Predări onorabile…

Revin asupra unei aserțiuni datorate unui mare conducător roman, înțelept cu sine însuși, după care popoarele ar trebui să știe când sunt înfrânte și, implicit când să se predea. Ceea ce nu e în regulă însă în această cugetare, oricât de romană ar fi, e faptul că nu poporul e cel care decide când să nu mai meargă la moarte, ci acela sau aceia, câțiva, care l-au trimis către ea. 

În esență și romanii pendulau între două atitudini față de populus (desemnând totalitatea cetățenilor romani): fie un respect  necondiționat precum spune Seneca Rhetor, mergând până la sacralitate  cu iz filosofic: „limbajul poporului este sacru”, fie, mult mai realist și rațional în limitele legii – păstrat în Codex Iustiniani – „glasurile fără sens ale poporului nu trebuie ascultate”. 

În aceste condiții, chiar contradictorii, există îndatorirea oricărui conducător de a-și salva poporul: Salus populi suprema lex esto, adică „salvarea poporului să fie legea supremă a oricărui conducător”; se înțelege și salvarea Statului, salus reipublicae.

Observăm fără dificultate că nu se punea problema stupidă „ să luptăm până la unu” (că de la două scoatem copiii de la grădiniță) și nici să ne înjumătățim poporul în numele eroismului de masă. Iată de ce romanii aveau buna inițiativă ca, înainte de a porni lupta, să sugereze predarea căpeteniei inamice, tocmai pentru a nu decima un popor ci a-l duce pe calea civilizării. 

Ce putea face mai onorabil, probându-și respectul față de propriul popor, un lider barbar, decât să se predea, oferind un viitor mai mult decât civilizat supușilor săi?  Tot Roma ne oferă cel puțin două exemple în această direcție: Vercingetorix și Boudica.

Conducătorul din viitorul hexagon trebuie să fi avut o profundă conștiință a  responsabilității față de cei pe care îi conducea, de vreme ce se declară de acord să se predea romanilor tocmai pentru a evita un masacru, conștient că șanse în fața lui Caesar nu prea mai avea. Un adevărat ritual al predării descris cu sobrietate de  Caius Iulius, ne arată un conducător conștient de datoria de a-și salva poporul de la diminuarea numerică și nu numai: „armele sunt aruncate la pământ, iar Vercingetorix îngenunchează în fața lui Caesar”. Iar aceasta pentru binele poporului după cum declară el în prealabil;  e deci evident că lupta s-a încheiat când au decis cei de sus, nu poporul. Totuși există și momente în care poporul, prin unii reprezentanți ai săi, sătul de lupte pentru ambiția cuiva, decide să-l elimine pe „binefăcătorul” său, ceea ce s-a întâmplat deja cu unii regișori din Gallia, care nici în ruptul capului nu concepeau alianța cu romanii, crezându-se mai puternici decât ei.  Cert,  unii știau când să se predea. De altfel zeci de mii dintre aceștia au putut reveni în ținuturile lor spre a reconstrui și a cultiva pământul. S-ar zice că sunt narațiuni cezarice encomiastice numai că dacă nu s-ar fi întâmplat astfel, nu am „vorbi” azi despre Hexagonul ce se dorește tot mai mult să mângâie pe creștet surorile mai mici, pentagonale, pătrate, triunghiulare… din fostul (?)  Imperium Romanum. 

Referitor la Boudica, trebuie spus că a fost clar o precursoare a brexitului, de vreme ce nu s-a  putut împăca cu ideea că soțul ei Prasutagus acceptase o anume supunere față de Roma, pentru a-și păstra „regatul” sau ce era. După moartea lui, scrie Tacitus,  „îmbărbătându-se unii pe alții… britanii ridicară cu toții armele, sub conducerea Boudicei,  o femeie de neam regesc, femeile nefiind excluse de la conducere”; iată că Elisabetele au avut o predecesoare.  Spre deosebire de Vercingetorix, nu binele poporului o interesa, ci păstrarea puterii; evident a fost învinsă ceea ce a făcut-o să se sinucidă onorabil după predare; unii zic că s-ar fi îmbolnăvit după luptă; posibil de la otravă; „pe surse” știm că i s-a făcut o înmormântare grandioasă pentru eroismul ei. Cercetătorii britanici, imparțiali, au concluzionat recent că în fapt prin rezistența sa, să nu-i zicem încăpățânare,  în fața romanilor, Boudica nu a făcut decât să-și decimeze propriul popor. Dacă galul a sfârșit în carcera mamertină, funeraliile eroicei luptătoare adeveresc cinica vorbă a unui personaj al lui Cezar Petrescu, un alt excelent prozator „uitat”, după care „prima condiție a unui erou e să fie la un metru sub pământ”.  Evident, spre binele poporului salvat.  Poporul poate fi și sincer înspăimântat, pe surse mediatice desigur, dacă, spre pildă, conducătorul cade cu bicicleta. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *