FIPB 2023: 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente

În perioada 11-17 septembrie 2023, va avea loc în Capitală cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). Proiect cunoscut și urmărit cu interes atât de breasla scriitorilor, cât și de publicul iubitor de literatură, Festivalul Internațional de Poezie București a crescut de la o ediție la alta, devenind astăzi cel mai important eveniment de gen din România și unul dintre cele mai urmărite din Europa.

Arhitectura programului ediției din acest an include o listă bogată de participanți: peste 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările de Jos și Uruguay).

„Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, Festivalul Internațional de Poezie de la București celebrează în 2023 cea de-a XIII-a ediție, cea mai ambițioasă de până acum, reușită pentru care țin să le mulțumesc tuturor partenerilor instituționali ai proiectului, precum și fiecărui profesionist care și-a pus energia în realizarea programului din cele șapte zile ale evenimentului. Tema din acest an a Festivalului Internațional de Poezie București este plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: inter arma silent musae? – un exercițiu ambițios de a celebra puterea poeziei și, in extenso, a literaturii, și o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele și cuvântul liber, chiar și în vremurile tulburi și dificile de azi, în care, de doi ani de zile, auzim ecoul unui război la frontiera de nord a țării. Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers și ambițios momente și evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea”, a declarat Ioan Cristescu, Directorul General al Muzeului Național al Literaturii Române, organizatorul evenimentului.

Cele șapte zile de festival includ peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, traducători și editori, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecții de filme și concerte, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor – un program amplu și dens, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de partenerii proiectului: un exercițiu de estetică relațională a artelor, un spațiu de conversație și reflecție, în cadrul căruia sunt împărtășite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Iubitorii de poezie din Capitală sunt așteptați să ia parte la evenimente în cadrul FIPB 2023 în 14 spații culturale cunoscute: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței 64-66, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Cărturești Verona, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, Librăria franceză Kyralina, Muzeul Național Cotroceni, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cervantes din București, Biblioteca Metropolitană București, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români.

La ediția din 2023 a Festivalului Internațional de Poezie București vom organiza și un proiect cunoscut și îndrăgit de public: Târgul Național al Cărții de Poezie, eveniment care aduce în prim-plan cele mai recente și mai importante volume de poezie.

Participarea publicului la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Poezie București este cu acces gratuit. Programul complet al proiectului se regăsește pe site-ul oficial: www.fipb.ro.
________________________________________

Organizatori: Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii

Parteneri: Ministerul Culturii din România, Ministerul Culturii din Croația, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ARCUB, Primăria Dumbrăveni, Centrul Cultural „Acad. Eugen Simion” din Dumbrăveni, Ambasada Bulgariei în România, Ambasada Croației în România, Ambasada Danemarcei în România, Ambasada Germaniei în România, Ambasada Greciei în România, Ambasada Macedoniei de Nord în România, Ambasada Marocului în România, Ambasada Muntenegru în România, Ambasada Republicii Moldova în România, Ambasada Mexicului în România, Ambasada Republicii Peru în România, Ambasada Portugaliei în România, Ambasada Serbiei în România, Ambasada Țărilor de Jos în România, Ambasada Republicii Uruguay în România, Forumul Cultural Austriac, Camões Institute, Institutul Italian de Cultură din București, Institutul Polonez din București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul „Masca”, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Institutul Cervantes din București, Institutul Goethe, Biserica Albă, Muzeul Național Cotroceni, Filiala București-Traduceri Literare și Filiala București-Poezie ale Uniunii Scriitorilor din România, Cărturești Verona, Librăria franceză „Kyralina”, Londohome, ISMB, Romfilatelia, Royal Art Muzzyk, Biblioteca Metropolitană București.

Parteneri media: TVR, TVR Cultural, Matca, Radio România Cultural, Ficțiunea OPTm, Observator Cultural, IQads , SMARK, București FM, Book Hub, Urban și La Punkt, Contemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură Familia.

Sponsori: BES România, Compania aeriană Aegean Airlines, Lechburg Winery, Jidvei, Licorna, Keia Izvorul Zăganului, Reach – Romanian Excellence in Art, Culture and Heritage.
________________________________________

Programul Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a XIII-a

Luni, 11 septembrie 2023, ora 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Deschiderea festivalului – Alocuțiuni
Dl Ioan Cristescu, Director General al Muzeului Național al Literaturii Române
Reprezentant al Ministerului Culturii
Dna Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”
Excelența Sa Dl Paulo Cunha Alves, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Portugaliei în România
Dna Laura Napolitano, Directorul Institutului Italian de Cultură din București.

Recital „Domnule și frate Eminescu”, susținut de maestrul Constantin Chiriac.

Lecturi publice: Milo De Angelis (Italia), Ana Blandiana (România), Magda Cârneci (România), Habib Tengour (Algeria), José Manuel de Vasconcelos (Portugalia).
Moderator: Dinu Flămând.

Luni, 11 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ioana Crăciunescu (România), Caius Dobrescu (România), Teodor Dună (România), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Octavian Soviany (România), Radu Vancu (România).
Moderator: Călin-Andrei Mihăilescu.

Concert Cătălina Beța și Albert Tajti.
______________________

Marți, 12 septembrie 2023, ora 16.00 – 18.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Vernisajul expoziției Tabula rasa a artistului Kiro Urdin (Macedonia de Nord).

Marți, 12 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Răzvan Andrei (România), Cristina Drăghici (România), Gabriel Chávez Casazola (Bolivia), Bogdan Ghiu (România), Florin Iaru (România), Ioan Pintea (România), Ștefan Manasia (România), Mircea Măluț (România), José Luís Peixoto (Portugalia), Moni Stănilă (Republica Moldova), Arthur Suciu (România), Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Lucian Vasiliu (România), Varujan Vosganian (România).
Moderator: Cosmin Perța.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Biserica Albă, Calea Victoriei 110
Metanie, Ție, Părinte!
Recital susținut de maestrul Constantin Chiriac din creația autorilor Tudor Arghezi, Aron Cotruș, Nichifor Crainic, Ștefan Aug. Doinaş, Rainer Maria Rilke și William Shakespeare.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Dialog Victor Ivanovici (România/Grecia) și Claudiu Sfîrschi-Lăudat (România) pe marginea volumului Misiunea al autorului grec Aris Alexandrou.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lansarea-performance a cărții Societatea de Socializare din Medio-Monte scrise de Marian Ilea și ilustrate de Mircea Bochiş, tipărite la Editura Eurotip, 2023.
Viziune regizorală: Gavriil Pinte.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 18.30 – 19.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere și Q & A
José Luís Peixoto și José Manuel de Vasconcelos (Portugalia) în dialog cu Dinu Flămând.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 19.00 – 20.00
Sala expozițiilor temporare, Strada Nicolae Crețulescu 8
Vernisajul expoziției Te fac un colaj? dedicate artistei Wislawa Szymborska (Polonia).

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 septembrie 2023.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lectură publică, Q & A: Milo De Angelis (Italia), Dinu Flămând (România).
Prezentarea ediției bilingve a volumului semnat de Milo De Angelis, In apnea. Poesie / În apnee. Poezii, apărut la Editura Humanitas.
Prezentarea ediției bilingve a volumului semnat de Dinu Flămând, Om cu vâslă pe umăr/Uomo con remo in spalla, apărut la Editura Raffaelli din Rimini.
Participanți: Milo De Angelis (Italia), Dinu Flămând (România), Smaranda Bratu Elian, Aurora Firța-Marin și Dana Barangea (România), Valter Raffaelli (Italia).

Marți, 12 septembrie 2023, ora 20.00 – 20.45
Sala expozițiilor temporare, Strada Nicolae Crețulescu 8
Vernisajul expoziției artistei Valeria Voicu: Viață, nu moarte.

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 septembrie 2023.

Marți, 12 septembrie 2023, ora 20.45 – 21.45
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Șerban Axinte, Ramona Boldizsar, Livia Roșca și Radu Vancu.
Concert Lache Cercel and The Roma Jazz Ensemble

______________________

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Iustin Butnariuc (România), Leo Butnaru (Republica Moldova), Aura Christi (România), Aurora Luque (Spania), Valeriu Matei (România), Enrique Nogueras Valdivieso (Spania), José Luís Peixoto (Portugalia), Maria Pilchin (Republica Moldova), Sorina Rîndașu (România), Rachid Khaless (Maroc), Philippe Tancelin (Franța), Kiro Urdin (Macedonia de Nord), George Vulturescu (România).
Invitat special: George Mihăiță.
Moderator: Dinu Flămând.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.30
ARCUB, Str. Lipscani 84 – 90
Seară de performance-uri
Invitați: Artur Cojocaru (Republica Moldova), Sorin Despot (România), Mircea Dan Duță (România), Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), André Ferenc (România), Silvia Grădinaru (România), Mugur Grosu (România), Benji Horváth (România), Ligia Keșișian (România), Jaan Malin aka Luulur (Estonia), Mitoş Micleuşanu (România), Tiberiu Neacșu (România), Livia Ștefan (România), Răzvan Țupa (România).
Moderator: Peter Sragher.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Dialog Ana Blandiana (România), Milo De Angelis (Italia) și Bruno Mazzoni (Italia) pe marginea volumului Variazioni su un tema dato, culegere de versuri închinate lui Romulus Rusan, tradusă de Bruno Mazzoni (Editura Donzelli, Roma, 2023).

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 18.30 – 19.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere și Q & A cu Philippe Tancelin (Franța)
Moderator: Dinu Flămând.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Cristina Alexandrescu (România), Harold Alva (Peru), Yevgeniy Breyger (Germania), Andrei Codrescu (România/SUA), Denisa Crăciun (România), Mihai Firică (România), Vasile Gribincea (Republica Moldova/România), Roman Honet (Polonia), Nora Iuga (România), Fulgencio Martinez (Spania), Andrew Davidson Novosivschei (SUA/România), Dumitru Păcuraru (România), Alina Purcaru (România), Pavel Șușară (România).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Gabriel Cărtărescu, Teodora Coman, Anda Docea și Anca Dumitrescu.
Moderator: Cosmin Perța

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 20.00 – 21.00
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (arealul statuii Regelui Carol I), Calea Victoriei 88
„Recital în Festival – EMINESCU” este o inițiativă cultural-educativă ce-și propune promovarea nu doar a poetului național, ci și a compozitorilor care au valorificat lirica eminesciană, aducând-o mai aproape de publicul larg, prin limbajul universal al muzicii – George Stephănescu, Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Șorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Gherșfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen.
Recital susținut de Royal Art Muzzyk.

Miercuri, 13 septembrie 2023, ora 21.00-23.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecții ale filmelor:
Roman în versuri (Înspre poezia lui Kiro Urdin) – 50 min. 16 s., scenariu: Yane Teoharevski (v.o. limba macedoneană, cu subtitrare în limba română)
Tabula Rasa – 44 min. 27 s.
Planetarium Dance – 22 min.
_________________

Joi, 14 septembrie, ora 11.00 – 12.00
Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Strada Olari 29-31
Lectură de poezie, Q & A: Cyrus Console (Canada)
Moderator: Vasile Gribincea

Joi, 14 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.00
Librăria franceză „Kyralina”, Strada Biserica Amzei 10
Dezbatere, Q & A cu Lise Gauvin (Canada).
Moderator: Luminița Corneanu.

Evenimentul se va desfășura în limba franceză.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 17.30 – 18.30
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Victor Ivanovici (Grecia/România) în dialog cu Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România) pornind de la volumul De la teoría a la poética de la traducción [De la teoria la poetica traducerii] de Victor Ivanovici.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.20
Muzeul Național Cotroceni, Șoseaua Cotroceni 36
Seară de poezie și muzică
Lecturi publice: Adrian Alui-Gheorghe (România), Radu Andriescu (România), Nico Bleutge (Germania), Toni Chira (România), Rita Chirian (România), Cyrus Console (SUA), Ioana Diaconescu (România), Kristin Dimitrova (Bulgaria), Hasan Erkek (Turcia), Tatiana Ernuțeanu (România), Adrian Lesenciuc (România), Kira Iorgoveanu Mantsu (România/Germania), Radu Sergiu Ruba (România), Laurențiu-Ciprian Tudor (România), Nikolaos Vlahakis (Grecia).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Magda Cârneci, Mircea Dinescu, Ciprian Măceșaru și Simona Popescu.
Moderator: Cosmin Perța.
Concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Înscrierea la eveniment se face la adresa evenimente@muzeulcotroceni.ro, până la data de 8 septembrie 2023, ora 10.00. Numărul locurilor este limitat. Înscrierea se consideră validă doar după ce un reprezentant al MNC o va confirma în scris la aceeași adresă electronică.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lansarea antologiei Poezii alese, de Nicolae Croitoru (România).

Joi, 14 septembrie 2023, ora 18.30 – 19.30
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice de poezie: Angela Marinescu (România), Deniz Otay (România), Ioana Zenaida Rotariu (România) și Elena Vlădăreanu (România).

Joi, 14 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Institutul Cervantes, Bulevardul Regina Elisabeta 38
Lecturi publice ale poeților Harold Alva (Peru), Gabriel Chavez Casazola (Bolivia), Dinu Flămând (România), Ioana Nicolaie (România), Aurora Luque (Spania), Fulgencio Martinez (Spania), Corina Oproae (România/Spania), Victor Rodriguez Nuñez (Cuba, video).
Moderator: Victor Ivanovici.

Evenimentul se va desfășura în limba spaniolă.

Joi, 14 septembrie 2023, ora 20.00-21.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Concert Trupa GRAIU
______________

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 11.00 – 12.00
Colegiul Național „Tudor Vianu”, Strada Arhitect Ion Mincu 10
Lectură de poezie, Q & A cu Gabriel Chávez Casazola (Bolivia).
Moderator: Luana Stroe.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 13.00 – 14.00
Sediul MNLR, Sala Perpessicius, Strada Nicolae Crețulescu 8
Remember Augustin Frățilă
Participă: Nicu Alifantis, Ioan Cristescu, Mircia Dumitrescu, Eugen Suciu.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 13.00 – 15.00
Biblioteca Metropolitană București, Strada Tache Ionescu 4
Lecturi publice: Daniel Bănulescu, Gabriel Burlacu, Liviu Capșa, Petre Ioan Crețu, Simona-Grazia Dima, Dumitru Ion Dincă, Miruna Drăghici, Raluca Faraon, Mihail Gălățanu, Victoria Milescu, Niculina Oprea, Mihaela Stanciu, Cosmin Andrei Tudor, Claudia Voiculescu.
Moderator: Evelyne Croitoru.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice: Mircea Dan Duță (România), Ioana Greceanu (România), Alexandru Higyed (România), Carolina Ilica (România), Iuliana Miu (România), Doina Roman (România), Andreea Teliban (România), Eugenia Țarălungă (România), Tudor Voicu (România).
Moderator: Vasile Gribincea.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere, Q & A cu Ester Naomi Perquin (Țările de Jos)
Moderator: Luminița Corneanu

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Institutul Goethe, Calea Dorobanți 32
Seară de poezie cu Nico Bleutge (Germania) și Yevgeniy Breyger (Germania)

Evenimentul se va desfășura în limba germană.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (arealul statuii Regelui Carol I), Calea Victoriei 88
„Recital în Festival – EMINESCU” este o inițiativă cultural-educativă ce-și propune promovarea nu doar a poetului național, ci și a compozitorilor care au valorificat lirica eminesciană, aducând-o mai aproape de publicul larg, prin limbajul universal al muzicii – George Stephănescu, Gheorghe Dima, Carol Anton Decker, Enrico Mezzetti, Guilelm Șorban, Nicolae Bretan, Simion Atanasiu-Zlatov, David Gherșfeld, Gleb Ciaicovschi-Mereșanu, Rudolf van Saanen.
Recital susținut de Royal Art Muzzyk

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 19.00 – 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ramona Boldizsar (România), Nichita Danilov (România), Lise Gauvin (Canada), Pavle Goranovic (Muntenegru), Ovia Herbert (România), Ioan Matiuț (România), Ion Mureșan (România), Ioan Es. Pop (România), Ion Pop (România), Adrian Popescu (România), Nicolae Prelipceanu (România), Andra Rotaru (România), Eugen Suciu (România).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Claudiu Komartin, Cătălina Matei, Oana Cătălina Ninu, Cosmin Perța.
Moderator: Loreta Popa.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 19.00
Atelier 030202, Sala Nouă a Teatrului de Comedie din București, Str. Sfânta Vineri 11
Aluniș Eco LiterArt

Trei artiști vizuali – Mălina Ionescu, Andreea Medar și Maia Ștefana Oprea – recunoscuți pentru practicile lor artistice de tip eco, și trei poeți – Ioana Iuna Șerban, Florina Zaharia și Dan Pleșa – au realizat în ateliere individuale și/sau comune, opere vizuale și literare, pornind de la concepte eco, folosind materiale eco, urmând un mod de viaţă eco pe parcursul proiectului. În urma rezidenței, la Atelier 030202 din București, va avea loc vernisajul expoziției, însoțit de o lectură publică și proiectarea unui video-art. Spectatorii vor primi un fanzin pe hârtie eco, reciclabilă.

Inițiatori și coordonatori: Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu.
Curator: Ana Daniela Sultana.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 19.30 – 20.30
Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Strada Batiștei 15
Seară de poezie cu Semier Insayif (Austria) și Udo Kawasser (Austria), urmată de Q & A.

Evenimentul se va desfășura în limba germană.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 20.00 – 21.00
Sediul MNLR, Calea Griviței 64-66
Spectacol de poezie și mișcare
Spectacolul „Aveam o muză. Ea se supărase…”, regizat de coregrafa Lorette Enache, este dedicat memoriei poetului Emil Brumaru (1938-2019). Actorul Emil Coșeru va interpreta rolul poetului, în timp ce coregrafele Alice Veliche, Ioana Pădureț și Georgiana Dimitrescu vor fi, timp de o oră, muzele lui Emil Brumaru, care îi vor transpune poemele în mișcări corporale, de dans. Conceptul video este realizat de Andrei Cozlac, câștigător a două premii UNITER, iar costumele de Jeni Stănilă.

Vineri, 15 septembrie 2023, ora 20.00 – 23.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Noaptea Albă a Filmului Românesc – TIFF
______________________

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 15.00 – 16.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lansarea cărții  Introducere în poezie, de Ion Mureșan (România)

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 16.00 – 17.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
DezbatereDespre importanța unui festival internațional, astăzi
Invitați: Dan Lungu, un cristian.
Moderator: Oana Boca-Stănescu.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Lecturi publice: Ruxandra Cesereanu (România), Denisa Comănescu (România), Kata Győrfi (România), Krystalli Glyniadaki (Grecia), Semier Insayif (Austria), Udo Kawasser (Austria), Corina Oproae (România/Spania), Julio Pavanetti (Uruguay), Ester Naomi Perquin (Țările de Jos), Cosmin Perța (România), Minh-Triêt Pham (Franța), Annabel Villar (Uruguay).
Moderator: Dinu Flămând.
Concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.30
Librăria Cărturești, Strada Pictor Arthur Verona 13-15
Lecturi publice: Elena Bălășanu (România), Mina Decu (România), Cătălina Matei (România), Antonia Mihăilescu (România), Lucian Vasilescu (România), Călin Vlasie (România), Florina Zaharia (România).
Moderator: Vasile Gribincea.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.00 – 19.00
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, Strada Mărțișor 26
Lectură Claus Ankersen (Danemarca) și Peter Sragher (România) din vol. În apărarea cireșelor / In defence of the cherries.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.00 – 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Dezbatere: Goran Čolakhodić (Croația), Călin-Andrei Mihăilescu (Canada/România), Cosmin Perța (România), Bogdan-Alexandru Stănescu (România).
Moderator: Caius Dobrescu.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.30 – 20.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Proiecții ale filmelor: Planetarium, Dogona, Life and Death
Regia: Kiro Urdin (Macedonia de Nord).

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 18.30 – 20.30
Londohome, Strada David Praporgescu 31
ECHO III: For Memory`s Sake – Imaginarul căsătoriei și mariaje forțate în Balcani: video-poeme și lecturi publice de poezie.

ECHO III: For Memory`s Sake este un proiect de artă și patrimoniu care își propune să reunească artiști care lucrează în domeniile teatrului, muzicii, artelor vizuale și literaturii pentru a explora temele practicilor maritale în contextul balcanic.

În cadrul proiectului, în urma a două rezidențe, la București și la Tirana, au fost realizate video-poeme și au fost scrise poezii de către artiste din România, Republica Moldova, Bulgaria, Albania și Grecia, pe teme legate de căsătoria forțată/ aranjată, relații de gen și alte practici maritale.

Invitate: Ornela Alia (Albania), Elena Chirila (Republica Moldova/România), Ana Gurdiș (Republica Moldova/România), Gergana Ivanova (Bulgaria), Olya Stoyanova (Bulgaria), Ioana Țurcan (România), Miruna Vlada (România), Katarzyna Wojtczak (Grecia/Polonia), Tonia Tzirita Zacharatou (Grecia).

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.30
Sala de spectacole, ARCUB, Str. Lipscani nr. 84-90
Lecturi publice: Claus Ankersen (Danemarca), Romulus Bucur (România), Dan Mircea Cipariu (România), Nicolae Coande (România), Ivan Hristov (Bulgaria), Claudiu Komartin (România), Aksinia Mihailova (Bulgaria), Ana Paraschivescu (România), Simona Popescu (România), Andrei C. Șerban (România), Robert Șerban (România), Goran Simic (Bosnia), Daniela Șontică (România), Traian Pop Traian (România/Germania), Gordana Vlajić (Serbia).
Proiecția videopoemelor realizate de Andrei Purcărea, pentru Asociația 7 ARTE, inspirate de poemele scrise de Mircea Cărtărescu, Adela Greceanu, Ioana Nicolaie și Bogdan Alexandru-Stănescu.
Moderator: Robert Șerban.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 20.00 – 22.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecție de film: ADAM – Povestea unui înger cu cheia la gât
Regia: Florian Silișteanu
Invitați: Cezara Dafinescu, Ioana Flora și Tudor Gheorghe. De asemenea, va fi prezent Excelența Sa domnul Stefan Tomašević, Ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 20.30 – 21.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
Concert Elven Bird

______________________

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 11.00 – 12.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Atelier de parfumerie cu Iulia-Victoria Neagoe

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 14.00 – 15.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Lecturi publice: Ion Cocora (România), Alexandru Funieru (România), Anastasia Gavrilovici (România), Iustin Moraru (România), Adelina Pascale (România), Adrian Schiop (România), Floarea Țuțuianu (România).
Moderator: Loreta Popa.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 16.00 – 17.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Corina Oproae (România/Spania), Victor Ivanovici (România/Grecia) și Traian Pop Traian (România/Germania) în dialog cu Dinu Flămând (România).

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 17.00 – 18.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Performance Carmen Firan, Adrian Sângeorzan și Simona Măicănescu.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 19.30 – 21.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Proiecția filmului CONSTANTIN SILVESTRI – AVANT-GARDIST, MASTER IMPROVISER, HOMME PASSIONNÉ. Romania’s Beethoven?
Filmul conține șapte episoade: Preludiu; Soldații de plumb; Micul ciobănaș; Focuri de artificii; Tablouri dintr-o expoziție; Nocturna; Bacanala
Durata: 1h 34 min.
Proiecția va fi urmată de un Q & A.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 20.00 – 21.30
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88
„Poezia va salva lumea”
Sub titlul „Poezia va salva lumea”, câteva dintre textele Alexandrei Svet și ale regizorului Toma Enache s-au transformat într-un spectacol. Intervențiile muzicale aparțin pianistului Alexandru Mihai Burcă și violoncelistului Valentin Simion. Poezia ar putea deveni, încă o dată, arma ideală împotriva urâtului, împotriva deznădejdii. Cu siguranță, poezia a mai salvat lumea și o va salva în continuare.

Spectacol sponsorizat de BES România.

Duminică, 17 septembrie 2023, ora 21.00 – 22.00
Mansarda MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Spectacol de teatru DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu.
Interpretează: Roxana Guttman, Radu Mateucă și Naomi Guttman.
Dramatizarea și adaptarea după scrierile Ninei Cassian, lui Nichita Stănescu și Marin Sorescu de Roxana Guttman. Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Radu Mateucă.
____________________

Echipa FIPB 2023 – Oamenii care fac proiectul posibil

Ioan Cristescu – Directorul festivalului, Manager – Muzeul Național al Literaturii Române
Selecție poeți români
Dinu Flămând – Director artistic

Gabriela Toma – Programe, Muzeul Național al Literaturii Române

Loreta Popa, Gabriela Mareş, Andreea Balaban, Monica Morariu – Relații Publice
Ilinca Stratan, Antoanella Bănciulescu, Ioana Mira Matei, Marius Manea – Proiecte Culturale
Alina Niculescu, Doro Nicolescu, Adrian David, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu, Jenica Potop, Mirela Feru, Alexandra Mihai – Case Memoriale
Luminița Corneanu, Radu Băieșu, Luana Stroe, Iuliana Miu, Andreea Teliban, Eugenia Țarălungă, Vasile Gribincea, Alexandru Dumitriu – Editura Muzeul Literaturii Române
Violeta Vârjoghe, Ana Claudia Cencu, Ina Mareș, Adriana Niculae, Maria Mircea – Compartiment Contabilitate-Financiar
Eugenia Oprescu, Zamfir Bălan, Daniela Băbu, Victorița Doicescu, Mioara Cînea, Rodica Cînea, Mihaela Stanciu, Anișoara Udrea, Leonard Fulău, Gabriela Rotaru, Raluca Casapu, Livia Marin, Ecaterina Dănilă, Oana Păcurariu, Mariana Pascu, Raluca Toma, Consuela Cioboteanu – Patrimoniu
Ștefania Coșovei, Cristina Titivel – Secretariat
Cristina Milca, Oana Oros, Daniela Toma, Alexandrina Mocanu, Mihaela Constantin – Expoziția de bază a MNLR

Dorin Stamate, Marian Titivel, Eugen Văcaru, Cristian Păun – Departament Administrativ
Oana Boca-Stănescu – PR FIPB 2023
Mircia Dumitrescu – ilustrație (sculptură) și viziune grafică 
Petru Șoșa – viziune grafică și DTP materiale de promovare
Emilia Petre – tehnoredactare
Dan Marinescu, Daniel Ciobanu, Costin Dan, Dorin Dudău, Alex Ursu – multimedia
Simion Buia – fotograf oficial FIPB
Florin Cojocaru – sunet
Olimpia Novicov, Alexandra Mureșan – redactare
Marian Golescu – IT
Marinel Grigore – achiziții
Emanuel Cambosie – avocat
Smaranda Elian, Andrew Davidson Novosivschei, Dinu Flămând, Bogdan Ghiu, Mădălina Ghiu, Amalia Epure Ilieș – traducători
Monica Branche, Maria Adămiță – sprijin în organizarea evenimentelor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *