Atenţie la tehnodependenţă!

Pentru cei vechi, atenţia era o virtute. S-a scris ca atare despre ea – binemeritat, mă grăbesc să adaug. S-a vorbit despre ea ca atare, s-a teoretizat. Pentru noi, cei noi, pentru mulţi dintre noi – cei noi, neatenţia pare să fie o virtute. Chiar dacă nu e chiar aşa, chiar dacă neatenţia este o doar o opţiune, dramatic, prefereată atenţiei, consecinţele pot fi, uneori, grave.

Lucy Jo Palladino este specialistă în studiul atenţiei. De formaţie, e psiholog – cu o vastă experienţă, mai bine de trie decenii în „branşa” aceasta atît de dificilă. Între temele sale de cercetare de maxim interes: dezvoltarea copilului şi media digitală. Are cont de twitter – @ljpalladino şi, de asemenea, pagină de web – lucypalladino.com. Scrie cărţi. Carţi foarte folositoare. Una dintre ele, relativ recent apărută în limba română: „Copiii în epoca dependenţei de tehnologie. Noile dispozitive digitale şi riscurile utilizării lor excesive”. La Polirom, într-o serie care merită deplin un:

ZOOM! Polirom.ro: „Asemenea unor colectii deja de traditie de la edituri de prestigiu din strainatate, Psihologia copilului & Parenting, prima colectie de parenting din Romania, se adreseaza in special parintilor si psihologilor care lucreaza in domeniu si isi propune sa-i ajute in educarea copiilor si pregatirea lor pentru diferitele etape pe care trebuie sa le traverseze. Incepind cu primii ani de viata si virsta prescolara pina la adolescenta, volumele din colectie prezinta particularitatile dezvoltarii copilului si, implicit, nevoile acestuia si resorturile psihologice care ii explica comportamentul. Nu mai putin ele ajuta parintii si psihologii sa dezvolte aptitudinile copilului si, cu predilectie prin intermediul seriei practice a colectiei, le ofera numeroase sfaturi, sugestii ori chiar „trucuri” care permit rezolvarea problemelor concrete cu care se cofrunta acestia.” Despre cărţile apărute în această colecţie, aici: http://www.polirom.ro/catalog/colectii/psihologia-copilului-parenting/pagina_01_dataintroducerii_DESC.html

copii tehnologie

Aşadar, Lucy Jo Palladino este atentă, inclusiv în sens profesional, la atenţie şi la problematica acesteia atît de complexă. Prin urmare, ea este atentă la criza intrinsecă a acestor vremuri. Criză, aşa cum o spun orientalii, într-un dublu sens: pericol, dar şi oportunitate; oportunitate, dar şi risc. „Tehnologia prezentului pune la dispoziţia copiilor instrumente de mare impact, pentru un viitor promiţător”, spune Lucy Jo Palladino; şi adaugă, în mod necesar aş zice, „aceeaşi tehnologie le diminuează capacitatea de a fi atenţi în absenţa acestora, astfel încît viitorul le este ameninţat”.

Copiii în epoca dependenţei de tehnologie este o carte despre probleme şi despre soluţii. Didactică într-un mod seducător, superdocumentată din surse şi resurse de cunoaştere dintre cele mai diverse, ea împarte tematica survolată şi aprofundată în trei mari secţiuni:

a mic – despre tehnologia, atenţia şi creierul copilului.

b mic –şapte etape pentru a-l învăţa pe copil să fie atent

c mic –viitorul copilului dumneavoastră.

Miza – evidentă, dar şi imensă – pentru a projeta un copil şi viitorulu acestuia este, argumentează din toate unghiurile posibile Lucy Jo Palladino, atenţia voluntară. Descoperirea şi consolidarea acesteia! „fortificarea atenţiei voluntare şi a circuitelor neuronale care o susţin necesită eforturi. Cu vulpea nu poţi face înţelegeri care să nu aibă consecinţe negative. Din acest motiv, în epoca dispozitivelor electronice care captează atenţia, părinţii trebuie să fie conştienţi de pericole, să fie informaţi şi să aibă o atitudine echilibrată”. Şi, atenţie: tehnologia este un fel de „vulpe”; cel puţin aşa ceva, dacă nu chiar, în sens periculos, mult mai mult decît atît…

Încă o dată: e o carte importantă. Extrem de importantă, aşa cum sînt cărţile scrise, cu rigoare, stil şi atenţie, despre un viitor mai bun.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *