Despre copaci

Am crescut în vecinătatea a trei castani uriași. Foșneau ca o pădure, erau pentru mine și frați, și îngeri veghetori. Abia începusem să vorbesc, dar dacă mă întreba cineva cine sunt și de unde vin, le răspundeam doar « Eu am trei castani », într-atât deveniseră parte din fiinţa mea. Poate de aceea mai târziu am rămas cu această imagine că un pom e și o emblemă a ființei umane, că arborii seamănă cu oamenii, sunt rude de sânge și de sevă. Suntem la fel ca ei, înrădăcinați în pământ, în toate cele lumești, sperând în acelaşi timp să ne ridicãm spre înalt. Și la fel ca ei, ne dorim sã devenim o punte între finit şi infinit.
Când eram mică, în dimineţile cu vânt puternic, mi se părea că arborii devin păsări. Credeam atunci că, dacă îmi voi ridica și eu brațele, aşa cum își leagãnã copacii crengile în vânt, aș putea să mă ridic și să zbor. Și eram uimită că brațele mele nu fâlfâiau aidoma frunzelor. La Văratec, unde îmi petreceam în adolescenţã vacanţele de varã, dincolo de mînăstire, se întindea Filioru, un deal împădurit cu mesteceni. Acolo, pe la 16-17 ani, mă plimbam adesea cu părinții mei. Odatã am rămas un pic în urmă să nu mă vadă, și am îmbrățișat un mesteacăn. Mi-am lipit obrazul de trunchiul lui și am simțit că suntem parte din același întreg. Îmi îmbrățișam un frate apropiat, foarte drag. Dintre toți copacii, mestecenii sunt cel mai aproape de sufletul meu. Prin grația și subțirimea lor, mi-au inspirat mereu o noblețe spirituală pe care de mult visam să o ating.
Și mai e ceva, pădurile mă umplu de fiecare dată de taină și de sfială. Când vine de departe un vânt și trece prin crengi e ca și cum copacii ar primi vești tainice, dar deşi sunt martoră, înţelesul lor nu-l pot pãtrunde, pentru cã vine de dincolo. Vântul aduce vești din cer. Când un copac foșnește, prin frunzele lui vorbește Dumnezeu. M-am plimbat odată cu cineva care spunea, apropiindu-se de o livadă înflorită, că nu crede în divinitate. I-am spus atunci : « Dar eu am o dovadă vie că Dumnezeu există, uite, copacii ăștia din fața noastră ! » Și el mi-a zis : « Da, da, ești o poetă ! » Pentru el, un copac era doar un copac.
Multe s-ar schimba, dacă am ști să privim o pădure, dacă am intra în ea tăcând și ascultând, permeabili la toate zvonurile ei. Doar când știi să o asculți, poţi fi ascultat de pădure. Copacii ne simt uneori durerea, apăsarea sufletească și întrebările nerostite și ne răspund într-un anumit fel, cu un anume foșnet. E ca o alinare fără cuvinte. Am trăit asta lângă mestecenii de care povesteam. Am stat în tăcere și m-am golit de toate gândurile, până într-acolo încât foșnetul și vântul treceau prin mine ca prin aer. M-am umplut de seva mestecenilor, de puterea și de viața lor. Eram una cu tot ce exista, iar graţia acelor clipe avea o extraordinarã forţã tãmãduitoare.
Dacă n-am uita să privim copacii ca pe niște apropiate prezențe ale suflului divin, n-ar exista nici depresii, nici astenii. Unii se zidesc în suferința lor. Dar mai sunt și cei atenți la cum foșnește o frunză, cum se deschide o floare, cum tremură un fir de iarbă. Aceia, chiar dacã sunt bolnavi, se pot vindeca. Ei ştiu cã nu sunt niciodată singuri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *