Cum sunt italienii?

Cum sunt italienii din perspectiva mea? Nu mi-a fost ușor să îmi fac o părere! Cea mai enervantă călătorie de care am avut parte a fost o vacanță organizată acum mai bine de zece ani, la Roma, cu iubitul meu de atunci. Mi-am petrecut o săptămâna gâfâind! Nu vă ganditi că de la vreun “amore” inspirat de romantismul orașului! De la cursele de viteză puse la cale de ex-ul meu de la un obiectiv turistic la altul. Aveam impresia că voia să-mi arate că n-o fi fost ea Roma construită într-o zi, vorba proverbului și a cântecului, dar, prietene, o poți vizita într-o după-amiază! De doua ori! I-as fi zis eu atunci vreo câteva despre cum probabil nu cu viteza a impresionat-o Cezar pe Cleopatra pe vremea Imperiului Roman, dar m-am abținut. Îl iubeam pe vremea aceea mai mult decât iubeam gelato-ul. Ceea ce, credeți-mă, era mult! Așa că…mi-a mai luat vreo mulți ani până să mă întorc la Roma și să îmi răspund și eu la întrebarea:

„CUM SUNT ITALIENII, DINCOLO DE PIETRE ȘI CLĂDIRI?”

Sigur că in Italia, țara unde peste 50 de monumente sunt patrimoniu UNESCO, e esențial să vizitezi mult. Eu sunt capabilă să intru dimineața în muzeu și să mai ies seara, dar cred că în această țară, ca în oricare alta de fapt, la fel de important e să simți oamenii. Noroc că, după ce nu am scăpat niciun pietroi roman nebifat sau nepozat cu „amore”, m-am întors in repetate rânduri în Italia. Aşa am cunoscut-o. Pe adevărata, “bella Italia.”

Dincolo de a te naște într-o “famiglia”, a fi italian e o stare de spirit! Italienii au un fel de a fi, ca nimeni alții! Poți să îi iubești sau poți să îi urăști, dar e greu să fii indiferent in fața lor! E ca si cum ai ramâne rece in fata unei portii aburinde de paste! Nu poți!

95% din italieni cred că modul lor de viață e “il migliore (cel mai bun). Dacă vrei să trăiești ca ei, să simți cum sunt italienii, respecți cu sfintenie reguli! Subliniez “cu sifințenie” și numesc DECALOG setul de legi „a la italiana”:

Pentru continuare AICI

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *