Gabriel Liiceanu – Premiul PEN România 2014

„Dragul meu turnător”, volumul semnat de Gabriel Liiceanu, este cîştigătorul ediţiei din acest an a Premiului PEN România.

Distincţia a fost motivată de către juriul care a acordat acest premiu în felul următor: „cartea reprezintă un eseu-roman sau roman-mărturie al unei probleme de conștiință care ne privește pe toți : modul în care Securitatea din perioada comunistă a controlat și a marcat, inisidios sau pe față, existența noastră cotidiană, cu urmări psihologice și sociale care durează și în prezent.”.

Juriul a fost alcătuit din 4 membri – Daniel Cristea-Enache, Gabriel Dimisianu, Caius Dobrescu, Alex Ștefănescu și Magda Cârneci. În competiţia pentru premiul din acest an s-au aflat 6 cărţi apărute în 2013: Urma de Adrian Alui Gheorghe,Amazoanele de Adriana Babeți, Un singur cer deasupra lor de Ruxandra Cesereanu, Dragul meu turnător de Gabriel Liiceanu, Negru și roșu de Ioan T. Morar și Soldații.Poveste din Ferentari de Adrian Schiop.

“ Inițiat în 2013, premiul are în vedere cărți din toate genurile literare care abordează cu precădere teme legate de specificul PEN International, cea mai mare organizație mondială a scriitorilor din care face parte și PEN Romînia – libertatea cuvântului, recuperarea memoriei colective, lupta împotriva cenzurii și tiraniei și protecția scriitorilor, drepturi lingvistice, drepturi ale minorităților etc.”

Premiul a fost acordat în cadrul tîrgului de carte de toamnă Gaudeamus, derulat între 18 şi 23 noiembrie în Bucureşti.

Detalii despre cartea premiata – humanitas.ro

Site PEN Club Romania  îl puteţi accesa aici!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *