Radu Paraschivescu, Acul de aur și ochii Glorianei

Un roman de aventuri pentru toate vârstele și pentru toate tipurile de cititor. În literatura noastră contemporană cărți de acest fel nu se prea scriu. De ce? Pentru că nu e deloc simplu. Nu toate romanele care sunt ușor de citit și pentru toată lumea sunt și ușor de scris. Cine nu crede e liber să încerce.

Plasată la sfârșitul secolului al XVI-lea, „când moartea era deopotrivă trecere și petrecere”, când trăiau Shakespeare și Caravaggio (autorul are însă inteligența artistică de a nu-i face personaje directe, ci doar oameni despre care pomenesc alții), povestea lui Radu Paraschivescu are în centru un medic, lucru care te cucerește din primul moment. Pornește de la o legendă din Umbria, despre niște măcelari transformați, de nevoie, în medici (honni soit qui mal y pense!). Și, ca de obicei în orice meserie și în orice epocă, doar unul este alesul aleșilor. Acesta, Cesare, va ajunge la Roma și apoi în Anglia, cu misiunea aproape sinucigașă de a o opera pe Elisabeta I. Mai mult nu vă spun.

Scris cu vervă și cu știința de a captiva, plin de culoare, de cruzime, de surprize narative, cu personaje de tot soiul, de la cele care sunt maestre la „școala uneltirilor” la oameni cu har, cu femininul etalat în toate variantele, romanul lui Radu Paraschivescu se citește cu delectare și folos: utile dulci.

PS Un mic semn către iubitorii de tenis de azi (pp. 155-156) și o idee de mare frumusețe (p.244, sus).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *