Dominique Loreau – Fericirea trăiește în spații mici

D E   F A P T ,   U N D E   L O C U I E Ș T E   F E R I C I R E A ?
Î N   S U F L E T   S A U   Î N T R – O   C A S Ă   M A R E ?

Ați răspuns cumva „Într-o casă mare“?
Vă rog, puteți să îmi spuneți și la ce etaj?

De ce să nu pornești prin Europa, în căutarea căsuțelor în care au locuit personaje celebre? De ce să nu organizezi un periplu care să aibă drept țintă vizitarea pavilionului din Croisset în care a lucrat Flaubert, a casei lui Mallarmé, a celei din Bretagne în care scrie și azi Kenneth White, a celebrei cabane a lui Le Corbusier, din sudul Franței, a căsuţei din lemn în care a viețuit Tolstoi la Moscova, a locuinţei lui Grieg şi a altora asemenea? Văzându-le vei înțelege că o casă nu trebuie să fie imensă ca să ofere fericire.

„O casă nu este construită pentru decor, ci pentru fericirea omului care o stăpâneşte.“ – LE CORBUSIER

„Casele mici şi odăile mici întăresc spiritul, iar cele mari îl slăbesc.“ – LEONARDO DA VINCI

„Dacă uşile percepţiei ar fi deschise, Totul ar apărea aşa cum este: infinit.“ – WILLIAM BLAKE

În Franța, cabana lui Le Corbusier – un cadou pentru soţia lui –, care măsoară 3,60 metri în lungime și 3,60 metri în lăţime și a fost construită cu vedere la mare, reprezintă unul dintre simbolurile arhitecturii modulare. Dacă vestitul arhitect petrecea acolo câte o lună de vacanţă în fiecare an, înseamnă că găsea în acest spaţiu ceea ce locuinţele mari nu-i puteau oferi. Această cabană minusculă îi permitea probabil să reflecteze îndelung şi să îşi pună acele întrebări pe care azi din ce în ce mai mulți oameni și le pun la rândul lor: care este originea noastră? Cum să trăim la polul opus faţă de ceea ce ne propune societatea? Probabil că nevoia revenirii la un mediu de viață simplu, în care să nu domnească decât esențialul, este ceea ce suscită interesul din ce în ce mai mare pentru astfel de construcții liliput.

fericirea-traieste-in-spatii-mici_coperta

Casa ideală: cea în care nu este aproape nimic de făcut.

Într-o încăpere liliput, soluţia o reprezintă o canapea micuţă (ah, ce poate fi mai stilat decât celebrul model LC2 al lui Le Corbusier!) şi o saltea japoneză. Saltelele japoneze sau coreene sunt extrem de compacte şi ocupă foarte puţin loc, după ce au fost pliate și ascunse într-un dulap. Eu le aşez pe ale mele într-un dulap aflat deasupra biroului. După ce au fost întinse pe mochetă, întreaga cameră devine un imens pat. Şi fermitatea lor previne hernia de disc. În plus, în zilele cu soare pot fi scoase la aerisit, pe fereastră. Piele albă, mochetă gri-perlă… unul sau două elemente luxoase sunt suficiente pentru a transforma o încăpere într-un spaţiu demn de cele mai șic hoteluri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *