Avanpremieră a Festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”, ediția 2021 – vineri, 19 martie, ora 19.30

Vineri, 19 martie, la ora 19.30, Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas vă invită la o avanpremieră a ediției 2021 a Festivalului „Despre lumea în care trăim” – o întâlnire #live #online cu cei patru conferențiari: scriitorii Ioana Pârvulescu și Radu Paraschivescu, profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu și analistul de politici publice Sorin Ioniță. Gazda acestui eveniment va fi Gabriel Liiceanu.

Radu Paraschivescu, Valentin Naumescu, Ioana Pârvulescu și Sorin Ionita sunt invitații care vor susține conferințele din cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului „Despre lumea în care trăim”, care se va desfășura anul acesta pe 27 și 28 martie exclusiv online și va putea fi urmărit de oriunde din România și din lume. Partenerii lor în dialogurile în profunzime din partea a doua a fiecărei conferințe vor fi Cătălin Striblea, Ovidiu Nahoi, Cătălin Ștefănescu și Marian Voicu.

Festivalul „Despre lumea în care trăim”, seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA, va aduce și anul acesta în fața publicului subiecte importante, care descriu vremurile prin care trecem, neuitând de contextul care ne-a adus aici, și invitați care propun perspective noi, foarte bine documentate. Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime.

Biletele, în valoare de 35 de lei, sunt disponibile în rețeaua Eventbook:

https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim

*Achiziționarea unui bilet permite urmărirea live a fiecărei conferințe și include o valabilitate de două săptămâni pentru a putea vedea sau revedea evenimentul.

Abonamentul la toate cele patru conferințe, în valoare de 100 de lei, se poate achiziționa în rețeaua Eventbook aici:

https://eventbook.ro/other/bilete-festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim-abonament-2021.

Sâmbătă, 27 martie 2021, ora 11:30

Scriitorul Radu Paraschivescu va deschide această ediție. Conferința sa, cu titlul Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi, observă și analizează o tendință a timpului nostru, aceea că oricine pare să fie dispus să creadă aproape orice. Iată de ce n-ar fi rău să vedem cum arată raportul dintre adevăr şi minciună. Dintre cercetare şi scorneală. Dintre cel care influenţează (să-i spunem „influencer”) şi cel care se lasă influenţat (să-i spunem „influencee”). În lumea în care totul e la un click distanţă, merită văzut cum arată mecanismele bunei informări şi capcanele în care putem cădea. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Striblea.

Sâmbătă, 27 martie 2021, ora 14:30

Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tankului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană și expert independent al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale, va susține o conferință cu tema Unde a dispărut încrederea? Criza democrației liberale și scenariile guvernării lumii de mâine. Ruperea relației de încredere popor-tehnocrație, accentuată de pandemia de COVID-19, pune la încercare însăși esența democrațiilor liberale, ideea de moderație politică, meritocrație și cunoaștere științifică, deschizând piste de reflecție pentru posibile scenarii ale guvernărilor viitoare, mergând până la cele ale unei lumi post-liberale. Conferința va fi urmată de un dialog cu Ovidiu Nahoi.

Duminică, 28 martie 2021, ora 11:30

Conferința scriitoarei Ioana Pârvulescu va avea tema Librăriile: de unde și până unde? Din istoria romantică a cărților. În unele țări, în timpul pandemiei, librăriile nu s-au închis, cartea fiind socotită o necesitate vitală. Într-adevăr, intrăm în librării și ne cumpărăm cărți cu firescul cu care ne cumpărăm pâine. Îndărătul acestui firesc se află însă niște oameni și o istorie zbuciumată. Care e istoria librăriilor românești? Când, unde și cum au apărut librăriile în viața strămoșilor noștri entuziaști și progresiști? Cum arătau și cum au evoluat? Cine erau librarii? Iată câteva întrebări la care această conferință își propune „cu gândiri și cu imagini” să răspundă. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu.

Duminică, 28 martie 2021, ora 17:00

Ce ne desparte de o Românie normală sau ce ne mai lipseşte ca să fim Suedia, partea plină şi partea goală a paharului tranziţiei post-comuniste, este tema despre care ne va vorbi Sorin Ioniță, analist de politici publice și fondator al think tankului ExpertForum (EFOR), unde produce rapoarte de politici menite să facă guvernarea mai bună, în cea de-a patra conferință din Festivalul „Despre lumea în care trăim”. Suntem cea mai norocoasă generație a României moderne, pentru că avem șansa istorică de a face lucruri la care cei dinaintea noastră puteau doar visa. Cu toate astea, lumea e nefericită. Mulți simt că ocaziile trec rând pe rând pe lângă noi, iar ţara nu e aşezată cum trebuie. E doar o problemă de răbdare ca să ajungem la liman? Va așeza timpul într-un final lucrurile? Sau calea e greșită și trebuie, iarăși, o mare sforțare ca să ne punem pe drumul corect? Conferința va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *