Creația e un lucru minunat – Jurnal ilustrat 135

Dincolo de toate acestea, creația e un lucru minunat, iar marii creatori sunt persoane privilegiate, oricât de obositoare și de grea le-ar fi viața; traiul lor este marcat de momente și satisfacții aparte. Acesta este mesajul cărții de față.

Shakespeare a scris cu atâta repeziciune, atât de fluent și cu atâta siguranță de sine, încât a devnit omniprezent în cultură la un nivel aproape imperceptibil; creativitatea lui e deja parte integrantă a spiritului național englez și a literaturii engleze, ba chiar a literaturii lumii. Versurile sale ne emoționează de fiecare dată. Ce s-ar putea spune mai mult? 

Nu se laudă niciodată, deși elisabetanii erau în general destul de lăudăroși din fire. Nu există nimic în scrierile rămase, în dispozițiile sale legale, în remarcile făcute în timpul vieții sau după moartea sa, ori în tradițiile legate de numele lui, care să ne indice că ar fi fost într-o oarecare măsură conștient de forța și magnitudinea realizărilor sale. Totuși trebuie să fi intuit că era o personalitate ieșită din comun.

Nu știm dacă lucrurile stau așa sau nu, căci omul acesta, care a mânuit atât de iscusit cuvintele, a ales să păstreze tăcerea în această privință.

                        (Paul Johnson, Creatorii, traducere și note de Anamaria Schwab, pp. 27, 109-110)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *