Noblețea și larghețea: Despre Mihnea Berindei

Plâng acum dispariția unui prieten drag, istoricul şi intelectualul public Mihnea Berindei (1948–2016). L-am știut pe Mihnea din 1985, am fost amândoi angrenați în numeroase proiecte și acțiuni antitotalitare. A fost sufletul exilului democratic la Paris, extrem de apropiat de cercurile disidente sovietice și est-europene.

M-a invitat să am contribuții în reviste precum „La nouvelle alternative” și „L’autre Europe”. Tot el a organizat campanii de solidarizare cu Paul Goma, Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Mihai Botez, Radu Filipescu, Dorin Tudoran și alți disidenți. Mihnea a sosit la București imediat după prăbușirea regimului lui Ceaușescu și a contribuit la crearea Grupului pentru Dialog Social și a săptămânalului acestuia, revista „22”. A fost co-autor al unui impresionant și extrem de iluminant volum despre represiunea susținută de stat, în iunie 1990, împotriva societății civile emergente. În 2006, Mihnea a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Cuvintele nu pot descrie angajamentul său total la redactarea Raportului Final. Impreună cu Dorin Dobrincu și Armand Goșu, a publicat doua volume de documente consultate de Comisie, primul la Humanitas, al doilea la Polirom.

Cu câțiva ani în urmă, la Paris, Mihnea ne-a însoțit pe mine, Horia Patapievici și Mircea Mihăieș la casa Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca pe Rue François Pinton. Cu multă eleganță, ne-a permis să alegem, fiecare dintre noi, o carte din biblioteca legendară a regretatului cuplu de intelectuali. Eu am ales „Staline” a lui Boris Souvarine cu adnotările Monicăi pe ea. Cred că în personalitatea extraordinară a lui Mihnea s-au contopit în mod fericit două trăsături: noblețea și larghețea. Am fost beneficiarul privilegiat al amândurora. În mai 2012, când premierul Victor Ponta ne-a îndepărtat pe Ioan Stanomir și pe mine de la conducerea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Mihnea și-a dat imediat demisia din consiliul științific, împreună cu toți ceilalți membri. Mary Sladek și cu mine exprimăm condoleanțele noastre profunde pentru Catherine și Vlad. Numele lui Mihnea Berindei aparține istoriei onoarei din România. Fie ca sufletul său să se odihnească în pace!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *