Crimeea- războiul domnului Putin

Ca şi antecesorii săi sovietici, ce clamau respectul pentru dreptul internaţional înainte de a strivi aspiraţiile naţiunilor central şi est-europene, Vladimir Putin preferă să mizeze pe forţa şi pe capacitatea de intimidare a armatelor sale. Crimeea este urmarea naturală a unui curs agresiv ce ambiţionează să restaureze grandoarea pierdută a Rusiei. Că această acţiune este un atentat la integritatea teritorială a unui stat, este un detaliu irelevant în raport de ţelul asumat de către Rusia, în acest moment.

Ca şi în alte momente ale istoriei ei, Rusia combină reprimarea propriului popor cu expansiunea şi cuceririle. Ar fi o dovadă de miopie tragică să ignorăm evoluţiile seculare care duc, acum,la acest act de o gravitate fără precedent. De la Alexandru al III-lea şi Nicolae al II–lea până la Putin,trecând prin Stalin şi Brejnev, statul rus a practicat, în varii forme, acest amestec, dramatic, de autocraţie şi ambiţie mesianică. Supravieţuirea libertăţii depinde de capacitatea noastră de a rezista acestui asalt.

Crimeea este mai mult decât un obiectiv strategic. Ea este semnul că Rusia lui Vladimir Putin intenţionează să promoveze agenda subminării statalităţii Ucrainei. Un precedent pe care suntem obligaţi să îl luăm în considerare. Altermativa este cedarea continuă şi capitularea dezonorantă în faţă Rusiei şi imperialismului ei.

Un comentariu

  1. Stimate domnule Stanomir,

    cum anume ar arata „capacitatea noastră de a rezista acestui asalt”? Cum anume s-ar putea manifesta ea (cel mai eficient)? Haideti sa facem un efort de concretizare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *