P.S. la „O idee care ne suceşte minţile”

Lapunkt.ro a dedicat, în urmă cu puţin timp, un amplu şi necesar dosar unei apariţii editoriale din această toamnă despre actualitatea – toxică – a comunismului. Este vorba despre volumul „O idee care ne suceşte minţile” – de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici.  O antologie de trei texte, „trei contribuţii” – spun co-autorii acestui proiect – care „sunt solidare în credinţa că problema memoriei comunismului este problema centrală a unificării conştiinţei europene”.

La finalul celor trei texte există un fel apendice în imagini – o înşiruire a mai multor coperte de cărţi extrem de interesante şi care, în sumă, combinate între ele sau separat, ar putea alcătui cursuri universitare de cursă lungă cu privire la tematica totalitarismului, cu accent pe totalitarismul marxist-comunist. Sau, în termenii semnalaţi mai sus, ele însele pot fi, cu temei, considerate, excelente depozite de memorie adevărată a acestor necruţătoare totalitarisme.  Iată care sînt aceste titluri,  plasate foarte inspirat şi complementar celor trei eseuri care alcătuiesc partea cea mai amplă a acestei cărţi.

1.Tărîmul morţii. Europa între Hitler şi Stalin – Timothy Snyder

2.Originile totalitarismului – Hannah Arendt.

3.Anatomia unei stafii – Alain Besancon.

4.Diavolul în istorie – Vladimir Tismăneanu

5.Stalinism pentru eternitate – Vladimir Tismăneanu

6.Gulagul – Anne Applebaum

7.Fenomenul Piteşti – Virgil Ierunca

8.Mitologia ştiinţifică a comunismului – Lucian Boia

Citind fie şi numai una dintre aceste titluri, devine extrem de uşor de înţeles – pentru cineva care doreşte să lucreze cu fapte, nu cu proiecţii sau cu diverse formule de refuz a realităţii – că, aşa cum spuneau în corespondenţa lor K. Marx şi Fr. Engels, „odată ajunşi la putere, comuniştii trebuie să treacă drept monştri”. Este, probabil, proiectul în care rata de reuşită, pentru cei la care făcea trimitere Marx & Engels, cea mai mare. Monstruozitatea care a născut crime în masă, de ordinul zecilor de milioane de oameni…

diavolul bunboia bunanatomia bunierunca bun

gulag bun

originile bunstalinism buntarimul bun

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *