Exploziv, inegal, visător, ameninţător, pasionat, Richard Burton a însemnat o viaţă care a semănat cu traseul unui personaj de roman. Drumul de la tinereţea tumultuoasă la gloria unui star a fost parcurs cu energie devoratoare. Cât despre dragostea care l-a unit cu Elizabeth Taylor, ea nu a făcut decât să adauge la materia de fascinaţie a legendei.
Şi totuşi, ce rămâne din acest drum care se încheie, ca într-o istorie de Scott Fitzgerald, cu un gust melancolic al ratării ? Înainte de toate, furia contestară a unui debut care se identifică cu un moment din istoria artei cinematografice şi teatrale. “ Look back in anger” este imaginea unei revolte care se traduce în inovaţie şi în abandonarea osificării. Iar Richard Burton este unul dintre chipurile sale, alături de un Tom Courtenay.
Există, apoi, un nivel al introspecţiei şi al coborârii în spaţiul tulbure al psihismului uman. Aici talentul lui Burton se dezvăluie in toată cruzimea sa neliniştitoare. Simbolic, adaptarea cinematografică a piesei de teatru este rama în care se dezvăluie identitatea fracturată şi histrionică a personajelor sale. “ Noaptea iguanei” şi “ Cui îi este frică de Virgina Woolf? “ sunt semnele unei vitalităţi rănite pe care Burton a întruchipat-o, cu geniul său.
Richard Burton înseamnă, în ordinea mitului, acţiunea şi gloria. Şi cine poate uita măreţia din “ Cleopatra” sau tensiunea din “ Acolo unde se avântă vulturii” . La capătul carierei, atunci când totul pare spulberat, Richard Burton regăseşte , în “ Gâştele sălbatice”, o intensitate melancolică a aventurii.
Simbolic, imaginea lui Wagner din seria televizată de la 1983 se suprapune peste amurgul lui Burton însuşi. Iar acest Wagner al lui Burton este un amestec,formidabil, de grandoare, amoralism şi histrionism. Gesticulaţia profetică alternează cu sordidul etic.
Epitaf al unei cariere ilustre, acest rol inchide în sine polifonia geniului lui Richard Burton. Chipul său se desenează sub semnul unei energii vulnerabile. Eliberat de povara compromisurilor artistice, Richard Burton păşeşte în mit. ( Ioan Stanomir)