Apariție editorială: Urmașii lui Dionysos. Nașterea DJing-ului în cultura occidentală

Apariția muzicii înregistrate cu mai bine de un secol în urmă a creat o revoluție în modul în care ascultăm, consumăm și ne raportăm la muzica, dar a dus și la apariția unui nou tip de artist, atipic în comparație cu artiștii tradiționali, anume DJ-ul. Pasionat de muzică, dar nu neapărat muzician, teoretician și în același timp practician, inima petrecerii și, în același timp, separat de public prin intermediul scenei, DJ-ul este un personaj insolit al culturii contemporane.

Cu tot aerul său de postmodernism, el nu este însă străin nici de visurile și idealurile pe care oamenii le-au avut încă din cele mai vechi timpuri grecești, nici de miturile fondatoare ale civilizației în care trăim. Prin atribuțiile sale, prin felul său de a fi, prin fascinația pe care o trezește, DJ-ul întruchipează, într-o lume desacralizată, imaginea arhetipală a lui Dionysos, zeul grec al petrecerilor și al dansului, al vinului și al muzicii, al extazului și entuziasmului. DJ-ii sunt urmași ai lui Dionysos într-o lume desacralizată, în care mitologia antică este înlocuită de o mitologie urbană care repetă aceleași idealuri și structuri.

Cartea de față este destinată explorării începuturilor DJing-ului în cultura occidentală și este scrisă pentru oricine are curiozitatea și disponibilitatea de a pleca într-o aventură pentru finalizarea căreia va trebui să abandonăm pe parcurs, una câte una, toate prejudecățile pe care le avem despre DJing și despre artă în genere. Pentru aceasta, vom încerca să aruncăm ceva lumină asupra contextului cultural și istoric în care cele patru tipuri de DJ-i – DJ-ul de radio, cel de club, cel de soundsystem și cel de festival – au apărut, precum și schimbările pe care ei le-au adus în ceea ce privește mentalitatea și afectivitatea omului contemporan. Doar astfel putem înțelege de ce cultura DJing-ului a evoluat într-un ritm exploziv în ultimele decenii, cum au ajuns DJ-ii personaje cheie ale industriei muzicale și care sunt cauzele pentru care, la ora actuală, DJing-ul este cea mai dorită profesie în rândul generațiilor tinere.

            Un preview al cărții poate fi accesat la următorul link: https://cornelmoraru.ro/docs/carti/cornel-florin-moraru-urmasii-lui-dionysos.pdf

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *