Cioran, „Caiete 1957-1972” (2)

Centenarul lui Barrès. Nici o poftă să- l recitesc. Şi totuşi, acum treizeci şi cinci de ani, ce ecouri trezeau în mine Amori et Dolori sacrum, Du sang, de la volupté et de la mort, Un Jardin sur l’Oronte! Nici un francez n-a avut, în acest secol, un mai profund sentiment al morţii decât el. După cum nici un francez n- a regăsit cu atâta fervoare secretul melancoliei.

CIORAN
Caiete
1957-1972
Ediţie de colecţie, Humanitas, 2016

Cuvânt înainte de
SIMONE BOUÉ
Traducere din franceză de
EMANOIL MARCU şi
VLAD RUSSO

Dacă ai fost „nebun“ dar ai încetat să mai fii, nu faci decât să-ţi supravieţuieşti. Eu, la douăzeci de ani! Nu mă pot gândi la cel care- am fost fără să detest personajul care sunt acum.

Orice impuls creator implică un dram de prostituţie. E valabil pentru Dumnezeu, ca şi pentru oricine posedă un talent oarecare. Nu trebuie să te exteriorizezi, dacă vrei să rămâi pur. Să se retragă în sine, în orice ocazie – aceasta pare să fie datoria omului „interior“. Celălalt, cel exterior, nu contează: face parte din „omenire“.

15 dec. Zi de ploaie. Am dormit toată ziua. Nevoie de-a mă cufunda în materie, de-a mă întoarce la ea, de-a mă topi în ea. Aceasta mi-a fost Coborârea în elemente.
index
Faptul că la cincizeci de ani poţi cunoaşte crize de oboseală ca aceasta prin care trec acum mă depăşeşte, mă înspăimântă. Mă simt centrul unei toropeli cosmice. Mă dezindividualizez văzând cu ochii. S-o sfârşim cu acest Eu bătrân!

Arta dispreţului, dacă există vreuna, nu poate consta decât în arta de a-ţi pierde timpul: e singurul lucru ce ne conferă o superioritate asupra vieţii, dacă nu şi asupra fiinţelor.

Nu există decât lucrurile pe care le-am descoperit prin noi înşine; sunt şi singurele pe care le cunoaştem. Restul e trăncăneală.
Pasiunea de a învăţa trebuie privită cu rezerve. Ea se îndreaptă totdeauna contra noastră, în orice caz ne face deservicii. Trebuie să ştii puţine lucruri, dar să le ştii în chip absolut.
Observaţia profundă din Gitā, pe care trebuie s- o ai mereu în minte:
„Mai bine pieri în legea ta, decât să te mântuieşti în legea altuia.“

Tags: ,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *