Orlando Figes – EUROPENII (1)

O istorie culturală a Europei secolului al XIX-lea de la autorul bestsellerului internațional Dansul Natașei

Pornind de la un număr uriaș de documente, scrisori și alte materiale din arhive, bine-cunoscutul istoric Orlando Figes face o analiză a Europei în ansamblu și a culturii europene așa cum s-a configurat ea în secolul al XIX-lea, ajungând să se impună ca unic model în întreaga lume. În stilul său de mare povestitor, Figes reconstituie destine diverse pentru a recompune lumea culturală europeană de secol XIX. În centru se află acum trei personaje care, prin nenumăratele lor legături, conduc spre toate mișcările și personalitățile culturale ale epocii: Pauline Viardot, mezzosoprană și compozitoare, Louis Viardot, critic de artă, director de teatru și jurnalist, și celebrul scriitor rus Ivan Turgheniev.

„O călătorie palpitantă prin Europa secolului al XIX-lea… ar trebui să încânte pe oricine este interesat de revoluțiile culturale ale acestui secol.” (BBC History Magazine)

„Extrem de interesantă și deosebit de instructivă, Europenii arată cum internaționalismul simbiotic al pictorilor, muzicienilor și scriitorilor din Europa secolului al XIX-lea a dus la crearea unor capodopere artistice care se numără printre cele mai mari realizări ale civilizației occidentale.” (The Washington Post)

„Excelentă, exhaustivă… Figes sintetizează cu măiestrie această perioadă într-o manieră convingătoare și elocventă.” (Publishers Weekly)

„O istorie extraordinară a dezvoltării unei clase cultivate pe acest continent.” (Financial Times)

„Astăzi, când viitorul Brexitului și al Uniunii Europene încă este incert, cartea aceasta, care ne arată că a existat cândva o înfloritoare cultură europeană comună, este cu atât mai relevantă.” (The New York Times)

Din cuprins:

Europa în 1843 • O revoluție pe scenă • Artele în epoca reproducerii mecanice • Europeni în mișcare • Europa se amuză • Țara fără muzică • Cultură fără frontiere • Moartea și canonul

Orlando Figes este profesor de istorie la Colegiul Birkbeck, Universitatea din Londra. Este autorul a numeroase cărți despre istoria Rusiei, dintre care la Editura Polirom au apărut: Revoluția Rusă, 1891-1924. Tragedia unui popor (2016), Dansul Natașei. O istorie culturală a Rusiei (2018), Crimeea. Ultima cruciadă (2019), Vorbind în șoaptă. Viața privată în Rusia lui Stalin (2019), precum și Să-mi trimiți un cuvânt din când în când. O poveste de dragoste și supraviețuire în Gulag (2019).

Europenii

Trei vieți și formarea unei culturi cosmopolite în Europa secolului al XIX-lea

Traducere de Lucia Popovici

Colecţie: Historia

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *