Radu Paraschivescu – Vitrina cu șarlatani  (1)

Pentru un scriitor, ţinerea unui jurnal e partea cea mai tentantă, mai ales după ce se răcoreşte cu două‑trei înjurături pentru figura cu „determinarea şi hotărârea“. Şi ce poate fi mai gustos decât un jurnal alimentar? Ideea e atât de bună, încât mă aştern scrisului pe loc, renunţând la ceilalţi doi paşi – refuzând, altfel spus, „să‑mi stabilesc DE CE‑ul“. Stabilesc în schimb că e bine să notez totul conform indicaţiilor fluturate de cruciaţii nutriţiei genetice. Prin urmare:

Luni, 8 septembrie: Mi‑am revăzut obiceiul alimentar de‑a mânca o jumătate de baghetă crocantă cu unt sărat, trei ochiuri cu bacon şi două croissante la micul dejun. Mi se pare un obicei adorabil şi nu, nu mă ţine nimic în loc. Cafeaua de dimineaţă mă ajută fiindcă de la ea încep numărătoarea celor cinci căni pe zi. Singurul lucru care mă încurcă e măsuţa de cafea neîncăpătoare pentru cât de mare e mic dejunul.

Marţi, 9 septembrie: Am testat câteva combinaţii de efect, sub îndrumarea câtorva ospătari de la un restaurant italienesc. Prima combinaţie a însemnat măsline pane, plus salamuri şi brânzeturi din zona Abruzzo la gustare („gustărică“, după părerea unui ospătar), un consommé la primul fel şi o tagliata de vită cu funghi porcini la felul doi. Fără salată, fiindcă ocupă inutil locul desertului. Ştiu că desertul e un fruct oprit, dar, dacă tot vorbim de fructe, îmi dau aciditate, aşa că am optat pentru o felie de tort de ciocolată făcut cu mâna lui de patronul locantei, care nu divulgă reţeta nici sub tortură. Mai am câteva combinaţii, dar şi săptămâna mai are câteva zile, aşa că mă opresc aici.

RADU PARASCHIVESCU (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. La Humanitas, domiciliul lui profesional, publică nişte cărţi de „Râsul lumii“. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

Cărţi: Efemeriada (2000, Libra); Balul fantomelor (2000, RAO, reeditare Humanitas, 2009); Bazar bizar (2004, Maşina de scris, reeditare Humanitas, 2007); Fanionul roşu (2005, Humanitas, Premiul Ioan Chirilă pentru cea mai bună carte de sport a anului); Ghidul nesimţitului (Humanitas, 2006); Fie-ne tranziţia uşoară. Mici rostiri cu tâlc (Humanitas, 2006); Mi-e rău la cap, mă doare mintea. Noi perle de tranziţie (Humanitas, 2007); Cu inima smulsă din piept (Humanitas, 2008); Răcani, pifani şi veterani (coord., Humanitas, 2008); Dintre sute de clişee. Aşchii dintr-o limbă tare (Humanitas, 2009); Fluturele negru (Humanitas, 2010); Toamna decanei. Convorbiri cu Antoaneta Ralian (Humanitas, 2011), Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri (Humanitas, 2012), Maimuţa carpatină (Humanitas, 2013), Muşte pe parbrizul vieţii. Nou catalog de perle (Humanitas, 2014), Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti (Humanitas, 2015), Poveşti de dragoste la prima vedere (coautor, alături de Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana şi Adriana Bittel – Humanitas, 2015), România în 7 gesturi (Humanitas, 2015), Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time)(Humanitas, 2016), Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?) (Humanitas, 2016), Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri (Humanitas, 2017), Cartea râsului și a cercetării (Humanitas, 2017), Două mături stau de vorbă. Scene românești (Humanitas, 2018), Orice om îi este teamă (Humanitas, 2018), În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi) (Humanitas, 2019), Omul care mută norii (Humanitas, 2019), Recviem vessel pentru tata (2020).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *