Post festum electionis…

adică după zaiafetul învingătorilor și implicit parastasul (momentan al) perdanților, urmează procesul imunizării dar nicidecum  prin vreun vaccin de ultimă generație sau cu ajutorul  cultului dominant. Și în acest caz necunoașterea limbii latine se dovedește benefică pentru liderii de varii tipuri (politici, juridici), mai ales când comportamentul lor trimite la înțelesuri mai puțin nobile, nu o dată ignobile. Este cazul (ab)uzului de imunitate care, dacă nu augmentează sănătatea, cert îngroașă obrazul.

DEX ne trimite bipolar la franceză dar și inevitabil la latinescul immunitas care pentru romani însemna scutire de sarcini publice, scutire de obligații căci îl raportăm la munus, genitiv muneris, funcție, sarcină, obligație, serviciu făcut cuiva; de aici munis, cel care își face datoria, serviabil; prefixat însă privativ, dă immunis, iar acesta, sus- citatul immunitas, care, în funcție de comportamentul persoanei poate însemna scutit de orice sarcini, nepătat de dar și care nu-și aduce contribuția, care nu dă nimic, egoist. 

Și mai intrigant e sensul care vizează un soi de șmecheraș  care reușește să nu ofere nimic în ciuda unor obligații, adică nesimțit; de unde indubitabila expresie referitoare la cele spuse inițial despre obraz, immunis faciei liber de … obraz. 

Lucrurile nu se opresc aici, căci până să ajungem sus, am votat întâi mai jos, adică local; cei care am fost electori  municipali  e bine să știm și să nu uităm că tot de la munus e și municipium, adică o comunitate în care se viețuiește prin asumarea unor sarcini publice de către toți cetățenii, evident începând cu aleșii lor. Câte municipii corespund  cerinței etimologice, e mai bine să nu cercetăm, prea mulți fiind cei liberi de obraz. 

Și totuși, nu pot fi neglijați cu totul perdanții, minoritari deci, care pot aduce servicii obscure dar necesare, deși nu au imunitatea celor victorioși; pentru ei există și funcționează (până la un punct) una dintre cele mai aberante invenții democratice: discriminarea pozitivă. Până unde merge stâlcirea ticăloșită a înțelesurilor pe baza imunității dobândite – pe curând.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *