Radu Paraschivescu – Vitrina cu șarlatani  (2)

Miercuri, 10 septembrie: Am avut o revelaţie pe terasă: mâncatul pe săturate face parte din zona mea de confort (Céline Dion!!!, Céline Dion!!!). Chiar dacă n‑aş fi aflat de la un membru al Academiei de Slăbit că „e foarte important să mănânci ce‑ţi place cu adevărat şi ce te inspiră“, mi‑aş fi dat seama şi prin experienţă nemijlocită în cele din urmă. Ceea ce mă face, nu‑i aşa?, susceptibil de calitatea de membru al Academiei de Slăbit. În cinstea viitoarei nominalizări, am dezbătut cu o persoană în compania căreia îmi place să mă aflu dacă mănânc dezordonat sau în exces. Am ajuns împreună la concluzia că mănânc dezordonat şi în exces. Se întâmplă atât de rar să cădem de acord aşa de repede, încât am sărbătorit cu o sticlă de coniac franţuzesc delicios de chihlimbariu.

 

Joi, 11 septembrie: Mi‑am revăzut obiceiul alimentar de a mânca un castron cu struguri albi pe zi. Asta m‑a făcut să mă visez din nou, pentru a nu ştiu câta oară, în filmul A Good Year, în plin abandon provensal, la o masă de lemn negeluit la care înfulecam gospodăreşte alături de Russell Crowe, Marion Cotillard şi Albert Finney (ştiu că a murit, dar tocmai am scris că „mă visez“). Abia trezit de aroma unei cafele aduse de persoana în compania căreia îmi place să mă aflu, mi‑am conştientizat tiparul emoţional de‑a da gata o pungă de caju când Real Madrid joacă bine şi două pungi când joacă prost. Ca dovadă că rezonează la nevoile mele şi mă sprijină până la capăt, persoana în compania căreia îmi place să mă aflu s‑a suit în maşină şi a dat o fugă până la cea mai bună shaormerie din oraş. A luat şi pentru ea un ayran.

RADU PARASCHIVESCU (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii“. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

Cărţi: Efemeriada (2000, Libra); Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); Bazar bizar (2004, Maşina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Fanionul roşu (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului); Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008); Răcani, pifani şi veterani (coord., Humanitas, 2008); Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012), Maimuţa carpatină (Humanitas, 2013), Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014), Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti (Humanitas, 2015), Poveşti de dragoste la prima vedere (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel – Humanitas, 2015), România în 7 gesturi (Humanitas, 2015), Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time)(Humanitas, 2016), Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?) (Humanitas, 2016), Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri (Humanitas, 2017), Cartea râsului și a cercetării (Humanitas, 2017), Două mături stau de vorbă. Scene românești (Humanitas, 2018), Orice om îi este teamă (Humanitas, 2018), În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) (Humanitas, 2019), Omul care mută norii (Humanitas, 2019), Recviem vessel pentru tata (2020).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *