Simon Sebag Montefiore, „Tînărul Stalin” (2)

În perioada următoare, o succesiune de scandaluri au scos la iveală faptul că partidul lui Stalin era plin de spioni ţarişti. Stalin a reacţionat dezlănţuind o vînătoare criminală, isterică, de vrăjitoare care n-a reuşit decît să-i distrugă pe nevinovaţi şi să atragă suspiciuni asupra lui. Totul a început în septembrie 1909, cînd propriile lui contacte din poliţia secretă l-au avertizat că preţioasa tipografie din Baku fusese deconspirată de către un agent dublu al Ohranei şi că urma să fie descoperită în timpul unei razii.
În octombrie 1909, poliţia a făcut o descindere într-o casă conspirativă pentru a pune mîna pe colegul bolşevic al lui Stalin din Baku, Prokopi (Alioşa) Djaparidze. Poliţiştii au fost surprinşi să-l găsească împreună cu Stalin şi cu Sergo. Şeful agenţilor, incapabil, ca şi în alte dăţi, să ia singur o decizie, a lăsat cîţiva poliţişti de pază şi s-a dus să-şi consulte superiorii. Stalin şi Sergo i-au mituit pe cei rămaşi cu 10 ruble. Djaparidze a trebuit să stea şi să se lase arestat, dar Stalin şi Sergo au putut să scape.
Stalin a dat vina pentru aceste trădări pe Leontiev, secretarul Sindicatului Bolşevic al Petroliştilor. A stabilit că în partid erau cinci agenţi dubli ai Ohranei şi că Leontiev trebuia ucis, dar acesta din urmă nu s-a lăsat intimidat şi a cerut un proces în cadrul organizaţiei. Stalin însă a refuzat să-i acorde şansa unui proces, pentru că asta ar fi însemnat să-şi dezvăluie sursele de informaţii din cadrul Ohranei. Leontiev a fost lăsat în pace, dar toată povestea a dat naştere la suspiciuni asupra relaţiei dintre tovarăşul Kolsa şi poliţia secretă.
„Trădarea cuiva cu care ai împărţit totul”, spunea Stalin mai tîrziu, „este atît de cumplită, încît nu poate fi exprimată de nici un actor sau scriitor – e mai rea decît muşcătura morţii!”. A organizat o inchiziţie feroce la Baku pentru a-i găsi pe trădătorii reali sau imaginari, aşa cum avea să facă în anii 1930 în Uniunea Sovietică. Diferenţa este că, la Baku, partidul era cu adevărat infestat de spioni.
Stalin a făcut publice numele celor cinci „trădători”, însă arhivele poliţiei secrete ne dovedesc că, de fapt, unul singur era agent dublu; ceilalţi erau nevinovaţi. Vînătoarea devenea tot mai intensă. Cînd un bolşevic de seamă de la Moscova a venit în vizită la Baku, „tovarăşul Koba s-a uitat la el cu dezgust. «Eşti un trădător!» i-a strigat”. În cazul acesta, avea dreptate.
Degringolada a fost raportată cu satisfacţie Ohranei de către adevăraţii spioni, trădătorii, cu numele de cod „Fikus” şi „Miheil”, care se infiltraseră de fapt în cercul bolşevicilor, dar care nu au fost niciodată identificaţi de marele vînător de vrăjitoare Stalin. Fără îndoială că şi la Baku a poruncit uciderea unor oameni nevinovaţi, aşa cum avea să o facă mai tîrziu în timpul Marii Terori.
Era un haos. Lui Soso îi plăcea să rezolve asemenea situaţii ordonînd în secret cîteva asasinate, dar de data aceasta n-a avut succes. Menşevicii şi unii bolşevici bănuiau că Stalin însuşi, cu legăturile lui în poliţia secretă, era de fapt marele spion. Aşadar, îşi trăda Stalin partidul?

coperta1 Tinarul Stalin

*
Stalin a cultivat cu siguranţă, în secret, agenţi ţarişti, de la care primea constant „ponturi” misterioase. O dată se plimba cu un alt tovarăş pe străzile din Baku, cînd de ei s-a apropiat un ofiţer al Ohranei.
— Ştiu că eşti revoluţionar, i-a spus el. Iată o listă cu toţi tovarăşii tăi care vor fi arestaţi în curînd.
Într-o altă împrejurare, un bolşevic a venit la o întîlnire cu Stalin într-o casă conspirativă a partidului şi a fost surprins să treacă la intrare pe lîngă un ofiţer de jandarmi care tocmai ieşea. L-a întrebat pe Stalin despre ce era vorba, iar acesta i-a spus că jandarmul îi ajuta pe bolşevici.
La Tiflis, în timpul unei razii care a dus la arestarea mai multor revoluţionari, Stalin a fost uluit să-l descopere pe menşevicul Artiom Ghio într o ascunzătoare secretă.
— Nu mă aşteptam! a spus Stalin. N-ai fost arestat?
Tocmai atunci, în încăpere a intrat un necunoscut.
— Poţi să vorbeşti fără frică, l-a asigurat Stalin pe Ghio. E un tovarăş de-al meu.
Acest „tovarăş” s a dovedit a fi un interpret al poliţiei, care le-a înşirat apoi lista tovarăşilor arestaţi în ziua respectivă – printre care se afla şi Serghei Alliluev – şi l a avertizat pe Stalin că poliţia avea de gînd să-l prindă şi pe el în noaptea care urma.
Agentul „Fikus” raporta că un ofiţer necunoscut de jandarmi îi vizitase pe Stalin şi pe Mdivani ca să i avertizeze că jandarmeria pregătea o razie la tipografie. Aşa cum am văzut, tiparniţa a fost salvată.
Care era atunci relaţia lui Stalin cu poliţia secretă?
*
„Stalin le dădea jandarmilor adresele tovarăşilor care nu-i plăceau, ca să scape de ei”, insistă Arsenidze. „Tovarăşii lui au hotărît să-l judece în partid dar la adunare au apărut jandarmii, care i-au arestat pe judecători şi pe Koba.” În 1909, adaugă Uratadze, „bolşevicii din Baku l-au acuzat că îl denunţase pe Şaumian poliţiei”. Jordania pretindea că Şaumian îi spusese chiar:
— Stalin m-a denunţat – nimeni altcineva nu ştia adresa ascunzătorii mele.
Toţi aceşti trei acuzatori erau exilaţi menşevici, ale căror relatări au fost acceptate de numeroşi cercetători.

Simon Sebag Montefiore
Tînărul Stalin
Traducere de Justina Bandol
Polirom, 2015

Pe atunci, poliţia secretă părea să se afle într-o perpetuă stare de confuzie în privinţa lui Stalin. Şeful jandarmilor din Baku, colonelul Martînov, „a descoperit” că „Lăptarul” era Soso Djugaşvili abia în decembrie 1909 – la aproape şase luni după evadarea lui din Solvîcegodsk. Era oare Stalin protejat de şefii lui din poliţia ţaristă?
Dacă adăugăm la toate acestea şi învinuirile de trădare care l-au însoţit încă din 1902, contactele lui în poliţia secretă şi evadările din exil şi din închisoare, ipoteza ca Stalin să fi fost agent ţarist poate părea plauzibilă. A fost oare pontiful suprem al marxismului internaţional un trădător megaloman lipsit cu totul de principii? Dacă Stalin era un fals, atunci nu cumva întregul experiment sovietic a fost şi el o înşelătorie? Şi nu cumva tot ceea ce s-a întîmplat, în special Marea Teroare, a fost doar o încercare a lui de a-şi acoperi vina?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *