Sfârșitul anului 2020

L-am primit cu mult fast, dar anul 2020 a fost unul de care ne vom aminti! Nu datorită bucuriilor sau realizărilor pe care ni le-a adus, ci pentru nenorocirea omenirii de pe tot globul provocată de un virus păcătos și greu de învins.

Și totuși aș spune că, în multe cazuri, oamenii s-au mobilizat și au reușit să păstreze niște bune obiceiuri apărute înainte de pandemie. Multe reviste literare și-au continuat existența – printre care și LaPunkt. Și, dacă veni vorba de LaPunkt, am încercat și eu, pe cât posibil, să țin pasul cu articolele pe care le trimit la fiecare două săptămâni. Am făcut  haz de necaz  împreună cu prietena mea, graficiana Adelaida Mateescu. Voi încheia deci și nefastul an 2020 cu același obicei de a observa, în tot ce mă înconjoară, motive de mirare sau chiar de distracție.

Sf-2020-1

Party-uri de sărbători

Toronto și împrejurimile sunt în „lockdown” până pe 28 ianuarie. Ni se spune că trebuie să stăm acasă și nu cumva să petrecem sărbătorile cu alte persoane în afara celor cu care locuim. Ni se oferă varianta pe Zoom. Iar dacă locuim singuri, avem voie să primim maximum o persoană în vizită, cu mască și noi și vizitatorul. Am văzut însă la TV și alte propuneri, mai concrete: o doamnă – francofonă- spunea că ea și soțul vor pregăti masa festivă ca de obicei, pentru toate rudele care stau ȋn altă parte, dar numai ei vor sta la masă, restul vor fi pe ecranele laptopurilor. Alt domn – tot francofon – spunea că ei își vor perfora măștile pentru a putea mânca, iar după ospăț își vor pune măștile obișnuite. Supermarketurile sunt însă pregatite cu tăvi pentru party-uri nu de două-trei persoane, ci de mult mai multe.Oare de ce?

Administrația blocului

Sf-20202Cu vreo luna în urmă văd în lift un afiș care ne anunță că biroul Administrației, care era la parter și vizibil, se va muta. De asemenea, contactul cu personalul administrației nu se va face decât prin telefon sau email, accesul în birou fiind interzis.

După câteva săptămâni am descoperit: biroul era acum la subsol, greu de găsit. Noroc de semnele indicatoare! Se numește „Rental Office”. Normal, totul e business. N-am înțeles de ce s-a mutat. Încăperea de la subsol o fi mai mare? N-am aflat, accesul fiind interzis – pentru protecția noastră, cum altfel? Ca pe vremuri în România, toate regulamentele care ne deranjează sunt emise pentru binele nostru!

M-am întrebat: cum să le ofer celor din Administrație o cutie de bomboane, ca întodeuna de sărbători? Înainte, băteam la ușă, intram, ofeream cutia de bomboane, ne făceam urări reciproc și gata. Acum însă nu se poate. Dar n-am renunțat: am pus totul într-o pungă de Crăciun, am plasat-o în fața ușii, am bătut zgomotos în ea și m-am îndepărtat. Ca atunci când eram copil și, împreună cu băieții din bloc,sunam la ușile vecinilor și apoi fugeam si rîdeam de isprava noastră. Spre suprinderea mea, Mary, italianca, a venit imediat și a deschis, așa că n-am avut timp să dispar. Am spus, prin mască: „O livrare pt dv”. Mary, care m-a rebotezat Victoria, mi-a strigat, recunoscându-mă: „Ah, Victoria, La Mulți Ani! Hai să vezi ce frumos e la noi în birou”. „Păi nu e interzis?” întreb mirată. „Ba da, e interzis, zice, da’ ce contează?”

La doctor

Am fost recent la chirurgul ORL-ist care mă consultă la fiecare opt săptămâni după o operație făcută acum zece ani. „Bănuiesc că acum sunteți foarte ocupat” îi spun. „Nu, zice, e ceva foarte ciudat: deși lucrez în week-end la trei spitale, n-am fost niciodată așa de puțin ocupat”. „Cum se face?” mă mir eu. „De când cu măștile și izolarea, spune doctorul, cazurile de gripă obișnuită au cam dispărut. În plus, lumea nu vine la spital de frica virusului. Stau week-endurile acasă, lângă telefon, așteptând să mă sune. Mare plictiseală, dar practic ar trebui să mă bucure scăderea bolilor ORL!”

În încheierea ultimului meu articol pe 2020, vreau să le mulțumesc celor care dau viață revistei La Punkt: colaboratori, editori și specialiști ȋn tehnologia digitală. Iar publicației îi urez viață lungă și plină de succese!

La Mulți Ani!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *