Radu Oltean, Cetăți, castele și alte fortificații din România (1)

În mai toate epocile trecute, cetățile au fost o prezență firească în existența societăților omenești. După vremurile lor de strălucire, au urmat, din felurite motive istorice, perioade de declin, apoi chiar de uitare, multe dintre vechile fortificații devenind, cu timpul, simple „cariere“ de piatră. Abia în veacul al XIX‑lea, romantismul a văzut în cetăți tristele și pitoreștile rămășițe ale unor mărețe și glorioase vremuri apuse. Astăzi, vechile cetăți ne fascinează; sub zidurile lor încercăm sentimente de respect și emoții copleșitoare.

Din păcate, prea puține fortificații, cetăți și castele au dăinuit, în integralitatea lor, până în zilele noastre. Se întâmplă, pe de altă parte, ca multe dintre cele care au supraviețuit vicisitudinilor timpului și au ajuns până în zilele noastre să fie tratate, de persoane și autorități nepăsătoare, cu prea puțin respect. Numeroase astfel de mărturii ale trecutului ajung să dispară prin ruinare – sau, paradoxal, prin restaurări ratate.

Am încercat să adun într‑o singură lucrare bogat ilustrată cele mai reprezentative monumente de acest tip. Despre subiect s‑au scris mii și mii de pagini. Ceea ce propun eu nu e însă o istorie a arhitecturii de apărare în sens academic. Am evitat discuțiile prea savante despre tipurile și funcțiile acestei arhitecturi. M‑am rezumat doar la cele strict necesare. Evoluția fortificațiilor de pe teritoriul României nu se deosebește semnificativ de media întregii Europe. Diferența cea mai importantă este aceea că provinciile românești au fost influențate diferit de puterile politice care le‑au stăpânit sau doar le‑au controlat militar.

 

Radu Oltean

Cetăți, castele și alte fortificații din România

Volumul I – De la începuturi până către anul 1540

Humanitas, 2020

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *