Jacques Ellul: Trădarea Occidentului

Publicată în 1975, Trădarea Occidentului izvorăşte din aceeaşi viziune critică de o extremă luciditate (admiratorii l-au şi numit de altfel „omul care a prevăzut tot”) asupra societăţii. Polemizând cu denigratorii înverşunaţi ai Occidentului şi ai valorilor acestuia (a fi „antioccidental” n-a încetat să fie o modă nici astăzi), cu apologeţii iraţionalismului şi ai „primitivismului”, Ellul  nu contestă însă criza profundă prin care trece Occidentul actual. În opinia sa, civilizaţia şi cultura occidentală şi-a trădat propriile valori (pe care le-a inventat şi le-a răspândit pretutindeni), respectiv raţiunea, individul şi libertatea, pe care, în numele eficienţei, le-a substituit prin „înlocuitorii” care le reproduc aparenţele, dar reprezintă în realitate tocmai contrariul acestor valori. Iar diagnosticul lui Ellul este de o gravitate extremă, este un „strigăt în pustiu”, pe care cei mai mulți preferă să-l ignore din laşitate sau din teama disconfortului psihic în care te instalează viziunea dezabuzată a gânditorului: „Văd Europa mergând cu paşi mari către sfârșitul ei.

O scurtă privire în urmă. Am fost colonialişti şi suntem imperialişti. Fie. Dar nu suntem noi inventatorii şi nici singurii actori ai acestei drame. Invaziile Arabilor în nordul Africii negre ce au fost, dacă nu colonialism şi chiar mai rău decât asta? Dar invaziile turceşti care au dus la crearea Imperiului Otoman? Dar invaziile khmere care au dus la crearea Imperiului Khmer? Dar cele care au dus la crearea Imperiului Tonkin? Dar înfricoşătoarele, cele mai înfricoşătoare din câte s-au produs vreodată, cuceriri ale lui Genghis-Han (care a măcelărit probabil în timpul domniei sale 60 de milioane de oameni, mai mulţi decât a ucis Hitler, ba chiar şi Stalin)? Dar invazia Bantu asupra a două treimi din continentul negru, unde cuceritorii şi-au ridicat oraşe? Dar invaziile Chinezilor asupra unei treimi din continentul asiatic? Dar invaziile Aztecilor asupra vecinilor lor care au dus la ceea ce noi  înfăţişăm astăzi drept minunatul regat aztec pe care cumpliţii Conchistadori l-au distrus, dar care nu era în realitate decât o îngrozitoare dictatură asupra unor popoare cucerite şi îngenunchiate? Iar această dominaţie era atât de lesne de suportat, încât popoarele subjugate s-au răsculat. Toate acestea sunt acţiuni colonialiste. Care au dus la dispariţia unor limbi, la genociduri şi deportări, la crearea unor imperii absolutiste. Nu, în domeniul acesta Europenii n-au inventat nimic. Şi chiar dacă au făcut mai mult rău decât alţii, nici imperiile lor n-au avut mai multă durabilitate. […]

… Şi totuşi… noi am fost mari sclavagişti… da, dar nu trebuie să uităm că negustorii arabi, musulmani, au fost primii care (încă de la sfârşitul Antichităţii) au început-o cu sclavagismul în Africa neagră. Iar când Europenii au ajuns acolo, au profitat pur şi simplu de structurile sclavagiste instituite de către Arabi. Se face astăzi mult romantism în legătură cu liberalismul şi omenia Arabilor, dar asta nu-i decât literatură. Daca pornim de la textele Islamului, totul sună excelent. Dacă pornim de la Evanghelii, de asemenea. Dar practica cuceririlor şi a comerţului au fost cel puţin la fel de atroce din partea Arabilor ca şi din cea a Occidentalilor. În sfârşit să reamintim că dacă putem acuza Occidentul că a folosit toate mijloacele pentru a impune, peste tot unde a ajuns, creştinismul, se poate spune acelaşi lucru despre Islam ca şi despre alte religii. Asta nu este o caracteristică proprie doar Occidentului.  Că toată lumea acuză Occidentul, iar noi am primit aceste acuzaţii şi le-am luat foarte în serios, am spus-o deja. Dar, atenţie, avem dreptul la rândul nostru de a întoarce aceste acuzaţii asupra tuturor acelora care ni le-au adus şi să le pretindem să să-și facă și ei mea culpa şi să nu mai invoce cerul şi pământul, demascând păcatele Occidentalilor. Ne scăldăm în aceleaşi ape.

Un comentariu

  1. Le zice bine, dar a uitat de un colonialism mai deosebit: imperiul rus. Care isi cucerea coloniile din vecinatati, le slaviza si le pastra in posesie … ca fiind „autohtone”. Un tip special de colonialism.

    In ce priveste structura personalitatii Occidentului, cred ca e vorba de doua parti; care uneori colaboreaza, alteori sunt in lupta: crestinismul si „ratiunea, individul, libertatea”. Abandonarea uneia dintre parti duce la modificarea Occidentului. Nu mai e ce stim noi ca era. Devine altceva.

    Nu trebuie uitat ca toata omenirea era in Evul Mediu, intr-o structura sociala mai speciala; tot pamintul era proprietatea regelui; nobilimea era doar beneficiara feudelor; regele le putea da si lua cind voia, cui voia, pentru servicii credincioase. Occidentul a impus regilor, prin rezistenta armata a nobililor, respectarea dreptului la proprietate. Mosia devenea a lor si urmasilor lor. O chestie foarte importata. Magna Charta Libertatum nu este o victorie a democratiei impotriva absolutismului. Este victoria nobililor impotriva regelui/statului. Si asta a schimbat datele problemei pentur Occident, definitiv. (Vezi zbaterile orientale -otomani, chinezi, japonezi, indieni- in domeniu, pentru mai bine de 1000 de ani.)
    In ce priveste sclavagismul, avem de-a face cu 2 tipuri diferite: sclavagismul patriahal, care este comun intregii omeniri si sclavagismul colonial. Sunt total diferite. Sclavagismul patriarhal vede sclavul ca un membru al familiei si are numeroase ocazii de eliberare. Sclavul este tratat omeneste, sclava insarcinata de stapin devine sotie. In Roma exista o zi in care sclavii deveneau stapini in casa si stapinii sclavi. Etc. Este un pas inainte pentru omenire, care inainte de sclavie omora robii din razboi sau mutila groaznic datornicii faliti. Se uita prea usor, aceste adevaruri cunoscute de multa vreme. Poate pentru ca noii politruci sunt fanatici sau inculti.

    In ce priveste sclavia coloniala, sa nu uitam ca negrii au fost adusi pentru ca Bernardino de Sahagun a descris situatia sclavilor amer-indieni. Textele lui umaniste au miscat curtea Spaniei, care a dat ordin sa fie lasati in pace si sa fie adusi sclavi negri. In sec. XVII, si albii erau sclavi. In SUA, primii stapin de sclavi, care si-au cistigat in proces civil dreptul de-a avea sclavi, au fost negri. (?!!!)
    Albii nu au venit sa jefuiasca Africa si sa rapeasca oamenii. Albii au venit sa faca negot cu Africa. Au cumparat sclavii de la capeteniile locale, care se razboiau intre ele. Cine nu era vindut ca sclav, era omorit. De obicei, ritual. Albii i-au salvat de la moarte.
    Desigur, in timp, comertul a capatat accente dureroase si neomenesti. Dar tot albii (Anglia, in primul rind) a luptat pentru remedierea situatiei. Stapinii de sclavi, oricat de duri erau, nu erau nebuni. Un sclav costa mult. Trebuiau sa-l tina in viata si sa-i pastreze forta de munca. Sclavii care nu se supuneau erau pedepsiti sever, cu pedepse foarte grele, foarte dureroase dar care le lasa capacitatea de munca. Foarte rar erau omoriti.
    Sunt multe imagini cliseu -pe tema- raspandite aiurea. De multe ori, total gresite.
    Ellul trebuie dezvoltat si adus la zi!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *