Culorile. Pasiune și mister (1)

Viețile noastre sunt saturate de culori. Cerul de deasupra noastră e albastru (sau gri sau roz sau purpuriu sau aproape negru). Iarba pe care pășim e verde, deși uneori poate să fie și maro. Pielea noastră e și ea colorată, deși nu are exact culoarea care corespunde denumirilor pe care i le atribuim. Părul nostru e și el colorat, deși, inevitabil, odată cu trecerea timpului, culoarea lui se schimbă – alteori poate să se schimbe și datorită talentelor coaforului. Hainele noastre sunt și ele colorate; piesele de mobilier și casele noastre sunt, de asemenea, colorate. Mâncarea e și ea colorată; colorate sunt inclusiv laptele, cafeaua și vinul. Culorile sunt o parte ineluctabilă a modului în care noi, oamenii, experimentăm lumea – nu în ultimul rând fiindcă ele ne ajută să diferențiem și să organizăm spațiul fizic în care trăim, permițându-ne să navigăm prin el.

De asemenea, noi, oamenii, gândim în (sau poate că mai nimerit ar fi să spunem că gândim cu) culori. Culorile ne marchează existența emoțională și socială. Stările noastre psihologice sunt colorate: vedem roșu în fața ochilor, simțim o tristețe albastră, râdem până când ne îmbujorăm (deci obrajii devin roz) și adesea ne înverzim de gelozie, mai ales când ne uităm la cei care râd cu atâta poftă. Genul ne este indicat – poate chiar și modelat – de culori: pe bebelușii de sex feminin îi îmbrăcăm în roz, iar pe cei de sex masculin îi îmbrăcăm în bleu, deși cândva, în cursul istoriei, obișnuiam să-i înveșmântăm exact invers.

”Culorile. Pasiune și mister”, editura Baroque Books and Arts, 2020.

Traducere de Ines Hristea.

Autori:

David Scott Kastan este profesor la Yale University și autor a prețioase lucrări de literatură și arte vizuale.

Stephen Farthing este artist plastic și menbru al Royal Academy of Arts din Londra și Emeritus Fellow of St. Edmund Hall la University of Oxford.

Lucrarea este realizată în parteneriat cu Tipografia R.A.Monitorul Oficial – brandul care ne vorbește despre cărți… unice.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *