Stabilită în Japonia de peste treizeci de ani, Dominique Loreau este pătrunsă de maniera de viaţă a ţării sale de adopţie, ce se bazează pe principiul „Moins pour plus“ aplicat în toate domeniile, de la materie până la spirit. De altfel, în Japonia, Dominique Loreau a susținut și a sprijinit numeroase cursuri și seminarii pentru cei care doresc “să își simplifice viața”.
Purifică-ţi sufletul, goleşte-ţi şifonierul, renunţă la cumpărăturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijeşte-ţi corpul şi numai atunci îţi vei bucura şi spiritul. De la arta de a vă simţi bine „chez vous“ la arta de a fi fericiţi „en vous“, Dominique Loreau transpune principiile orientale pentru Occident. Toate subtilităţile şi rafinamentele pentru a reuşi să vă simţiţi bine în propriul trup, în propria minte, să vă puteţi bucura de propria persoană şi de cei din jur, iată cheia armoniei.
A devenit foarte cunoscută în întreaga lume chiar de la debutul editorial consemnat în 2005 – și ocazionat de o carte din care aveau să se deșire, ca atmosferă, tematică și viziune – și celelalte: anume, “Arta simplității”, cu vînzări de sute de mii de exemplare.
Pînă acum, titlurile care se află în portofoliul său editorial sînt următoarele: L’art de la simplicité, simplifier sa vie, c’est l’enrichir; L’Art des listes : simplifier, organiser, enrichir sa vie; L’art de l’essentiel; L’art de la frugalité et de la volupté; Mon kakebo 2011 japonais, pour tenir son budget sereinement; Faire le ménage chez soi, faire le ménage en soi; 99 objets nécessaires et suffisants; Mon kakebo 2012, agenda de comptes pour tenir sereinement son budget; Aimer la pluie, aimer la vie; L’infiniment peu.
În limba română, Dominique Loreau are o serie de autor deschisă de editura Baroque Books and Arts (http://baroquebooks.ro/ ), acolo unde au apărut deja 4 titluri, alte două urmînd să fie publicate în această toamnă.
“Eu nu sunt un scriitor”, spune despre sine Dominique Loreau. Într-o lume complicată și nevrozantă, cum este lumea contemporană, Dominique Loreau – și scriitoare, desigur – poate fi un ghid. În felul în care poate fi ghid cineva care, din convingere face o “apologie a simplității, care nu înseamnă, în ruptul capului, simplificare”.