Radu Ioanid, editor, „Securitatea şi vânzarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre România şi Israel” (4)

[Document dactilografiat de uz curent]
14 mai 1963. Serviciul „F” al Securităţii însărcinat cu interceptarea corespondenţei adresează o notă către UM 0123 cu extrase din scrisori confiscate în care cetăţeni români comunică cu rudele din străinătate, cerându le să fie cumpăraţi de la statul român.
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Serviciul „F”
Nr. 900908 din 14 mai 1963
INTRARE
No. 9158
Luna V 1963 Ziua 15
STRICT SECRET
S.C. 365
Ex. Nr. 1
T. Marcu + S V şi S 3 + S 11
A lua cunoştinţă şi a veni apoi la mine
Semnătură
Doicaru
U.M. 0123/I
– Serviciul IX –
Conform cererii Dvs., vă înaintăm extrase din conţinutul unor scrisori privind scoaterea din R.P.R. a unor persoane în schimbul anumitor sume de bani.
Comentarii de asemenea natură apar atât la corespondenţa expediată din R.P.R. în străinătate cât şi la aceia care soseşte în R.P.R.
Prezentăm conţinutul scrisorilor:
[semnătură indescifrabilă]
[indescifrabil]
Vz
[semnătură]
Vz.
Lt. col.
[semnătură]

Corespondenţă plecări din R.P.R.
– BERAL B. MARCU, str. Ţepeş Vodă nr. 72, rn. 23 August, Bucureşti, scrie lui ZUCHEMANDEL ALEEXANDER, din Israel:
„…Dragii noştri, aici se dă o posibilitate de a pleca, dar depinde de voi, adică să depuneţi o sumă de bani la ambasada română din Israel…”
– FRENKEL B: TOIVI, str. Cuza Vodă 70, Piatra Neamţ, scrie lui GERSON ENGEL, din Brazilia:
„…Dragă frate, trebuie să faci orice ca să ţi aduci fii la tine. În scrisoarea trecută ţi am scris în ce fel se poate face, îţi repet din nou în această scrisoare. Se plăteşte la ambasadă şi în timp obţii…”
– SESULKA ANNA, str. Gutemberg 22, Sibiu, scrie lui WILHELM GRAEF, din R.F.G.:
„…În legătură cu operaţiunea noastră aş vrea să ţi comunic ceva. Dacă vă face mult mai mult atunci las să fie, atunci vom aştepta aici ceva mai mult căci n am vrea să vă cerem o jertfă prea mare. Am aflat de la un cunoscut din München că chestiunea s ar rezolva cu 5000 de rânduri. Îi voi scrie să ţi comunice detaliat. Şi tu poţi să mi scrii, îţi anexez adresa lui: GROSS EGON, la Dr. GRÄESER FRIEDEN, München, Valdperlach, Marchenveg Nr. 24 RFG…”
– TONTSCH ANNA, din Braşov, str. Simion Bărnuţiu Nr. 9, scrie lui MARKEL A. MICHAEL, din S.U.A.:
„…Dragă frate, o cunoscută de a mea, care a emigrat acum trei ani, a fost acum în vizită pentru că are aici o mamă bolnavă. Ea mi a zis că a auzit că suma care se plăteşte pentru ca cel din ţară să primească viza de ieşire, trebuie plătită direct statului român care are nevoie de această valută pentru comerţ şi schimb de mărfuri…”
– DIACONESCU FILON, Şos. Nic. Titulescu 30, Bucureşti, scrie lui UBERTI ADRIANA, din Italia:
„…mămica… a făcut actele din nou şi aşteptăm răspunsul… în caz că ne respinge iar – eu fac un memoriu la tov. Dej, poate vom reuşi aşa. Totuşi am auzit aici că dacă te duci tu la Legaţia Română de la voi şi depui în folosul ţării noastre 2 3 mii de dolari îi dă drumul urgent…”
– GEORG KIRR, sat Dobârca Nr. 351, rn. Sebeş, reg. Hunedoara, scrie lui ANDY KIRR, din Canada:
„…Înainte de paşti am vorbit cu un băiat care mi a spus că a fost şi el în aceiaşi situaţie ca mine că nu i a dat drumul şi atunci tatăl lui l a cumpărat cu bani de la statul Român. Deci dacă e posibil vă rog să mă cumpăraţi şi pe mine de la statul Român…”

Radu Ioanid, editor,Securitatea şi vânzarea evreilor.Istoria acordurilor secrete dintre România şi Israel.
Editura Polirom, Iaşi, 2015

– FERI SUKOP, din Reşiţa, str. Velceleanu 23, scrie lui NEDI SUKOP, din R.F.G.:
„…Îngerul meu… în legătură cu această dnă MARY nu i am scris prea deschis. Fii atentă, se citeşte (N.T. – cred că se referă la cenzură). Cu Bonn ul e făcut bine. Fii atentă. Ţi am scris în ultima mea scrisoare că la voi se poate depune o sumă care să mi se achite mie. Acum am aflat ceva mai amănunţit (nu ştiu dacă corespunde). La noi e de vărsat o sumă de 5.000 mărci pe un cont care aparţine K.P.D. (N.T. – Partidului Comunist) din ilegalitate. Şi aceasta rezolvă totul mai departe. Vorbeşte cu avocatul tău. Poate are acolo legături şi întreabă dacă e exact… Al tău soţ, Fery”.
– S. DOM, str. Otto Schimidt 16, Sibiu, scrie lui D. DORU, din Brazilia:
„…Scumpul meu TICU, nu dragul meu, nu dispera, noi ne vom vedea dar cu sacrificii mari din partea ta. Iată cum s ar putea, aşa am auzit şi eu că cei ce doresc să şi refacă familia plătesc o sumă de… de exemplu 2.000 mărci germane pentru o persoană, statului nostru. Cred că se tratează prin ambasada noastră de acolo sau statul respectiv de acolo plăteşte statului nostru suma indicată. Nu cunosc procedura. De acolo se face paşaportul care soseşte aici la ambasadă, care la rândul ei te înştiinţează să te prezinţi la ei, unde îţi comunică şi fixează ziua plecării. Eu aici nu am de îndeplinit nimic. Totul vine de acolo. Afară de aceste formalităţi mai trebuie plătit şi drumul. Aşa au procedat mai multe persoane şi cei doriţi au plecat…”
– M. NUSSEAUM, Calea Văcăreşti 23, Bucureşti, scrie lui ZWI BUIUM, din Israel:
„…Dragii mei, ne întrebaţi dacă am făcut cerere de plecare. Desigur! Însă nu se vede nimic. Există totuşi o posibilitate. Ca voi să plătiţi o sumă de bani în schimbul căreia noi să primim plecarea. Unde şi cum, interesaţi vă la cei ce au venit în acest fel acolo. Când acest lucru nu se poate face în Israel se poate face în Franţa prin cumnatul MARCEL. El s ar putea interesa la următoarea adresă: BERGER EUGEN, Rue Legendre 153, Paris XVII…”

Securitatea si vanzarea evreilor-document-a

– REINDL ELLA, str. Brediceanu Nr. 4, rn. Lugoj, Banat, scrie lui PETER WILD, din R.F.G.:
„…Noi am auzit aicea că ar fi la Bonn un reprezentant al germanilor din Banat, originar din Timişoara, poate puteţi afla ceva mai amănunţit despre calea diplomatică. Scrieţi ne, vă rugăm de ştiţi şi cât costă pe cale diplomatică. De aici, din Buziaş a emigrat un farmacist cu 9 persoane pe această cale, altfel nu merge… Dl doctor REINDL are actele acolo (N.T. – în Germania Federală) şi tot viitorul lui depinde de asta… şi noi avem legături cu un preot evanghelist din Speyer, Dr. HANS IOACHIM SCHUTZ, însă nici un rezultat până acum… Toate bune vă doreşte familia REINDL şi HESS”.
Corespondenţă sosiri în R.P.R.
– GÜNTHER NUSSBACHER, din R.F.G., scrie lui FRITZ NUSSBACHER, din Sibiu, str. Goethe Nr. 5:
„…În problema voastră, cu părere de rău, nu vă pot comunica nimic special. Posibilitatea de a reuşi ceva cu bani (5.000 mărci pentru persoană) statul german a interzis complet, iar cunoscuţii noştri au primit banii înapoi. Este bine că a încetat acest comerţ cu oameni pentru că şi acei care au mijloace mai puţine să poată veni aici. Din păcate durează foarte mult acest lucru şi i foarte complicat. Aştept confirmarea scrisorii din 31.3.1963 şi datele ginerelui dvs.…”

– ELUM MIKLOS, din R.F.G., scrie lui BLUM EMILIA, din Timişoara III, str. Izvorului Nr. 3:
„…Dragă mamă, Elsa, Otto, Bandi, am înaintat actele pentru dreptul de cetăţenie. Sper că va merge. Un anume ŞTEFAN BLUM, care a plecat din Timişoara în urmă cu aproximativ 7 ani m ar putea ajuta mult dacă ar vrea. Pe voi v ar costa ceva. De curând i a ajutat fiicei lui BERING să iasă din ţară. El locuieşte aici în Stutgart. Acest domn ŞTEFAN BLUM îi are înregistraţi pe toţi timişorenii. De el depinde multe. Sper că totul va fi bine. Mikloş”
– MICHAEL REITGERBER, din R.F.G. scrie lui ZIGMOND ANA din com. Becicherecul Mic, reg. Banat:
„…Stimată familie TIGMOND. Nimic deosebit. Există încă posibilitatea într un mod dacă Dvs. mai aveţi interes căutaţi să luaţi legătura cu fam. SCHLOSSER din Variaş, care trebuie să fi primit înştiinţarea că în scurt timp vom obţine paşaportul cu ajutorul de aici. Sunt curios. Este 100% dacă ei primesc noi aflăm imediat…”
– HEINE ECATERINA, din R.F.G., scrie lui SCHMITZ MATEI din Timişoara III, Str. Glad 7:
„…Dragă unchiule, noi am înaintat actele pentru emigrare. M am întâlnit întâmplător cu TONSCH. În legătură cu emigrarea trebuie să vă adresaţi la miliţia voastră. Există o posibilitatea mai rapidă (? D.M.) (N.T. – adică prin mărci). Dacă eşti de acord cu această posibilitate să răspunzi imediat. În cazul acest nu este prea greu pentru voi. Nu vreau să numesc vreo sumă. TONSCH a primit paşaportul în 6 luni… familia Weber şi Heine”
– AMALIA POPA, din Noua Zeelandă, scrie lui PAVEL POPA din Timişora, str. Gh. Doja Nr. 3:
„…Dragă Luţu, desigur aştepţi şi eşti nerăbdător să afli ce am mai făcut relativ la venirea ta aici. Am nevoie de o sumă mult mai mare decât mi s a spus la început şi nu ştiu cum aş putea s o procur…”
Menţionăm că scrisorile au fost confiscate.
LOCŢIITOR ŞEF SERVICIU
Maior,
Vlad Iordan
Semnătură
Ştampilă
► ACNSAS, Fond OVS, dosar nr. 2871, vol. VIII, pp. 16-19.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *