Din fotoliul izolatului

Fotoliul-izolatului-01Ce vede și ce aude izolatul la emisiunile de știri televizate în perioada pandemiei? Ca să fiu sinceră, n-aș putea spune ce aude cel care, ca și mine, stă ore întregi acasă, în fotoliu, pentru că, pur și simplu,  nu ascult nimic din ce se vorbește. Mă rezum la observațiile vizuale și mă amuz privind obiectele, care mie-mi dau indicații asupra persoanei de pe ecran.

În primul rând mi s-a relevat o stratificare socială, ca să zic așa. Persoanele importante, cu vechime în companiile de știri, au dreptul la o tehnologie care le permite un fundal electronic cu imaginea locului de unde ei transmit. Există asemenea fundale prefabricate. De fapt, ce nu e azi prefabricat? Imagini, texte de felicitări, condoleanțe, urări de sănătate și multe altele, toate având ca rezultat anularea propriei gândiri.

Cei care nu sunt VIP, dar au un oarecare statut în comapania de știri, beneficiază, cred, de un consultant online care le sugerează decorul din care ei vor vorbi. Se simte, din imaginile văzute de mine, preferința consultanților de a avea în cadru, pe cât posibil, o bibliotecă, fie ea cât de mică. Puține biblioteci naturale am văzut în aceste emisiuni. Ele sunt numai în cazul interviurilor luate unor profesori de prestigiu cu privire, de exemplu, la ultimele cercetări medicale. În aceste cazuri am observat și faptul că cel intervievat nu a acceptat nicio sugestie de ameliorare a decorului prin adăugarea, de exemplu, în fața cărților, a unor fotografii de familie, bibelouri artizanale, sau, între cărți, a unui văsuleț cu flori, uneori de plastic.

Dacă persoana nu are în casă o bibliotecă, s-a recurs la rafturi pline cu DVD-uri care, de departe, par cărți. În fața lor, sau lateral, ca să se umple spațiul, s-au plasat animalele de pluș din rechizita familiei vorbitorului.

Fotoliul-izolatului-02Când asemenea rafturi nu sunt disponibile, locul doi în ordinea priorităților de decor îl ocupă plasarea persoanei în bucătărie, în spatele lui fiind, obligatoriu, o mașină de făcut cafea. M-a mirat la început acest decor, dar mi-am spus că imaginea cafelei este, în lumea gazetărească nord americană, un semn de vivacitate intelectuală.

În sfârșit, dacă nici decorul de bucătărie cu fundal de cafea nu e disponibil, se poate folosi, așa cum am văzut, unul din sufragerie, cu un bufet cu uși de sticlă. Nu știm ce se afla în bufet înainte de emisiune, dar telespectatorul vede acum în el niște imense maldăre de farfurii, de toate dimensiunile. Probabil că ele vor să ilustreze bunăstarea vorbitorului, altfel nu-mi explic alegerea acestui fundal!

Plantele de apartament sunt un element important în decor și am văzut-o pe o negresă care vorbea așezată fiind pe o canapea plină de perne, iar între perne fusese înghesuit un ghiveci din care ieșea o plantă cu frunze lungi și țepene. Din cauza pernelor, ghiveciul stătea strâmb și planta era departe de a fi verticală. Iar negresa care vorbea era îmbrăcată în palton, ținută oarecum ciudată pentru statul pe canapea!

În sfârșit, improvizațiile de decor sunt atât de grăitoare pentru mine, încât parcă aș asista la dialogul consultantului, via internet, cu persoana în cauză. La un sportiv acasă am văzut niște etajere. Două rafturi a reușit sportivul să le umple cu jucării din casă, dar ultimul raft de sus era, cred, lăsat în forma lui originală, cu un pled împăturit. La ce bun să-l mai mute, nu?

Acum câteva zile am dat peste un canal comunitar, unde era o emisiune în ungurește. Nu înțeleg limba, dar m-am uitat: era o tipă care arăta niște măști medicale și apoi niște plăcințele cu varză (Káposzta, asta am înțeles!), toate făcute de ea. Măștile aveau motive folclorice, iar în partea interioară aveau un buzunărel. M-am întrebat cum se poate respira prin atâtea straturi? Apoi doamna s-a dus cu mașina la cineva să-i ducă plăcintele și masca. Gazda – tot femeie – era la bucătărie și i s-a luat un interviu pe loc, cu un microfon fixat cu o sfoară pe o coadă de matură, pentru păstrarea distanței reglementare. Bucătăria era o glomerare de oale si vase familiare mie.

Știrile propriuzise date la TV n-am de ce să le ascult: când fi ceva nou, aflu eu!

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *