Simona HALEP: Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum al Universității de Vest din Timișoara

Rostire în calitate de Magister ceremoniae la deschiderea festivității de acordare a titlului Doctor Honoris Causa Beneficiorum  Publicorum al Universității de Vest din Timișoara

Campioanei  Simona Halep

Doamnelor și Domnilor,

Personalitatea oaspetelui nostru  de azi e atât de recunoscută, încât aproape că aș fi tentat să spun că … nu am ce spune; și totuși, consider că pentru cunoscători sau pentru cei care se cred cunoscători, chiar a toate cunoscători dar și pentru necunoscători , e bine să începem festivitatea de azi într-o notă voltairiană, adică să ne precizăm termenii conform cerinței francezului: „înainte de a expune, precizează-ți termenii”.

De un număr de ani   Universitatea noastră acordă  șase tipuri de diplome Doctor Honoris Causa, dintre care azi e rândul celei intitulate Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum, adică doctor al unei cauze de onoare în beneficiul public.

Dar, ca să fim și mai limpezi, ce înseamnă doctor în acest context? Etimologic, pornind de la verbul latin docere ( a învăța pe altul), doctor este cel care prin realizările sale în domeniul său de competență, oricare ar fi acela, devine un model pentru circumstanțialii lui putând să-i învețe ceea ce știe el mai bine. Beneficium publicum, beneficiul , câștigul public, deși amintește de bunul întregului popor de odinioară, din care se fura cam ca și azi, reprezintă însă etimologic câștigul spiritual al unei comunități umane realizat de cineva.

În momentul în care un concetățean de-al nostru, concetățeană în cazul de față, prin individualitatea sa eminentă, etimologic adică ridicată deasupra tuturor, reușește de un an de zile să mențină prin efortul propriu Țara pe locul întâi în lume la o disciplină a efortului maxim, chiar dacă, regretabil, la multe suntem pe locul întâi privind înapoi însă cu sau fără mânie, sau poate nu e chiar așa, dar asta e o altă problemă, în aceste condiții deci când deasupra murdăriei politice și a penibilului mediatic isterizat, o persoană prin sine ne înalță, înseamnă că avem un doctor beneficiorum publicorum , adică un model de urmat și care a adus beneficiul maxim Țării, din care însă nu se poate fura; poate fi doar urmat. Astfel stând lucrurile, Universitatea noastră, în virtutea autonomie academice născute încă din întunecatul Ev Mediu, se simte îndrituită să acorde titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum eminentei Simona Halep.

Cu mențiunea că dacă noi, cei mai în vârstă și probabil cam înrăiți în năravuri nu ne mai schimbăm, totuși să nutrim speranța că generațiile juvenile, nu zic june să nu sune caragialesc, își vor însuși fie și în parte acest model  care cu nobilă încăpățânare se menține pe locul întâi în lume.

Nu întâmplător credeau cei din vechime că un mare sportiv are prefigurată în victoria sa statuia viitoarei recunoștințe a comunității pe care o reprezintă.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *