Andrei Cornea – Penumbra (3)

1. A scrie un elogiu al filosofiei e un lucru care s-a mai făcut, care se mai poate face și care va fi oricând, în principiu, bine primit. Căci s-ar părea că, procedând astfel, te declari așezat neapărat alături de lamura umanității și că îți întorci fața în direcția cea bună, cea spre care suflă Spiritul. Or, cine nu dorește să-i sufle Spiritul în pânze? Dimpotrivă, a încerca fie și un timid cuvânt de înțelegere pentru persecutorii filosofiei sau, mai exact, ai filosofilor, a lua deci mai degrabă partea atenienilor decât peceaa lui Socrate – iată o tentativă riscantă, delicată și chiar cât se poate de compromițătoare. Mă tem mai ales să nu-i stârnesc împotrivă-mi pe cei care, gata oricând să denunțe și să-i trădeze pe filosofii de azi, nu vor cu nici un chip să se știe că ei s-ar fi purtat la fel și cu cei de ieri. Trădarea n-a încetat o dată cu Iuda, nici delațiunea publică o dată cu Anytos; dar verii de mai târziu ai ambilor și-au făcut nu arareori mare fală din a-și spune și creștini, și socratici.

Problema totuși rămâne. Am vrea să știm, în fapt, dacă nu cumva au și Cetățile – unele dintre ele măcar –dreptate, dreptatea lor, în fața filosofilor, rămânând, desigur, de la sine înțeles că nu ne gândim să le absolvim de orice vină. La procesul istoriei, Cetățile pierd, pierd aproape întotdeauna și inevitabil. Dar procesele istoriei sunt de obicei regizate, fie și din umbră, de filosofi, iar jurații au conștiința încărcată. Nu s-ar putea spune că nepărtinirea caracterizează o asemenea judecată. Dar ceea ce face situația Cetăților la acest tribunal încă și mai insuportabilă este că ele nu prea au avocați. Iar dacă au, ei sunt derizorii și triviali. Și dacă nu sunt astfel, mă tem că acești mai buni avocați tot filosofi sunt.

Iată de ce, cunoscând bine toate riscurile, aș vrea să încerc totuși un cuvânt de înțelegere pentru Cetăți – pentru unele Cetăți – fără mare nădejde, desigur, de a putea astâmpăra animozitățile vechi de când lumea. Dar, după o frumoasă vorbă, nu e nevoie de speranță pentru a îndrăzni totuși să perseverezi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *