AVENUE DE PROVENCE. Statuia Libertăţii la Saint Cyr sur Mer

 Nu e obligatoriu să ajungeţi la New York pentru a vedea, pe Ellis Island, Statuia Libertăţii, cadou al Franţei pentru Statele Unite ale Americii.

     Puteţi să faceţi o poză la poalele statuii, mai aproape, aici, pe malul Mediteranei, la Saint Cyr sur Mer, localitate aflată între Bandol şi la Ciotat. Adică între podgoriile AOC Bandol şi Leagănul Cinematografului, ca să vorbim în clişee culturale.  Statuia Libertăţii este mai mică, mult mai mică decît cea de la New York (e cam cît făclia surorii mai mari), dar e la fel de “originală”, ca să zic aşa, deoarece are acelaşi autor, sculptorul Frederic Auguste Baltholdi. Da, e o replică mai mică, dar nu e o copie oarecare, apocrifă. A fost cumpărată de autorităţile din Saint Cyr în 1913, cu ocazia terminării alimentării cu apă a localităţii, cu bani obţinuţi prin donaţii publice.

    În Franţa mai există replici ale celebrei femei cu făclia, vreo două la paris şi una în Colmar, locul de naştere al sculptorului. O curiozitate: Statuia care a devenit simbolul New Yorkului a fost, initial, destinată Egiptului, pentru a “străjui” canalul de Suez, şi trebuia să se numească ”Egiptul luminînd Orientul”. Cum s-au terminat banii comanditarului, sculptorul a găsit altă destinaţie pentru proiectul lui, cea actuală.

    Şi încă o curiozitate. Proprietarul Uzinei unde a fost turnată, pe părţi, statuia, domnul Gadget, a făcut nişte miniaturi reprezentînd Statuia Libertăţii, pe care le-a împărţit (sau vîndut) publicului american prezent la inaugurare. Şi, de atunci, milioane de obiecte turistice se vînd sub numele comun de “gadget”.

  Cînd s-au închis Şantierele navale din La Ciotat, sindicaliştii, furioşi, au vrut să fure statuia din Saint Cyr şi să defileze cu ea. Dar localnicii au aflat şi au ascuns-o o veme.

   După cum se vede,  nici atunci, nici acum, statuile nu au avut şi nu au viaţă uşoară.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *