Familia în variante

Nu încape îndoială asupra faptului  că diriguitorii noștri se străduiesc  să dea bătăi de cap periodice poporului; desigur inutile  după cum s-a văzut și în cazul defunctului referendum; spre a nu fi considerat contradictoriu în cele scrise, menționez că succesul se vădește de regulă ante festum, ante referendum în cazul menționat, prin stârnirea unor patimi total iraționale, căci patimile nu pot fi altfel, dovedind multă trăire și minimă gândire. Și cu ajutorul neprecupețit al mijloacelor media.

Spre a nu ne răcori, deși vine toamna, ni s-a anunțat o nouă inițiativă referitoare tot la familie, de data aceasta ceva mai utilă și probabil gândită. Că lucrurile ar fi simplu de rezolvat fără atâta tevatură, ne-o probează din nou exemplele Romei antice, care la o simplă privire se dovedesc în continuare practicabile și practicate.

Până a ajunge la ceea ce ne zgâlțâie  fantezia prin purtarea de grijă a unei părți a inițiatorilor, să vedem cum stăteau lucrurile acum două mii și ceva de ani: nu foarte deosebit de azi.

Trecem peste perioada foarte veche când patricienii și plebeii nu aveau dreptul să se căsătorească decât cu aparținători ai categoriei din care făcea parte fiecare. Aberația cu totul non romană a ținut puțin datorită lui Caius Canuleius la a cărui propunere s-a votat în Senat dreptul cetățenilor Romei de  a se căsători cu cine le dorea inima, indiferent de apartenența socială, deși în credința anticilor spiritul se afla în ficat. Surse cu iz de-a dreptul anecdotic, dar romane, sugerează că Lex Canuleia s-a datorat paternalismului inițiatorului a cărui fată se îndrăgostise iremediabil de un plebeu, amenințând chiar cu sinuciderea. Greu de spus dacă a fost chiar așa, dar tatăl iubitor a luat măsura necesară pentru remedierea situației. Deci, de atunci se întâmpla și la case mai mari.

Dar să nu ne pripim cu aprecierea generozității din așa-zisa lume bună de atunci (deși nici azi nu știm care e cea rea), pentru că și după intrarea în vigoare a liberalei legi, căsătoria, prin ritual, păstra nealterate în continuare  însemnele  categoriei sociale.

Nunțile de azi, ale parveniților din lumea bună în principal, în care se îmbină opulența sfidătoare cu mitocănia exhibată la maxim atât culinar cât și muzical, ca desfășurare își au parțial originea în nunțile aristocratice ale romanilor. Subliniez parțial, deoarece inițial ritualul roman era axat pe aspectul religios, numit confarreatio, amintind de originile agreste ale poporului, considerate însă nobile, distinse. Cei doi se prezentau în fața altarului lui Iuppiter Farreus (Iuppiter Făinarul i-am putea spune în calitate de ocrotitor al ritualului căsătoriei), închinându-i aluatul sacru frământat împreună în prealabil și rostind nemuritoarea formulă Ubi tu Gaius ego Gaia. (Unde vei fi tu Caius, voi fi eu Caia); că mai târziu lucrurile n-au mai stat așa, s-a datorat tot unei invenții romane atât de practice și în ziua de azi, numită divortium (nu necesită traducere…). Verighetele erau inițial două verigi de lanț din fier desigur, semnificând simplitatea agrestă dar totuși nobilă tocmai prin păstrarea tradiției. Cum s-a ajuns la ce vedem azi, se poate înțelege fie și doar răsfoind Satyricon ul lui Petronius, în principal demult celebra Cena Trimalchionis (Cina lui Trimalchio), mai mult chiar decât o nuntă de parveniți. Dar oricât era de mare fericirea tinerilor, nu putea fi uitat actul oficial, contractul de căsătorie, contractus nuptialis, având și forma praenuptialis pentru cei care stăteau să mai cugete înainte de a-și da verigile; din aur și pietre cât mai scumpe, mai târziu.  Până  și în asta transatlanticii îi urmează pe romani, dacă ne gândim cât sunt de importante la ei cele două tipuri de contract, dincolo de marele amor. Și mai  importante sunt când apare divorțul sau separarea.

Populația plebeiană, majoritară deci și mai puțin fariseică în manifestări, mai puțin bisericoasă am zice azi, pornea de la aspectul practic după cum o dovedește și denumirea „ritualului”, coemptio, cumpărare de comun acord, a miresei desigur. De data aceasta noi suntem păstrătorii  sub forma târgului de fete de pe muntele Găina. Esențial era însă și atunci contractul (ce și cât a dat fiecare din părți).

Și iată-ne la ceea ce tulbură azi, iarăși pentru scurt timp, societatea românească, fapt care nu o stânjenea cu nimic pe cea romană. Căsătoria „fără pretenții”, adică per usum (în virtutea uzanței) Din varii motive (nu neapărat materiale!) unii nu doreau să se căsătorească, astfel că alegeau amintita formă; dacă cei doi dovedeau cu martori că locuiau împreună neîntrerupt de cel puțin un an, deveneau în mod firesc soți cu toate drepturile prevăzute în societate.

Ritualul religios fiind inexistent în acest caz, e limpede de ce instituția administratoare a sacrului terestru contemporan este împotrivă, amenințând cu nerecunoașterea  unui act la care în fapt nici nu are vreo contribuție, nici de bine, nici de rău.

Deci, decât frământări inutile, gâlceavă fără înțelesuri și obraznice sfredeliri în sufletele altora, mai bine să luăm seama la o uzanță pe care o putem încadra în frumoasa moștenire romană a poporului român. Vom putea intona  precum în finalul Nunții lui Figaro „siam tutti contenti”. Desigur, mai puțin cei cărora nu le mai pică nimic, cu sau fără chitanță.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *