Cush şi Africa lui Pratt

Dintre toate personajele lui Pratt, doar Rasputin îl poate egala în ferocitate pe acest războinic afar din ţara Somaliei. Pelerin al răzbunării şi înflăcărat de credinţa lui în Allah, Cush este un înger al morţii. Prezenţa sa este semnul că pragul trecerii în lumea de dincolo nu este departe. Hieratic şi insensibil, inflexibil şi taciturn, Cush este imaginea însăşi a acestei Africi aspre, tenace şi enigmatice spre care Pratt se reîntoarce, obsesiv.

Identitatea acestui călător ce aduce moartea este inseparabilă de ereditatea lui Pratt însuşi. Fiu de oficial fascist în noul Imperiu al lui Mussolini, adolescentul Pratt descoperă un teritoriu saturat de mister şi de răzbunare. Africa lui Pratt este, asemeni ţinuturilor lui Bouche Dorée, un domeniu inaccesibil celor care se încăpăţânează să pătrundă aici cu busola şi compasul raţiunii. Lumina ei este, de cele mai multe ori, una deşertică şi himerică. Omul alb este tolerat aici, dar niciodată acceptat cu adevărat. Ura mocneşte, sub jar, pregătită să izbucnească.

Simbolic, Cush uneşte ciclul lui Corto şi cel al lui Koinski. Între călătoriile lui Corto şi cele ale locotenentului polonez, Pratt imaginează puntea balzaciană a revenirii eroului său. Între cele două momente se scurge un deceniu şi jumătate, dar Cush nu pare a îmbătrâni. Fiinţa lui este imună la cariile timpului.Trupul şi spiritul sunt eterne, ferite de povara pe care divinitatea o rezervă oamenilor de rând.
Scorpions_2_PiccoloChalet

Cush este companionul de aventură, dar şi prezenţa iniţiatică. Pentru Corto şi pentru Koinski, el deschide porţile care dau spre un alt univers. Musulmanul Cush nu este niciodată departe de spaţiul eresurilor de dinainte de revelaţia Profetului. El este ghidul care îl introduce pe Corto în împărăţia şamanului ce poate citi viitorul. În linia sa genealogică se poate ghici un străbun care vorbea cu demonii.

În Cush, Corto are un tovarăş închis în universul său religios ca într-o platoşă. Romantismul uneori cinic al lui Corto stă alături de rigiditatea sanguinară a lui Cush. Îndoielile sale sunt rare. Răspunsul la ele este, inevitabil, focul de armă. Cush are consistenţa unui miraj- dispariţia sa se produce prin contopirea cu dunele care îl absorb. Te poţi aştepta ca el să reînvie, oricând, la fel de feroce.
1766172-corto_maltese13

În războiul mondial al lui Koinski, ( unul care este o continuă încercare de a atinge Etiopia pe cale de a fi eliberată de italieni, un alt ecou autobiografic prattian), Cush îşi are propria sa luptă. El este,simultan, aproape şi departe de companionul său. Misterul său se conservă şi Cush este cel care evocă misterioasa dispariţie a lui Corto. Supravieţuitor al unei umanităţi nomade, Cush este, ca şi Bouche Dorée, revoluţionarul ce pregăteşte emanciparea de sub mantia imperială. Comoara pe care o salvează din mâinile dezertorului italian este destinată să slujească acest viitor al libertăţii.Pelerinul lui Allah este şi un pelerin al cauzei sale.

Africa lui Pratt se întinde din deşertul Libiei până la maluri de Ocean Indian, trecând prin Cornul Africii. Pe acest vast ocean de mişcătoare unde nisipoase, Cush înaintează, sfidând evurile. Ca şi Corto ori Koinski, el nu poate muri: dispărând şi reapărând,tainic, el este una cu acest domeniu al visului evocat de Pratt.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *