Bineînțeles, nu toți avem talentul lui în profesia pe care ne-am ales-o fiecare.
Dar asta nu ne împiedică să aspirăm întotdeauna să fim cei mai buni în domeniul nostru, să planificăm cu atenție și realism pentru viitor, să muncim din greu, dar, în același timp, și inteligent, învățând din modelele de succes pe care le avem la dispoziție. Nimic nu ne împiedică să încercăm să fim Hagi.
Succesul nu este nici facil, nici întâmplător. Uneori, el poate veni nemeritat, dar pe termen lung nimeni nu poate triumfa fără trudă, chibzuință și perseverență. Este o lecție pe care ar fi bine să o deprindem de la Hagi.
O altă lecție pe care ar trebui să o deprindem de la Hagi este aceea să ne dezbărăm de modelele autohtone ieftine și ticăloșite, care pervertesc orice fărâmă de realitate și ne fac să trăim într-o lume a minciunii și imposturii. Să luăm doar ceea ce este bun de pe la noi și, mai ales, de la alții.
Un aspect puțin scos în evidență este că mare parte a succesului repurtat de Rege cu proiectul său se datorează experienței pe care a avut-o în afară, la cluburi de renume precum Real Madrid, Barcelona și chiar Brescia, despre care spunea la un moment dat: „Acolo am învăţat şi eu multe despre pregătire, despre mese, aspecte importante care mi-au fost de folos, ulterior, în cariera de jucător dar, mai ales, ca antrenor.”
Ce să mai spunem despre experiențele legate de Real Madrid și legendarul Johan Cruyff de la Barcelona? „Real și Cruyff m-au învățat ca întotdeauna să vreau să fiu cel mai bun. … Am descoperit că nimic nu este imposibil și că poți deveni cel mai bun dacă îți pui asta în minte. Personalitatea mea s-a schimbat total.”
Hagi nu a inventat apa caldă la Viitorul și la Farul. El doar a preluat ce era de preluat din modelul comunist de la Luceafărul și, mult mai important, ce își permitea financiar să transpună la noi din modelul occidental de organizare văzut la marile cluburi ale Europei.
Este o lecție pe care, în multe domenii, încă nu ne-am însușit-o.
Încă ne credem adeseori buricul Pământului, capabili să facem din rahat bici și să pocnească, șmecheri care putem să îi învârtim pe toți străinii pe degete.
Nimic mai fals. Puși alături de entitățile bine organizate din Occident, suntem adeseori niște pigmei, ridicoli prin pretențiile pe care le avem, ușor de învins din cauza naivității și lipsei de pricepere.
Ar trebui să fim smeriți, modești, să punem capul în pământ, să învățăm de la occidentali, să muncim de zece ori mai mult ca ei, pentru a recupera astfel toate veacurile când au fost înaintea noastră.
Că această recuperare este dificilă și necesită multă trudă se va vădi acum în cupele europene, unde Farul și Hagi vor avea viață foarte grea și probabil că vor dezamăgi mulți români care, purtați de valul euforic, îi văd deja pe băieții de la Constanța în grupele Champions League.
Cum scriam însă mai sus, un ingredient esențial al modelului perfect întrupat de Hagi, pe care trebuie să îl urmăm cu toții, este perseverența.
Să fim dar conștienți că nu ne va fi ușor, dar să perserverăm, fiecare în dreptul nostru, în acest obiectiv: să fim toți Hagi!
Sursa foto: Captură Youtube/Fotbal România
Articol apărut pe Europunkt.
sa stii ca avem multi „Hagi”dar nu la noi in tara ( in tara sunt putini),majoritatea au plecat „mincind pamintul”,fara sa se uite in urma lor si asta din cauza ” sarlatanilor de politicieni”, sa ei spaga milioane de EURO si tu nu stii sa scrii( cazul de la Otopeni) asta-i strigator la cer ,multi dintre „Hagi”, dori sa se intoarca acasa dar nu au pentru cine decit printr-o schimbare din temelii a clasei politice.