Animații românești vechi

UNATC „I.L. Caragiale” din București şi Cinemateca Română prezintă 

vineri, 28 ianuarie, de la ora 19:00,

joi, 3 februarie, de la ora 19:00,  

la Cinemateca Eforie din București, proiecţia unui program special de animații românești psihedelice produse în perioada 1972 – 1990. Proiecția va fi urmată de un dialog cu Dana Duma (istoric de film), cu realizatorii Radu Igazsag și cu Irina Horea, moderat de Gabriela Filippi.

Programul proiecției este alcătuit din următoarele filme, aflate în patrimoniul Arhivei Naționale de Filme:

 

„Dovleacul cântător” (r. Ana Maria Buzea, 1988)
„Șotronul” (r. Laurențiu Sîrbu, 1975)
„Mărgelele năzdrăvane” (r. Tatiana Apahideanu, 1975)
„Hidalgo”(r. Ion Truică, 1975)
„Pegasus” (r. Zaharia Buzea, 1985)
„Arena” (r. Zoltán Szilágyi, 1982)
„Casa” (r. Zeno Bogdănescu, 1984)
„Puiul” (r. Laurențiu Sîrbu, 1972)
„Phoenix” (r. Zeno Bogdănescu, 1990)
„Statuia” (r. Olimpiu Bandalac, 1983)
„Tocirea” (r. Radu Igazsag, 1985)

 

Evenimentul face parte din proiectul „Să Film!”, care își propune să ofere contextul necesar unui dialog între public și realizatorii unor filme românești recente sau aparținând patrimoniului cinematografiei naționale.

Proiecţiile vor avea loc săptămânal, la Cinemateca Eforie, sau, atunci când această locație nu va fi disponibilă, la Cinemateca Union sau în alte spații din București. La finalul fiecărei proiecții, publicul va fi invitat să intre în dialog cu o parte a echipelor, discuțiile fiind moderate de fiecare dată de profesioniști din domenii relevante pentru specificul filmelor prezentate.

„Să Film!” a fost inițiat în anul 2012, de Facultatea de Film din UNATC, în vremea decanatului lui Sorin Botoșeneanu, și coordonat timp de patru ani de membrii redacției Film Menu. Între 2016 și 2021 proiectul a trecut printr-o perioadă de pauză, fiind reluat în noiembrie 2021, sub o altă formă și într-o altă locație, dar urmând principiile sale inițiale.

ARHIVA ACTIVĂ e un proiect inițiat de UNATC „I.L. Caragiale” și realizat în colaborare cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română. Arhiva Activă își propune să aducă în atenția publicului filme din toate timpurile grupate în programe distincte și prezentate sub forma unui dialog al dublului transfer. De asemenea, își propune să contribuie la digitalizarea, restaurarea și cercetarea arhivelor audio-vizuale, atât din interiorul universității, cât și aparținând ANF sau altor instituții de profil sau unor entități private. „Să Film!” este unul dintre programele proiectului ARHIVA ACTIVĂ.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *