Cum să fii fericit în România (3)

Radu PARASCHIVESCU

Fiecare dintre noi e, spuneam, insula celuilalt. Şi refugiul celuilalt. Şi sanctuarul celuilalt. Aşa ni s-a aranjat viaţa. Pur şi simplu. Pen- tru milionari şi miliardari e mai uşor, dar, dacă te uiţi mai bine, vezi că de fapt e mai greu. Gândul insulei le trece şi lor prin cap. Atâta doar că bogaţii nu au îndeajuns de multă imaginaţie ca să-şi găsească sau să-şi amenajeze insule cu puterea minţii. Preferă să le cumpere şi să-şi procure astfel dovezi geografice ale propriei fericiri sau ale fericirii altora.

 

Iată în acest sens o ştire veche de doi ani: „Se pare că generozitatea lui Cristiano Ronaldo nu cunoaşte limite când vine vorba despre cel mai bun prieten al său, impresarul Jorge Mendes. Acesta s-a însurat cu o săptămână în urmă, iar naş i-a fost, bineînţeles, Balonul de Aur. Nimic deosebit până aici, însă trebuie precizat că Ronaldo s-a făcut remarcat şi prin cadoul inedit pe care l-a oferit mirilor. El a cumpărat special pentru ei o insulă grecească. Numele insulei nu a fost dat publi- cităţii, dar presa engleză scrie că este vorba despre Nisos Sofia, care ar fi costat patru milioane de euro. Trebuie precizat că şaisprezece astfel de insule sunt scoase la vânzare pe internet, preţurile lor variind de la trei la cincizeci de milioane de euro bucata.“

 

Greu e până începi să cumperi insule. Restul vine de la sine, aşa cum ilustrează o altă ştire, veche şi ea tot de doi ani. Nu încape îndoială, 2015 a fost un an în care insulele s-au făcut cum trebuie. Aşadar:

 

„Actorul american Johnny Depp a cumpărat insula grecească nelocuită Stroggilo. Artistul a plătit 4,3 milioane de euro pentru o suprafaţă de circa 0, 2 kilometri pătraţi, scrie greekreporter.com. Achi- ziţia a fost intermediată de compania londoneză Proto Organization Ltd., care le-a oferit consultanţă şi soţilor Angelina Jolie şi Brad Pitt în momentul în care aceştia au decis să cumpere insula grecească Gaia Sogia. Steven Taylor, purtătorul de cuvânt al Proto Organization, a precizat că în această perioadă multe vedete s-au arătat interesate să cumpere terenuri în Grecia. Recent, magnatul american Warren Buffett, împreună cu un investitor italian, a cumpărat insula grecească Agios Thomas, situată în Golful Saronic, în apropiere de Atena.“

 

Nedreptatea trebuie reparată, onoarea actorului, la fel. Piratul din Caraibe are şi o insulă în Bahamas, pe nume Little Halls Pond Cay, încă din 2004. Tot pe acolo, prin Bahamas, s-au încheiat şi alte con- tracte de vânzare-cumpărare în care e limpede cine cumpără, dar cam neclar cine vinde. Larry Ellison, miliardarul de la Oracle, a cumpărat insula Lanai, Richard Branson a cumpărat insula Necker, Paul Allen a cumpărat insula Allan (atenţie, nu invers), Craig McCaw a cumpărat insula James, Mel Gibson a cumpărat insula Mago, Athina Onassis Roussel a cumpărat insula Skorpios, Leonardo di Caprio a cumpărat insula Blackadore Cay, iar Eddie Murphy a cumpărat insula Rooster Cay. Şi-au luat cu toţii bucăţi de fericire risipite în mijlocul apei. Aici sunt banii dumnealor.

 

Personajele din literatură au altă soartă, în care-i adânciră barbarii de autori. Ele fie sunt azvârlite disciplinar pe insule (vezi Alexander Selkirk, alias Robinson Crusoe), fie le iau în stăpânire cu tot ce găsesc la faţa locului. Şi le adjudecă, aşa cum face Gilles Laborde, spre care mă poartă acum, fără explicaţii, gândurile nopţii de august înfăşurate în perdelele ploii. Gilles Laborde, profesor universitar la Rennes, unde predă literatura franceză din perioada Renaşterii, este protagonistul unui roman cufundat în uitare: Insula altuia de Jacques Perry. Profesorul are o ambarcaţiune mică pe nume Délie şi ajunge cu ea pe insula Albatros, situată în largul coastei normande, nu foarte departe de Finistère. Albatros este o insulă cvasipustie, în formă de migdală, care adăposteşte o singură casă, una singură, cu ziduri cenuşii, ocrotită de un pâlc de cireşi.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *