Frank Dikötter: Cum să fii dictator. Cultul personalității în secolul XX (1)

Când a apărut în faţa camerelor de filmat, la Teatrul Bolşoi, în cadrul galei dedicate aniversării sale de şaptezeci de ani, Stalin stătea între Mao Zedong şi Nikita Hrușciov. Mao avea o mină serioasă, fiind copleşit de prezenţa omologului său de la Kremlin, dar şi ofensat de felul în care fusese tratat. Se aşteptase să fie întâmpinat ca adevăratul conducător al marii revoluţii care adusese un sfert din populaţia lumii în orbita comunismului, în schimb în gara Iaroslavski veniseră doi subalterni ai lui Stalin care nici măcar nu l au condus până la reşedinţă. Stalin îi acordase o scurtă întrevedere în care l a felicitat pentru succesul repurtat în Asia, dar timp de câteva luni Uniunea Sovietică păstrase o tăcere grea cu privire la victoria Partidului Comunist Chinez.
După festivităţile cu prilejul zilei de naştere, Mao a fost expediat la o dacea din afara Moscovei, unde a fost lăsat să aştepte câteva săptămâni pentru o întrevedere oficială. Întâlnirile erau anulate, nu revenea nimeni cu un răspuns la telefoanele date. Mao şi a pierdut răbdarea, tunând şi fulgerând că la Moscova nu făcea decât „să mănânce şi să defecheze”. Cu fiecare zi care trecea, i se dădea de înţeles că ocupa un loc modest în frăţia comunistă ce gravita exclusiv în jurul lui Stalin.

Frank Dikötter, istoric olandez, este profesor de ştiinţe umaniste la Universitatea din Hong Kong şi senior fellow la Hoover Institution. Înainte de a se muta în Asia, a fost profesor la University of London. A publicat mai multe volume dedicate în special istoriei Chinei, precum Mao’s Great Famine: The History of China’s Most Devastating Catastrophe: 1958-1962 (2010), The Tragedy of Liberation: A History of the Chinese Revolution, 1945-1957 (2013) şi The Cultural Revolution: A People’s History, 1962-1976 (2016).

 

Fragment din volumul aparut la Editura Polirom, 2020, traducere de Doru Căstăian

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *