Profesorul Marga de la Institutul Cultural Român

Se întâmplă rareori ca o personalitate culturală să se poate lăuda cu perfomanţa de a fi lichidat, cu energie şi fanatism, instituţia încredinţată spre creştere şi administrare. Profesorul Marga este una dintre acestea. În mai puţin de un an , ICR a devenit una dintre cele mai nefrecventabile şi ridicole prezenţe din spaţiul autohton. Toţi cei care au stat în calea preşedintelui ICR au fost eliminaţi fără ezitare. La Bucureşti, ca şi în străinătate, noul ICR a fost sinonim cu grotescul şi cu naţionalismul de extracţie protocronistă.

Demisia înaintată de Andrei Marga este condiţia necesară, dar nu şi suficientă, a salvării ICR de la dezastru. În aceste clipe, ar fi important să nu uităm că domnia-sa a acţionat în baza unei ordonanţe de urgenţă,adoptată în vara anului trecut- acest act normativ este temelia juridică a transformării ICR într-un organism de propagandă politică. După cum nu trebuie să uităm că numirea domniei-sale în această poziţie a fost însoţită cu jubilaţie şi entuziasm de cei care nu au ezitat să cauţioneze un proces brutal de epurare şi de mutilare la nivelul ICR. Domnul Andrei Marga nu este unicul răspunzător pentru calamitatea ce a permis schimbarea la faţă a ICR şi trădarea misiunii sale.

Demisia de astăzi este un început în măsura în care ICR îşi va regăsi, cu un nou cadru legislativ şi cu o nouă conducere, menirea sa originară, menire pe care a ilustrat-o, până la capăt, echipa coordonată de Horia- Roman Patapievici, Mircea Mihăieş şi Tania Radu. În absenţa întoarcerii pe un făgaş al profesionalismului, echilibrului şi ecumenismului cultural, demisia profesorului Andrei Marga rămâne o ştire spectaculoasă, dar nimic mai mult. Răul comis se cere înlăturat, iar involuţia stopată, o dată pentru totdeauna.

2 Comentarii

  1. incercati cu radu baltasiu, puisor mutant al lui ilie badescu si sociolog romanul de pretutindeni. e si mai dement decit marga.

  2. Count Falkenstein says:

    Cazul proxim e Paul Everac

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *