Surprize ȋntr-o vacanță canadiană

o-vacanta-1Am fost și anul acesta, ca și anul trecut, în regiunea „Prince Edward County” unde copiii au închiriat o casă pentru două familii , ȋn total cinci adulți și patru juniori, la malul lacului. Anul trecut petrecusem bine într-o altă casă din apropiere și, cum cei mici s-au distrat de minune, am repetat experiența.

După câteva ore de drum, am ajuns la destinație la ora 4:30 pm, dornici să despachetăm și să ne facem comozi. Greg, proprietarul casei, ne aștepta pentru a ne da instrucțiuni.

Nici n-am apucat să descărcăm mașina de bagaje, că el le-a propus fetelor să le arate „casa din copac”. Ne-am dus toți la copac, unde el a urcat de cîteva ori cu fetele și apoi ne-a spus povești despre istoria ei. Pe urmă ne-a arătat malul lacului, unde, din păcate, din cauza recentelor inundații, puseseră niște pietre drept baraj ca să nu se inunde casa. Accesul la lac era deci, aș spune, oarecum  aventuros!  Apoi ne-a condus într-un imens garaj în care erau o masă de ping-pong, un biliard, un TV cu rețeaua „Netflix” și alte multe jocuri, unul numit „Air Hockey” – pe care ni l-a arătat cu mare entuziasm, făcându-ne și instructajul despre cum să ținem pucul în mână ca să nu ne zdrobim degetele. Tot undeva în curte ne-a arătat o zonă unde era un tren electric, pe care însă nu l-am vizitat imediat.

Însfârșit, am intrat în casă, unde Greg ne-a arătat alte jocuri și instalații de prin anii 1950, cele care erau în localuri și se foloseau introducând monede. Trecuse deja o oră, noi eram obosiți, dar Greg era atât de entuziasmat de toate instalațiile lui „unice în toată zona”, ba chiar unele „unice în toată Canada”, încât nu ne lăsa. Ne-a tot explicat cum să ne jucăm și chiar cum să reparăm aparatele dacă se întâmplă să nu mai funcționeze.

La un moment dat eu am întrebat dacă ne poate arăta și unde sunt cele necesare gospodăriei. Înainte de a intra în bucătărie, ne-a plimbat pe la cele 3 televizoare – și ele conectate la rețeaua „Netflix” – și alte minuni. La bucătărie erau numai servicii elegante și cu modele de pe vremuri, iar tacâmurile erau de argint. Toate mergeau la mașina de spălat vase, doar la microunde nu. El ne spunea că nevasta lui, avocată în Toronto, îi permite lui să se joace cu toate acele mașinării antice și că amândoi sunt amatori de asemenea obiecte. Ne-a rugat ca, dacă spargem ceva, „că doar se mai întâmplă și asta, nu?” – să-i spunem, ca să nu dea nevasta vina pe el.

o-vacanta-2

Discuțiile s-au mai prelungit o oră, dar fiu-meu și cu mine trebuia să facem aprovizionarea cu alimente, așa că ne-am dus la supermarket, în timp ce nora mea, săraca, a mai îndurat două ore de „instructaj”. Seara pe la 9 a venit și cealaltă familie, le-am arătat pe scurt casa (Greg o făcuse în patru ore) și, după o zi plină, ne-am dus, însfârșit, la culcare.

N-aș putea spune că am folosit chiar toate jocurile, unele erau jos, altele la etajul superior. Ceea ce s-a întâmplat însă a fost că în prima seară, la „demonstrație”, Greg a găsit ceva defect la unul din aparate și a hotărât să ni-i trimită pe tehnicieni pentru reparație. Așa că într-o dimineață ne-am trezit cu doi bărbați, veseli și foarte simpatici, care s-au prezentat, ambii, cu numele „Bill” . Ne-am mirat și i-am întrebat cum îi cheamă. Și ne-au spus că cele două prenume ale unuia sunt William Clarence, iar ale celuilalt, Clarence William , coincidența de nume fiind cu totul întâmplătoare. Nu erau rude. Pe primul deci îl chema „Bill”, de la „William” Clarence și pe al doilea tot „Bill”, pentru că era mai ușor de prescurat „William” – numele al doilea- decât Clarence, primul nume. Stăteau prin apropierea casei lui Greg și erau la fel de „copii mari” ca și el. Discuțiile cu ei au fost mai scurte decât cu cele Greg, dar la fel de amuzante ca și celelalte.

Ne-am simțit bine în casa minune, ne-am jucat cu toții, adulți și copii, s-au făcut meciuri, competiții, fetele s-au tot urcat în casa din copac și, în final, fiecare a găsit câte ceva pe gustul lui.

Frumoasă și inedită vacanță, nu-i așa?

Desene de Adelaida Mateescu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *