Moştenirea libertăţii. In memoriam Margaret Thatcher.

Margaret Thatcher poseda ceea ce nici un alt prim- ministru britanic nu mai avusese, de la Winston Churchill încoace: curajul de a afirma vocaţia libertăţii, chiar şi atunci când totul în jur părea să descurajeze această reafirmare a dreptului omului de a-şi făuri destinul, dincolo de protecţia unui stat hipetrofiat şi dincolo de tentaţia tiraniei.

De aici, unicitatea timbrului şi acţiunii ei politice, pe fundalul Occidentului ce–şi înfrunta ezitările, ca şi ameninţarea sovietică. Conservatoare, Margaret Thatcher este, alături de Ronald Reagan, cea care a redat libertăţii poziţia de reper în jurul căruia se organizează cetatea. Apărarea libertăţii, prin tenacitatea cu care s-a opus dominaţiei Statului, apărarea libertăţii prin încăpăţânarea cu care a refuzat acomodarea mediocră şi laşă cu comunismul, apărarea libertăţii prin angajarea vizionară în efortul de a elibera individul de sub dominaţia planificării şi a colectivismului.

În istoria secolului XX, Margaret Thatcher înseamnă alianţa, formidabilă şi exemplară, dintre încrederea în autonomia personală şi credinţa în utilitatea matricei comunitare care să îi reunească pe membrii societăţii. Liberalismul conservator al lui Margaret Thatcher recuperează o linie intelectuală care urcă până la Edmund Burke. Decenţa, guvernarea moderată şi limitarea statului sunt temele fără de care energia lui Margaret Thatcher ar fi fost de negândit.

Margaret Thatcher lasă ca moştenire, celor de azi şi celor de mâine, acest ataşament nobil şi temerar faţă de crezul libertăţii. În clipele în care suntem încercaţi de îndoială, în clipe în care suntem copleşiţi de conjuraţia radicalismelor şi a tiraniei, evocarea amintirii şi a faptelor sale poate servi ca un antidot şi ca o cale de ieşire din labirint, către lumină. Căci nimic nu este mai preţios decât libertatea- cariera lui Margaret Thatcher este un îndreptar şi un punct de plecare.

5 Comentarii

 1. Pingback: Ioan Stanomir: Margaret Thatcher – Curajul de a afirma vocaţia libertăţii | Romania Evanghelica

 2. Vladimir Tismăneanu Vladimir Tismaneanu says:

  Foarte frumos acest omagiu. In revista „The Weekly Standard”, William Kristol scrie despre cei trei care au salvat Vestul, dar si Estul. Cine crede ca fenomenul Gorbaciov ar fi fost posibil in absenta presiunilor exercitate de Margaret Thatcher, Ronald Reagan si Ioan Paul al II-lea, nu prea si-a facut lectia la istorie contemporana. Prabusirea Imperiului Rosu a avut, evident, mai mult decat o singura cauza. Dar a nega rolul Vestului ar fi o mare eroare.

  La un ceas al descumpanirii, cand mare parte a elitelor vestice pareau dispuse sa mearga pe linia unui suicidar appeasement, cand un Jean-Francois Revel scria cartea-avertisment despre felul cum pier democratiile, aceste trei personalitati au reafirmat vointa de libertate si de adevar:

  http://www.weeklystandard.com/blogs/three-who-saved-west_714663.html

 3. Ce tiranie a statului? Pe cine tiraniza statul in Marea Britanie in anii 70? Pe bogati poate. Dar, de exemplu, astora din Danemarca ce le mai place sa fie tiranizati de stat. Ia uite aici tirania in splendoarea ei:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/e/e9/General_government_expenditure_by_country_as_a_percentage_of_GDP%2C_2011.png
  Cred ca se vede destul de clar cine e terorizat aici.
  Eu propun ca tarile cu cele mai ridicate nivele de trai, vezi in grafic, e clar: Bulgaria, Slovacia, Lituania, Romania si altele sa le dea o lectie danezilor, francezilor, finldandezilor si belgienilor.
  A, se citeste invers graficul…

  • Georgica tata, de-aia fug toti in Marea Britanie ca sa-si traga vile in Romanica pe baza ajutorului de stat din Marea Britanie?De-aia prefera englezii sa ramana someri pe alocatii generoase in loc sa munceasca si ei ceva? De-aia o taie medicii din Germania si alte tari VEST-EUROPENE la munca in Marea Britanie?De-aia prefera est europenii sa munceasca, inainte de toate celelelte tari din Vest, in Marea Britanie?

   • Hopu, te rog sa arati niste numere si sa produci niste corelatii ca sa intelegem ca ce zici tu aici nu e doar pe baza unor credinte personale. Si nu ai raspuns la intrebare, daca tot ai dat reply: de ce tarile cu un nivel al calitatii vietii mai ridicate au cheltuielile guvernamentale mai ridicate, dupa cum se vede in grafic?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *