Maturizare forţată cu securitatea la uşă

În primavara anului 1989 puțini români puteau să-și imagineze că regimul comunist nu este etern. Înainte de a îndrăzni măcar să visăm la prăbușirea lui Ceaușescu se aniversau două secole de la revoluția franceză. Posturile de radio occidentale care emiteau în limba română încercau să creioneze o atmosferă de sărbătoare pe străzile Parisului, în contrast cu cenușiul de pe străzile Bucureștiului. Sau al oricărui oraș din republica socialistă România. Mai târziu aveam să ajung la Paris și mi-am dat seama că nu era nici pe departe oglinda a ceea ce se inoculase în subconstientul minții mele.

Eram elev în primul an de liceu la Râmnicu Vâlcea. Colegii mă remarcaseră ca o siluetă deşirată, gât lung, rigid, pentru a masca o uşoară încovoiere a umerilor, reprezentând complexul adolescenţei mele. Altfel, scump la vorbă, cu gândurile mereu în alta parte, ceea ce pentru unii părea un semn de îngâmfare. Uniforma bleumarin, la care din când în când mai asortam câte o cravată îngustă, stătea aranjată ca pe umeraș. Cu această înfățișare tragi-comică m-am prezentat la întâlnirea pe care destinul mi-o aranjase cu sistemul represiv reprezentat de fosta securitate a lui Ceaușescu. Impactul dintre inocenţa zburdalnică şi teroarea organizată a fost terifiant.

Eram oarecum avizat că plicurile de corespondență pe care le trimit în exteriorul țării sunt triate și verificate. Adică bănuiam. Dar aveam sentimentul că nu fac nimic rău dacă răspund la câteva întrebări de cultură generală despre, cum altfel, revoluția franceză. În fond, și francezii l-au dat jos pe rege, ca și compatriotii noștri comuniști, iar ei nici măcar nu l-au trimis în exil. Direct pe eșafod. Concursul era lansat în eter din redacția românească a postului de radio RFI (Radio France International), un post moderat la adresa regimului comunist din România. Doar aveau și ei comuniștii lor la putere. Nu se compara cu Europa Liberă sau Vocea Americii. Evident, eram un fidel ascultător al tuturor posturilor românești din occident, dar repet, aveam sentimentul că nu fac nimic rău. În plic adăugasem, pe lângă răspunsurile la concurs,  și câteva versuri de-ale mele. În naivitatea mea crasă, adolescentină, credeam că ar putea fi apreciate la radio de cineva care le-ar putea citi pe post. Era tot ce-mi doream pentru o clipă de grație.

”Mă simt cuprins de-amărăciune,

Am sufletul întunecat

Iar viața-mi pare o minune

La care n-am acces privat(…)”

Versuri naive, dar securitatea nu avea timp de analize semantice, ci le interpreta în cheie proprie: ”Cum tovarașe elev, când partidul vă oferă toate condițiile pe care vi le doriți în republica noastră socialistă, dumneata ești cuprins de amărăciune?” Cu aceste cuvinte grele, rostite rar, apăsat, am fost întampinat în cabinetul directorului de la Liceul Economic din Râmnicu Vâlcea. Fusesem adus de la ore în mare grabă, fără a mi se explica pentru ce. Tovarășul care îmi vorbea astfel (aveam sa aflu că se numește maior Lodroman) stătea cocoțat cu fundul pe birou și mă urmărea iscoditor. Privirea lui se întrepătundrea cu a mea, nedumerită. Vedeam o figură mare, pătrată, un păr aspru roșiatic, tăiat scurt ca peria. În ochii lui albaștri se citea ură nedisimulată, încăpățânare. Poate că-l deranjasem de dimineață, să vină să mă ia la întrebări, după o noapte prelungită petrecută în compania vreunei informatoare din show-biz-ul de atunci. Meseria cerea și sacrificii, ca de altfel și înfățișarea. Un trup bine legat era chinuit parcă în costumu-i strâmt, ponosit pe coate. Colțurile gulerului alb, prea înalt, se îngropau în gușa care începuse a se forma.

Directorul, era și el prezent, cu capul plecat se uita cu coada ochiului la mine. Eu stăteam mut de uimire, cu gura încleștată, nefiind în stare să articulez ceva. Din când în când se deschidea ușa și mai intra câte un profesor, dirigintele, secretarul UTC. Grăbiți, ca la o întrunire de partid la care întârziaseră deja, se așezau lângă director în aceeași poziție umilă. La un moment dat ușa se deschide din nou și intră tata. Părintele meu nu venise niciodată la școală până atunci, să se intereseze de note sau la vreo ședință cu părinții. Avea deplină încredere în mine iar eu îl răsplăteam neoferindu-i motive de îngrijorare. Până atunci! În plus, îl știam la serviciu, undeva în afara localității, de unde pentru nimic în lume n-ar fi putut pleca înainte de terminarea programului. Când l-am văzut, mi-am dat seama că e groasă rău. Se pregătea exmatricularea mea din liceu.

A doua întrebare a venit ca un trăsnet: ”Din ce organizație subversivă faci parte? Cu cine colaborezi?”. Acum simțeam că mă clatin de-a binelea. Totuși am reușit să rostesc: ”Știți eu mai scriu poezii. M-am gândit că…”. Dar m-am oprit brusc. Mi-am dat seama că orice aș fi spus mă afundam și mai tare în mocirla explicațiilor fără rost. De fapt, chiar rostul întrebarii era discutabil din punctul meu de vedere, dar evident că nu mă puteam pronunța în acest sens. Cel puțin aveam voie să gândesc. Văzând că nu poate scoate nimic de la mine, nici n-ar fi avut ce, securistul îmi întinde o foaie de hârtie și dictează o declarație. Am luat loc pe un scaun dar mâinile îmi tremurau atât de tare încât nu puteam așterne nimic pe hârtia albă, nici măcar după dictare. Antebrațul meu intrase în grevă. Totuși, nu doream să-l enervez și mai tare pe tovarășul securist așa că era musai să mă liniștesc. Am început să scriu cu litere lăbărțate și greoaie. Frazele, pline de formule de adresare tovărășească, într-o limbă care mai târziu am aflat că se numește de lemn, îmi păreau total străine ca și când nu s-ar referi la mine. Securistul îmi ia declarația și o așează meticulos în dosar. Apoi părăsește încăperea, nu înainte de a mă avertiza că ne mai vedem noi. Din clipa aceea a urmat prigoana.

La școală – Profesorii s-au împărțit în două tabere, unii care mă susțineau fățiș iar alții care mă înfierau zgomotos. Cea mai afectată era profa de română care, chipurile, era vinovată pentru derapajul meu literar.

Acasă – Tata resimțea deja ca pe o povară faptul că bunicul fusese acuzat de simpatii legionare și avea dosar la securitate. Parcursul sau profesional fusese dat înapoi ca un ceasornic, în mai multe rânduri, încât o nouă belea pe cap era tot ce-i lipsea.

În fața blocului – Tatăl unui coleg de joacă, securist de meserie, mă prinde în fața blocului și mă troznește cu două perechi de palme chiar în fața unei droaie de copii. Când am încercat să protestez: ”Dar ce-am facut ?” răspunsul a venit promt: ”Las că ști tu mai bine!”.

La antrenament – Peste câteva zile, la clubul de judo unde activam, sunt supus unui nou interogatoriu: ”Cand? Cum? Cine? Cu cine?”. În rolul investigatorului chiar antrenorul, un viitor primar post-decembrist.

Mă sințeam izolat, marginalizat, hăituit. Aveam sentimentul că cineva mă urmărește tot timpul, ca o umbra, și-mi monitorizează mișcările. Începusem să cred ca unii oameni au însușiri paranormale. Persoanele cu care intram în contact păreau să știe mai multe decât afișează și mă privesc suspicios. Frica transformase lumea în care trăiam într-una plină de umbre, imagini mișcătoare și percepții extrasenzoriale. Nu puteam înțelege de ce nimeni nu pricepe că pentru un gest necugetat nu e nevoie de doi sau mai mulți.

În astfel de momente singura alinare o reprezenta imaginația. Cu ochii minții mă vedeam căpătând puteri supranaturale și devenind un fel de superman al regimului totalitar. Aveam o placere nebună să-i iau la rând pe toți cei care mă nedreptățiseră și-i făceam să regrete că m-au cunoscut. Cel mai mult mă bucuram când veneau să-și ceară iertare iar eu îi priveam cu dispreț.

În final am scăpat neexmatriculat. Pot spune că revoluția a venit la timp. După decembrie 89 am mai parcurs doi ani de liceu în libertate. Profesorii, care cu câteva luni înainte erau cei mai vocali în a mă înfiera ca pe un dușman al poporului, veneau acum să mă felicite pentru actul de curaj dovedit. Ei nu puteau înțelege nici după dispariția dictatorului că nu a fost nici un act de curaj. Din contră, au fost frici și spaime teribile. Asta mi-a dovedit că mă considerau în continuare, de fapt, tot o unealtă. Nicidecum un suflet și o minte inocentă în care s-a intrat cu bocancii de securist.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *