Culorile. Pasiune și mister (4)

Totuși ceea ce a susținut Manet este atât surprinzător, cât și neconvingător. Și Monet, și Manet știau cât de mult și cât de repede se schimbă lumina pe parcursul zilei.

„Culoarea“, a spus Monet, „orice culoare, durează doar o clipă, câteodată trei sau patru minute cu totul.“21 Așadar, deși există momente când într-adevăr atmosfera pare să fie fermecător de violetă, aceste intervale sunt efemere, ele materializându-se, în principal, în secundele liminale dintre lumina zilei și întuneric. Evident, culoarea atmosferei nu rămâne constantă. Ea e temporară și trecătoare, dar tocmai această recunoaștere s-a constituit în motivația din spatele mai multor serii de picturi pentru care Monet a devenit celebru – de pildă, lucrările lui cu căpițe de fân și cele cu catedrala din Rouen, care e redată în schimbătoarele condiții de luminozitate din cursul zilei. Acestea nu sunt variațiuni pe o temă, ci tablouri a căror temă este variația.

Totuși, în gama amplă de variații atmosferice pe care le surprinde, Monet se întoarce, iar și iar, la violet. Spre deosebire de Manet, el nu consideră că violetul este adevărata culoare a atmosferei – același lucru s-ar putea spune, cu același grad de adevăr, despre oricare altă culoare produsă de o anumită lumină –, totuși alegerea lui nu e complet arbitrară. E însă o alegere, iar violetul devine pentru el atât un simbol, cât și o senzație. Iar ceea ce-i îngăduie această alegere este însuși lucrul care diferențiază violetul de purpuriu: sentimentul că violetul este cumva, în mod magic, luminat din interior.

”Culorile. Pasiune și mister”, editura Baroque Books and Arts, 2020.

Traducere de Ines Hristea.

Autori:

David Scott Kastan este profesor la Yale University și autor a prețioase lucrări de literatură și arte vizuale.

Stephen Farthing este artist plastic și menbru al Royal Academy of Arts din Londra și Emeritus Fellow of St. Edmund Hall la University of Oxford.

Lucrarea este realizată în parteneriat cu Tipografia R.A.Monitorul Oficial – brandul care ne vorbește despre cărți… unice.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *