Barry C. SMITH (editor): Filozofia vinului

Barry C. Smith este coordonatorul acestui volum. Eseurile incluse aici aparţin următorilor: Roger Scruton, Kent Bach, Barry C. Smith, Jamie Goode, Ophelia Deroy, Adrienne Lehrer, Tim Crane, Steve Charters, Gloria Origgi, Andrew Jefford, Paul Draper;
Într-o lume a consumatorilor tot mai sofisticaţi, interesul pentru vin este din ce în ce mai subtil. Şi, inevitabil, se nasc şi întrebări filozofice.
Eseuri lucide şi analitice, scrise de filozofi de seamă, lingvişti, biochimişti, producători şi critici de vin, într-o abor¬dare filozofică a unei experienţe eterne.

Bucuria vinului este oare mai intensă pentru un expert decât pentru un novice? Gustul vinului este determinat de ceea ce se află în pahar sau de ceea ce există în mintea degustătorului?
Concluziile trase de două persoane, după degustarea aceluiaşi vin, pot fi identice? se întreabă Jancis Robinson, o autoritate în domeniul vinului şi edi¬toare a faimosului Oxford Companion to Wine, în acest volum nepre¬ţuit pentru toţi cei care privesc cu serio¬zitate experienţa şi desfătarea oferite de vin.

Roger Scruton:

“Vinul nu este pur şi simplu o înghiţitură de alcool şi nu trebuie niciodată confundat, datorită efectului pe care îl poate avea, cu tăriile, şi nici măcar cu cockteilurile.
Vinul nu este o băutură mixtă, ci o transformare a strugurelui. Transformarea sufletului, sub influenţa lui, este doar o continuare a metamorfozei începute poate cu cincizeci de ani în urmă, atunci cînd strugurele a fost cules din vie. (Este unul dintre motivele pentru care vechii greci descriau fermentarea ca pe o lucrare a zeilor. Dionysos intră în strugure şi îl transformă; iar procesul de transformare se transferă spre noi, cînd îl bem)
Deşi ştim că ingeniozitatea umană contribuie la această transformare, este vorba despre o ingeniozitate cu totul altfel decît la prepararea cockteilurilor – unde este vorba despre o iscusinţă gospodărească – rezultatul ei, în oarecare măsură, fiind un omagiu nu doar la adresa priceperii viticultorului şi a vinificatorului, ci a întregului proces etologic de transformare a noastră în vînători-culegători în agricultori. (iar un ecou al lui există poate în povestea beţiei lui Noe)
Cînd ducem la buze un pahar cu vin, aşadar, savurăm un proces în plină desfăşurare: vinul este un lucru viu, rezultatul ultim al altor lucruri vii şi străbunul vieţii din noi. Aproape o altă prezenţă umană în orice societate, care merită să se afle în centrul atenţiei la fel de mult ca orice alt invitat.”

Barry C. SMITH (editor): Filozofia vinului, Baroque Books & Arts, 2015. Traducere de Mihai Moroiu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *