Comorile Cracoviei – expoziție la Iași

Monumente de talie mondială, povești fascinante, atmosfera de neuitat a pieței din Cracovia, dar și arhitectura modernă deosebită sunt semne distinctive ale orașului Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia. Le puteți cunoaște vizitând expoziția „Comorile Cracoviei”, din august până pe 8 octombrie 2020, prezentată pe gardul Muzeului Unirii din Iași, pe promenada reprezentativă de pe strada Lăpușneanu.

Expoziția în aer liber „Comorile Cracoviei”, pregătită de Centrul Internațional de Cultură al orașului și elaborată, în versiunea românească, de Institutul Polonez din București, este o poveste despre orașul – sediu al regilor polonezi, fostă capitală a țării, tezaur de opere de artă și suveniruri naționale înscrise într-un ansamblu arhitectural unic.

Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare europene, oraș al poeților, scriitorilor și artiștilor, fiind, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante metropole din Europa Centrală. Cosmopolit, multicultural, deschis inspirațiilor din afara țării, acesta a rămas, totuși, cel mai polonez oraș din Polonia.

Expoziția poate fi o cheie pentru a înțelege fenomenul popularității Cracoviei în rândul turiștilor din întreaga lume.

Pe planșele expoziției sunt prezentate 90 de comori ale orașului – opere de artă și arhitectură, monumente și exemple de patrimoniu nematerial – asociate cu Cracovia, adesea la rangul de capodopere. Acestea permit urmărirea istoriei metropolei încă din Evul Mediu timpuriu, prin dezvoltarea orașului în vremurile lui Cazimir cel Mare, a dinastiei Jagiellone și a epocii renascentiste. Arată dimensiunea decăderii în perioada potopului suedez, a împărților Poloniei și ocupației germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Planșele conduc privitorii în vremurile primului oraș socialist din Polonia, până în zilele noastre, când, după transformarea politică, Cracovia trăiește o perioadă de dezvoltare spectaculoasă, îmbinând în mod creativ prezentul cu moștenirea bogată a istoriei sale de peste o mie de ani.

Iașiul și Cracovia, două centre culturale și universitare importante, au avut legături apropiate timp de secole. Răscrucea secolelor XVI-XVII a fost marcată de o creștere a influenței poloneze pe teritoriile românești de astăzi, în special datorită lui Jeremy Mochyła, care a fost întronat în anul 1595, ajutat fiind de hatmanul polonez Jan Zamojski. Toate cele patru fiice ale lui Mochyła s-au căsătorit cu polonezi, pecetluind astfel legăturile dintre cele două țări. La curtea lui Jeremy Mochyła au slujit și mulți polonezi, iar garnizoana poloneză din Iași număra aproximativ 3.000 de oameni.

În secolele următoare, un rol semnificativ l-a avut Uniunea pentru Emigrări din Polonia (1866-1871), care avea filiale în București, Iași și Pașcani. Ulterior, partea de nord-est a României a rămas una dintre cele mai populare regiuni, în care au locuit emigranții polonezi.

Expoziția poate fi văzută în perioada 26 august-8 octombrie 2020, pe gardul Muzeului Unirii din Iași, pe promenada reprezentativă de pe strada Lăpușneanu.

Înainte să vedeți expoziția, Institutul Polonez vă invită să vă plimbați prin Cracovia și împrejurimile sale alături de câțiva vloggeri români:

FILM1: https://youtu.be/Ga1CC8jmAG4

FILM2: https://youtu.be/cRH2AFnDJwo

FILM3:  https://youtu.be/4WxUMDeqP8U

Recomandăm, de asemenea, pagina de internet a Centrului Internațional de Cultură din Cracovia: https://mck.krakow.pl/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *