Pascal Bruckner: Fanaticii Apocalipsei

Preocuparea faţă de mediu a devenit un imperativ al zilelor noastre. Suntem atât de preocupaţi să salvăm lumea, încât grija noastră s-a transformat în fanatism. Protectorii mediului ne acuză neîncetat că „rănim planeta cu fiecare respiraţie”, că o consumăm ?i o distrugem în goana noastră nebunească după confort.

Ecologia a devenit o ideologie globală, cu preoţii, templele şi vocabularul ei demn de un nou catehism al catastrofei. Dar ce se află în realitate dincolo de această „scenografie a apocalipsei”? Sub masca acestui discurs patetic despre mediu, omul nu se teme oare de propriul sfârşit?

”Ecologia este ultima mare ideologie politica, cea care contabilizeaza costurile dezvoltarii si ale progresului. A fost sacralizata – cum s-a intamplat, la vremea lor, cu fascismul si comunismul. E o religie profana care vede natura si Pamantul ca divinitati si face din copaci, plante si animale niste obiecte cvasi-sacre, uneori mai importante decat fiintele umane”

„Denunt acest proiect retrograd care ar avea drept consecinta aruncarea noastra cu o suta sau cu doua sute de ani in urma. De altfel, daca mass-media le canta in struna acestor ecologisti, nu acelasi lucru se intampla cu publicul francez, care le-a acordat doar 2% la ultimele alegeri prezidentiale. Trebuie reinventata ecologia, care e ratacita de douazeci de ani intr-un discurs catastrofist, si sa se faca pace intre dezvoltarea industriala si respectul fata de mediu, cele doua sa devina compatibile. Aceasta este marea provocare a secolului nostru”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *