10 (zece) punkte: Luciano Pavarotti

1.Luciano Pavarotti: „Să descoperi muzica citind despre ea e ca şi cum ai face dragoste prin corespondenţă.”

2.I s-a spus, din motive evidente, „Big Luciano”. Există chiar o carte – splendidă, urmare a peste 50 de interviuri făcute de autorul cărţii cu Luciano Pavarotti – care poartă acest titlul. A fost tradusă în limba română la editura Humanitas. Detalii despre aceasta, aici: http://www.humanitas.ro/humanitas/big-luciano

3.

&

4.Este  singurul cîntăreţ de operă care a vîndut mai mult de 100 de milioane de copii. A fost suporter – „fanatic”, aşa cum obişnuia el să spună – al echipei Juventus. Ultimul interviu pe care l-a dat Luciano Pavarotti, aici – http://www.paginiromanesti.ca/2007/09/15/pavarotti-ultimul-interviu/

5.A cîntat în public, de cîteva ori, alături de tatăl său. Iată două dintre aceste rare momente:

6.Sever Voinescu, un mare admirator al lui Luciano Pavarotti şi un foarte bun cunoscător de muzică clasică: „Înainte de orice, se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu pentru privilegiul de a fi fost contemporanii lui Pavarotti. El a cîntat printre noi – noi am fost cei care i-am aşteptat discurile, noi am fost cei care ne înghesuiam să îl urmărim în concerte sau în spectacole, noi am fost cei care l-au ovaţionat şi cei cărora le mulţumea de fiecare dată, cu un zîmbet italienesc irezistibil și cu brațele deschise într-o îmbrățișare care vroia să cuprindă lumea toată. Este o dovadă că Dumnezeu a fost bun cu noi.  ” & „Dar mesajul pe care l-a dat lumii Dumnezeu prin creatura sa Pavarotti îmi pare mult mai profund. Nu este vorba doar de bucuria privată a celor care ascultă operă. Mesajul e că nu sîntem stricați de tot. Printre succesele facile şi planetare ale fetiţelor siliconate care cîntă arid două note în toată cariera lor şi ale băieţilor răguşiţi într-o disperare căutată, succesul vocii lui Luciano Pavarotti ne arată că în sufletul lumii mai există un loc paradisiac, unde rezonează numai sunetul pur, bine cîntat.”

7.În 1999, Luciano Pavarotti a cîntat, singura dată, în România. Nu la Operă, ci în aer liber, la Palatul Parlamentului, în faţa a zeci de mii de români. „Vreau sa transmit mesajul muzicii, al minunatei opere, unui numar cat mai mare de oameni. De aceea, am acceptat sa devin faimos.” – a spus cîndva Big Luciano.

8.Siteul oficial al lui Pavarotti: http://www.lucianopavarotti.com/. Excelent realizat!

9.


&

10.” Rivalitatea este cu mine însumi. Încerc să fiu mai bun decât este posibil. Lupt împotriva mea, nu împotriva celorlalţi.” & „Vedeti, eu am avut in viata totul, cu adevarat totul. Daca mi se ia totul, bunul Dumnezeu si cu mine suntem chit”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *