AUR – un ”monolit” de la Vadu’ sistemului politic

Zilele trecute, imediat după alegeri, la Vadu, localitatea constănțeană cu ieșire la mare, chiar pe plaja (despre care presa quality preferă să scrie, în ciuda faptelor recente, că e încă ”sălbatică”), a apărut un obiect – monolit din suita celor ce fac deliciul mass-media, sub formă de știri care permit tot soiul de speculații în cheie misterios-conspirativistă.

E al doilea obiect de acest fel din România (primul – ceva mai înainte, la Piatra-Neamț, pe Dealul Bâtcăi), care devine vizil – brusc, oarecum misterios, fără aparent vreun context de identificare.  Monolitul de la Vadu, la fel ca și aceala de la Piatra Neamț e – sau pare că – un element dintr-o serie inaugurată în ultima parte a lunii noiembrie în deșertul Utah și continuată de apariții la fel de bizare în California, Marea Britanie, Spania sau Columbia.

În altă ordine de idei, din ceea ce avut în 6 decembrie, direct ca urmare a votului, pe scena publică (și, desigur, pe cea politică) de la noi și-a făcut apariția o formațiune politică a cărei ascensiune fulminantă nu a fost, cu rarrisime (și, de aceea, notabile) excepții, prevăzută în urmă cu numai câteva zile. AUR – Alianța pentru Unirea România – a luat prin vot direct aproape 10 procente la scrutinul pentru recentissimele parlamentare și va avea chiar și mai mult, spre 12 procente, la redistribuire, devenind, pentru următorii patru ani, a patra forță politică din Legislativul autohton.

Încă o dată acest accent: explozia electorală a acestui partid ( a luat un scor de 20 de ori mai mare decât la precedentele alegeri la care a participat: localele de acum două luni și jumătate) nu a fost văzută (pre-văzută) în spațiul public de la noi, așa încât ”parlamentizarea” AUR a survenit brusc, ca și cum ar fi fost parte a unui scenariu plin de mistere.

Revenind la ”monolitul” de la Vadu descoperit foarte recent, să consemnăm și acest amănunt: în fofografiile apărute în presă, se vede clar că, pe plaja de la Vadu, sunt urme de anvelope – sugestia fiind aceea că structura metalică neobișnuită a fost dusă acolo cu o mașină.

AUR e – deși condus într-o formulă bicefală (are doi co-președinți!) – un fel de monolit de dată recentă pentru politica autohtonă. Prin intrarea în Parlament, această formațiune s-a așezat în Vadu sistemului politic autohton. În ”fotografiile” de etapă pe care le vedem acum  mai bine – inclusiv pentru că le privim cu mare atenție – se văd urme de ”anvelope”; ceea ce sugerează că acest partid a fost adus acolo, în Vadu sistemului politic autohton….

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *