Yaniv Iczkovits – Fiica măcelarului

Traducere și note de Ioana Petridean

Carte distinsă cu Premiul Agnon în 2016, Premiul Ramat Gan și Premiul Fundației Poporul Cărții în 2017 și cu Premiul Literar Wingate în 2021  •  Declarată de publicațiile The Economist și The Sunday Times drept una dintre cele mai bune cărți traduse în engleză ale anului 2020  •  În curs de publicare în 20 de țări. Un roman-matrioșcă revelând multe povești în poveste, cu ecouri din literaturile idiș și rusă, un tur de forță plin de suspans și răsturnări de situație, o atmosferă ce amintește de Scripcarul pe acoperiș.

În vara toridă a anului 5654 – 1894, după calendarul iulian, tulburări de tot felul mătură cuprinsul întinsului Imperiu Rus, dar colonelul Piotr Novak, puternicul comandant al Ohranei din guberniile Grodno și Minsk, știe să recunoască fermentul adevăratelor revoluții. În Zona de Rezidență, singurul teritoriu în care le e permis evreilor să locuiască, sunt însă alte îngrijorări, căci mulți bărbați își lasă în urmă familiile; pe unii îi atrage die goldene medina – New Yorkul, pe alții mirajul Palestinei, și sunt și dintre cei care se avântă nu tocmai departe, la Minsk sau la Kiev. Când Zvi-Meir Speismann pleacă de acasă, soția lui, Mende, se aruncă în apele râului Iaselda, dar scapă cu viață. Fanny Keismann, sora ei mai mică, hotărăște că hoinarul trebuie găsit și obligat să semneze un act de divorț. Și fiindcă nimeni nu vrea să ia în serios o asemenea idee, pornește ea însăși la drum. Din acest punct, romanul Fiica măcelarului se construiește asemenea unui basm învăluitor, plin de tensiune, iar eroina lui ad-hoc întreprinde o călătorie nemaigândită, o adevărată odisee feminină, în care, până la urmă, poate că dușmanul ei cel mai aprig va fi îmblânzit.

PROFIL

YANIV ICZKOVITS (n. 1975) este un scriitor și scenarist israelian, ai cărui bunici provin din Ungaria, Cehoslovacia și România. A fost admis la faimosul Program Interdisciplinar Adi Lautman pentru Studenți Excepționali al Universității din Tel Aviv și a petrecut un an la Universitatea din Oxford ca Chevening Fellow. A fost apoi lector la Facultatea de Filozofie a Universității din Tel Aviv timp de opt ani, iar după obținerea titlului de doctor la aceeași universitate a urmat studii postdoctorale la Universitatea Columbia. Primul său roman, Puls (2007), a fost distins cu Premiul pentru Debut al cotidianului Haaretz; următorul, Adam și Sophie (2009), a primit Premiul Prim-ministrului pentru Creație Literară, iar cu Fiica măcelarului (2015; Humanitas Fiction, 2022), cel de-al treilea roman al său, Iczkovits a câștigat în 2016 Premiul Agnon, acordat după o perioadă de zece ani, Premiul Ramat Gan, Premiul Fundației Poporul Cărții și a fost nominalizat la Premiul Safir în 2017. Fiica măcelarului i-a adus și consacrarea internațională, fiind în curs de publicare în 20 de țări: ediția italiană s-a clasat pe locul al treilea al Premiului Adei Wizo în 2019, iar cea în limba engleză a apărut cu titlul The Slaughterman’s Daughter în 2020, publicațiile The Economist și The Sunday Times declarând-o una dintre cele mai bune cărți în traducere ale anului. În 2021, i s-a acordat Premiul Literar Wingate. Cel mai recent roman al lui Iczkovits, Nimeni nu părăsește Palo Alto (2021), a fost de asemenea nominalizat la Premiul Sapir. Lucrarea Wittgenstein’s Ethical Thought, bazată pe teza sa de doctorat, a apărut în limba engleză în 2012. Actualmente, Yaniv Iczkovits trăiește la Tel Aviv împreună cu soția și fiicele sale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *