A 6-a ediţie a Simpozionului In Memoriam Dinu Pillat la Florica

În ziua de 17 octombrie, anul acesta, la Centrul Cultural I.C.Brãtiamu de la Florica, Ştefãneşti-Argeş, a avut loc Simpozionul cu tema “Farmecul bibliotecilor. Puterea cãrţilor”. Evenimentul a avut ca invitaţi de onoare pe scriitorii Barbu şi Simona Cioculescu, pe profesorii universitari Mihai Zamfir şi George Ardeleanu şi pe poeta Monica Pillat. La simpozionul dedicat memoriei lui Dinu Pillat, au participat profesori şi elevi de la liceele “Vintilã Brãtianu” şi “Zinca Golescu” din localitate.

În deschiderea discuţiilor tematice, Marinela Chistol, gazda simpozionului, i-a solicitat pe elevii liceului “Zinca Golescu” sã vorbeascã despre însemnãtatea lecturii în viaţa lor, iar ei au ţinut scurte dar impresionante alocuţiuni despre iubirea lor de carte şi despre libertatea pe care le-o oferã tãrâmurile imaginare cuprinse între pagini. Profesoara lor de limba românã. doamna Eugenia Zgreabãn, a subliniat apoi importanţa bibliotecii în formarea culturalã a tinerilor şi i-a îndemnat pe elevi sã nu renunţe la citit de dragul internetului.

Au urmat mãrturiile invitaţilor, primul fiind scriitorul Barbu Cioculescu. El şi-a evocat copilãria petrecutã printre cãrţi, a descris biblioteca tatãlui sãu, care se întindea pe trei pereţi pânã la tavan, dar şi mica sa bibliotecã turnantã din camera lui de altãdatã. A vorbit despre timpuria sa pasiune pentru lecturã şi şi-a exprimat speranţa în dãinuirea cãrţilor, chiar în epoca mijloacelor electronice de informare.

Profesorul Mihai Zamfir s-a adresat elevilor, atrãgându-le atenţia asupra fericirii pe care o oferã deschiderea unui volum şi cufundarea în lumile posibile. În continuare, s-a oprit asupra moştenirii culturale, transmisã din tatã în fiu, la Ion Luca şi la Matei Caragiale, iar apoi la Ion şi Dinu Pillat, reflectând asupra diferenţelor în materie de gust şi opţiuni de lecturã, dar şi asupra similitudinilor privitoare la rigoarea acestora în materie de stil.

Profesorul George Ardeleanu a înfãţişat destinul tragic al romanului lui Dinu Pillat, Aşteptând ceasul de apoi, şi l-a dat ca exemplu pentru ilustrarea temei legate de teama regimului comunist de puterea unor cãrţi pe care le dorea suprimate. S-a referit apoi la rolul cãrţilor în alte romane ale lui Dinu Pillat, precum Tinereţe ciudatã, evidenţiind cã bibliotecile din ficţiunile sale au aceeaşi funcţie caracterizantã ca descrierea interioarelor din romanele lui Balzac.

La sfârşit, Monica Pillat a evocat soarta cruntã a bibliotecii de la Florica, a vorbit despre distrugerea tuturor cãrţilor din ea, distrugere care a prefigurat prigona declanşatã de comunişti asupra familiilor Brãtianu şi Pillat şi a explicat elevilor de ce duşmanii regimul dictatorial trecut erau credinţã şi cultura, pilonii pe care se întemeiazã libertatea noastrã de gândire. În încheiere, poeta s-a referit la eforturile sale şi ale Centrului Cultural I.C.Brãtianu de refacere a bibliotecii pierdute prin donaţii şi achiziţii.

Simpozionul s-a încheiat cu douã lansãri de carte: Fericita luminã, noul volum de poeme ale scriitoarei Liliana Ursu, prezentat de Monica Pillat, şi Croitorul de cãrţi, recentul volum de nuvele al Monicãi Pillat, ambele apãrute, anul acesta, la Editura Baroque Books & Arts. Exemplare din cele douã cãrţi lansate au fost donate bibliotecilor liceelor participante şi Centrului Cultural I.C.Brãtianu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *