Epopeea cazării în căminele studenţeşti!

Aproape că este un lucru comun să vorbeşti despre situaţia deplorabilă a învăţământului superior românesc. Evident că există excepţii! S-a scris şi se scrie tot timpul despre tarele sistemului de învăţământ românesc. Articolul profesoarei Ioanei Both despre corupţia în unversitate sau textele despre reîntoarcerea naţional comunismului la Facultatea de Istorie din Bucureşti sunt numai două referinţe din lapunkt…

Dar nu despre asta este articolul. Am făcut câteva interviuri, ieri, la ora 2:00 dimineaţa, pe holurile Căminul Kogăniceanu, la centrul de redistribuire a Direcţiei Servicii Studenţeşti. Sunt crâmpeie de dialog purtate la “firul ierbii” de unde începe adevărata maladie a sistemului.

Cazarea în cămine este o epopee care se desfăşoară în fiecare an după acelaşi calapod. Niciodată nu au existat reguli clare! Sau, dacă există, ele nu sunt respectate. Să fii integralist, să ai medie mare nu sunt întotdeauna criterii suficiente pentru a obţine un loc în cămin…

Primul student:

caz2–          Unde ești studentă?

–          La litere.

–          La Universitate?

–          Da, aici se dau cămine numai pentru cei de la Universitate.

–          Și, ai prins cămin?

–          Nu, am venit pentru re-re-redistribuiri!

–          Cum ți se pare politica redistribuirilor, e ok organizarea?

–          Din an în an se schimbă și devine din ce în ce prost organizată, studenții sunt disperați, pur și               simplu n-au unde sta.

–          Va prinde toată lumea care stă pe aici?

–          Măcar de-ar prinde, da`, mai mult de jumătate dintre ei, vor pleca așa cum au venit.                             Speranța moare ultima…

–          Ce ai să faci dacă nu prinzi nici tu?

–          Nu știu, voi continua să stau pe la prieteni, însă nu mă mai pot ține mult. Au și ei problemele lor, plus că stăm claie peste grămadă. M-au ajutat cât au putut. Asta e, probabil că o să mă întorc acasă, la mama și la tata, acolo, măcar, am un acoperiș deasupra capului.

Al doilea student:

caz3–          Ce faci aici?

–          Vreau să fac schimb de locuri.

–          Unde ai reușit să te cazezi?

–          Mda, tocmai în Fundeni…

–          De ce nu îți convine?

–          E prea departe, ajung foarte târziu la cursuri, e într-o zonă izolată. Acolo ar trebui să stea zilierii, nu studenții.

–          Cum crezi că ar fi normală distribuirea căminelor studențești?

–          Păi, fiecare facultate ar trebui să-și aibă căminele cât mai aproape. Așa e în orice țară civilizată. La noi, este bătaie de joc…

–          Ce-ai să faci dacă nu prinzi loc în noaptea asta?

–          În cel mai rău caz, voi rămâne în Fundeni, iar tot anul de facultate va fi un chin. Încă un an pierdut prin coclauri…

–          Cu ce medie ai prins în Fundeni?

–          Cu 8,50…

–          Integralistă?

–          Da.

–          Ai colegi cu medii mai mici care au prins mai bine decât tine?

–          Da, probabil au avut banii necesari.

–          Te referi la șpagă?

–          Da, 350 de euro costă un loc.

Al treilea student:

 caz4–         Studentă la litere?

–          Da, ca majoritatea de pe aici…

–          De ce nu ai vrut să faci poză cu fața?

–          Pentru că îmi este rușine de situația în care sunt.

–          Care e situația ta?

–          Integralistă, studentă la Universitatea din București, cu nimic deosebită de un cerșetor.

–          Chiar așa?

–          Păi, da! Chiar mai rău, ăia probabil au măcar unde să doarmă, știu locurile, se descurcă…

–          De unde ești?

–          Din Alexandria, Teleorman.

–          Ai tăi nu te pot ajuta în caz că nu ai să prinzi un loc în noaptea asta?

–          Vrei să spui mâine de dimineață, atunci se fac strigările. Acum stăm doar ca să fim siguri că prindem un loc la rând. Ne-am trecut pe o listă. Care pleacă, este radiat de pe listă. Prefer să stau aici în caz de orice. Nu, ai mei nu mă pot ajuta, sunt oameni simpli.

Al patrulea student:

caz5–          Cu ce ocazie pe aici?

–          Am nevoie de un loc în cămin.

–          Credeam că ai prins, nu erai în Asociaţia Studenţilor?

–          Ba da, dar nu se ține cont de asta.

–          Crezi că vei prinde într-un final?

–          Așa ar fi normal, am medie destul de mare, sper să prind, dar nu îmi fac mari speranțe după câte am văzut/auzit pe aici.

–          Ai de gând să te implici pentru a schimba situația reapartizărilor?

–          Ceva trebuie făcut! Își bat joc de noi. Suntem tratați ca niște animale. Cea mai bună variantă ar fi să ieșim în stradă și să ne cerem drepturile. Însă nimeni nu are spiritul. Preferă să sufere în tăcere. Tipic românesc…

caz6Al cincilea student:

–          Boboc?

–          Nu, sunt anul doi.

–          Ce crezi, prinzi?

–          Sunt pentru schimburi, am prins în Poligrafie, dar vreau să prind în Grozăvești.

–          De ce nu îți place în Poligrafie?

–          1.  e departe, 2.  nu e populat, 3. sunt prea mulți câini; administratora e obsedată de patrupede. Are vreo 7 pisici numai la ea în birou, miroase acolo de te sparge. Bașca un coteț de vreo 15 câini improvizat la parter, plus ăia care umblă liberi.

–          Cum așa?! Vorbești serios?

–          Da, nu am exagerat cu nimic.

–          De ce nu faceți nimic pentru a scăpa de câinii ăia?

–          Dacă te ridici cu pretenții, te zboară imediat. Ba, mai mult, îți face referat la Universitate și te pune pe black list pentru tot restul studenției. Nu mai pupi cămin niciodată. Mai bine taci și înghiți.

–          Au fost cazuri în care au fost mușcați studenți?

–          Da, au fost cazuri, dar nu au reușit să facă nimic, administratora este influentă… Nu poți să te pui cu ea. Tot ei au căzut că au fost de vină și au fost zburați. Cică „cine te-a pus să-i provoci?”. De unde… omu` ieșea liniștit din cămin și… haț!!

–          Am rămas la motivul 3, mai ai și altele?

–          Da! 4. foarte multe gunoaie, am să-ți trimit, mâine, o poză ca să o pui în articol, sunt munți de gunoaie în curtea căminului, umblă șobolanii cu pisicile în bot. Sunt foarte multe motive. E horror ce se întâmplă acolo. Ar fi multe de scris, dar nu încap într-un articol. Trebuie făcut un dosar destul de gros… haha!

caz7

 

8 Comentarii

 1. facultea, universitea… autorului, felicitări pentru finalirea cu succes a studiilor 😀

 2. Buna. Stiu ca parerile despre caminul poligrafie sunt impartite. Personal nu sunt de acord cu ceea ce s-a spus si pot aduce mai multe argumente, dar nu cred ca scopul acestului articol este de a evidentia conditiile din caminele universitatii. Aici trebuia discutata bataia de joc, felul in care am fost tratati, cum au fost oameni care au venit cu 24 de ore inainte si au stat acolo, cum s-a dormit pe holuri, ar trebui sa existe ceva si pentru studenti, sa avem si noi niste drepturi, sa nu mai fim tratati ca niste animale. Cineva a spus bine : „in loc sa se construiasca atatea mall-uri mai bine ar mai construi un camin studentesc” pe care l-ar putea folosi cateva generatii bune. Referitor la caminul Poligrafie, ceea ce s-a spus este exagerat, iar poza respectiva este facuta in urma cu mai bine de jumatate de an daca nu chiar mai bine. Daca acesta este caminul cel mai nasol, atunci altele(si nu dau nume) ar trebui arse.

 3. Buna!
  Scuza-ma,dar unul dintre cei care vorbeste acolo despre caminul din Poligrafie are niste pretentii exagerate si afirma lucruri in necunostinta de cauza.Am stat acolo si,intr-adevar, sunt animale destule,dar cainii nu au muscat niciodata studentii,ba mai mult, sunt niste caini destul de pasivi.Pisicile sunt ale administratorei si nu au incurcat studentii niciodata pentru ca nu li se permite accesul pe holuri.In plus,gunoaiele care se vad in poza nu apartin caminului respectiv ci caminului de sportivi de vis-a-vis, al caror administrator nu este capabil sa isi controleze locatarii.Administratora nu este deloc o zgripturoaica asa cum lasa respectivul student sa se inteleaga,este o persoana destul de corecta. Nu toate caminele au conditii,dar nu inseamna ca trebuie sa facem supozitii prost fondate,asa cum a procedat don’sorul.Sobolani?Sobolani sunt si in Grozavesti, asa ca haide sa nu adoptam o atitudine de superioritate si sa vorbim fara sa cunoastem situatia reala.Daca ai nemultumiri,atunci nu improsti cu noroi aiurea ci cauti o solutie si semnalezi probleme cadrelor care sunt responsabile.Apoi, daca Luminatia Ta nu accepta umilul camin Poligrafie, invata mai bine ca sa poti sta in Grozavestiul de 5 stele si nu mai oferi interviuri in care sa dezinformezi publicul.

  O zi faina!

  • fostalocataradinpoligrafie says:

   Ceea ce a spus al cincilea student despre conditiile precare din caminul Poligrafie nu este cu nimic exagerat. Am stat si eu un an in hruba aia careia ii zice camin Poligrafie si nu mi-a fost deloc bine. In afara faptului ca in jurul caminului este o mizerie de nedescris (si nu mai conteaza daca mizeria o fac rugbistii sau propriii nostri colegi de la Universitate), curatenia din interior lasa de dorit. Urina si fecale de caini pe holurile caminului, bai infecte lasate necuratate cu saptamanile. E adevarat ca unii studenti nu tin cont de ce lasa in urma, dar pentru asta sufera 200 de insi de pe urma mizeriei si a nepasarii administratorei, care, dupa ce ca intr-un an de zile am auzit-o de maxim 3 ori exprimandu-se civilizat, isi mai manipuleaza si angajatii si terorizeaza pe toata lumea. Sunt unii studenti care intr-adevar nu au nicio problema cu profilul ei de securista,lingai sau pupincuristi care se simt deranjati si de o musca si care, la orice abatere de la regulile de internat comunist care sunt impuse acolo, se duc si dau cu sifonul. Imi sunt si mie dragi animalele, dar locul lor nu este acolo. Si nici locul unor studenti care isi doresc mai mult de la viata: sa traiasca intr-un mediu civilizat, nu amestecandu-se cu toti analfabetii care se perinda prin curtea liceului sau nefamilistii din celelalte camine; sa doarma, sa se spele si sa-si petreaca timpul liber intr-un loc sanatos si curat, si mai ales sa i se dea un exemplu bun privind comportamentul in societate, fara a fi jignit, dat afara sau trecut pe black list.
   Toate cele bune!

 4. in poligrafie sunt si caini maidanezi, cainii ingrijiti de administratora stau intre garduri si nu au muscat pe nimeni. totusi, nu e ok sa tina animale intr-un spatiu destinat locuirii studentilor. 🙂

 5. Suntem bataia de joc a unor institutii care ar trebui sa ne ajute, niste organisme care nu realizeaza ca fara noi, studentii, nu isi au rostul in societate ( DSS, administratia caminelor, etc). Din pacate noi trebuie sa induram umilinta si nepasarea lor. Ori asa ceva nu e normal. Am tacut prea mult si l-am luat in brate pe „Las-o ma ca merge asa..”. Ar trebui niste investigatii serioase la DSS si la administratiile caminelor gen Poligrafie, Th.Pallady, unde respectivele administratore sunt mai mult decat inapte sa lucreze cu studentii. Si totodata cred ca ar trebui ca mass-media sa se implice mai mult, sa vad cat mai multa lume cu ce sistem cvasi-functional se confrunta studentii.

  • In poligrafie inteleg problema, dar la ce te referi cand spui de probleme in pallady? Mie mi se pare ca e caminul cu cele mai bune conditii din cele de la univeristate

 6. Am stat si eu in poligrafie si are dreptate tipul care a oferit interviul. Are dreptate ! Caini, pisici, gunoaie.. asta se numeste camin? /:)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *